spot_img
spot_imgspot_img
12.3 C
Vaslui
19-mai-2024

Femeia care tine sub cheie misterul Busuioacei de Husi! (FOTO VIDEO)

- Advertisement -

TENTATII…. Povestea vinului bun de la Husi nu va putea niciodatã sã îsi depene firul, fãrã ca, pe parcursul sãu, sã nu aminteascã de doamna care, de peste 20 de ani, deschide usa Vinotecii, pentru oaspetii de seamã ai unui întreg oras! Este vorba despre Eugenia Gaitã, inginera care, în ultimele douã decenii, a contribuit la excelenta carte de vizitã a orasului-podgorie, dupã ce a fost ghidul licorilor apreciate, produse la ferma didacticã a Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir” Husi. De la personalitãti marcante, pânã la cãlãtori anonimi, dar plini de bunãvointã, cu totii au luat parte la exercitiile de degustare avizatã, pe care aceasta le oferã, cu rãbdare si o adevãratã stiintã a unei profesii pe care o face de peste 41 de ani. Faptul cã spune povestea Busuioacei de Bohotin, a Zghiharei si a celorlalte vinuri de vitã nobilã, într-un fel captivant, face ca husenii sã se întrebe: cine îi va lua locul doamnei Eugenia, care mai are 3 ani pânã la pensie? “Ar trebui ca cel care vrea sã lucreze în acest loc, sã vinã de pe acum aici, sã învete pas cu pas ce înseamnã ferma didacticã, vinurile, oamenii, locurile si, foarte important, cum trebuie sã spunã povestea vinului de Husi. Aici nu e un loc de muncã, e o istorie întreagã a orasului nostru. Nu va fi vorba de predare-primire, ci de mult mai mult decât atât”, spune Eugenia Gaitã.

Eugenia Gaitã este specialistul vinurilor de Husi, la care ajunge orice musafir de seamã al urbei. Nu e delegatie de oficialitãti si nu sunt oaspeti dragi care trebuie impresionati, care sã nu fie dusi în vizitã la ferma viticolã, unde e muzeul viticol si unde e celebra vinotecã. Acolo, sesiunile de degustare au ritualul lor, întrucât doamna Eugenia stie sã îi convingã pe vizitatori cã aici este un mic sanctuar al licorilor cu care micutul si cochetul oras-podgorie se mândreste. Lectia de enologie se face pe întelesul tuturor. “Când este natural vinul? Când este lãsat asa, neîngrijit, de capul lui? Nu. Când este lãsat asa, se oxideazã, refermenteazã, face floare, se oteteste. El are nevoie de lucrãri de îngrijire. Unii dintre producãtori fac, altii nu. Ce înseamnã lucrãri de îngrijire? O tragere de pe drojdie, o bentonitã, o limpezire cu gelatinã sau chiar o filtrare. Cã stiti cã acum podgorenii huseni chiar au început sã-si cumpere filtre, ca sã-si filtreze vinul”, spune Eugenia Gaitã.

Despre începuturi…

Din 1978 face aceastã profesie. A terminat Liceul Agricol de la Husi, este absolventã a acestei scoli. A primit repartitie la Vascovin Vaslui. A lucrat ca tehnician îndrumãtor, în podgoriile Husilor, a fost în plantatie si a vãzut tehnologia de întretinere a plantatiilor viticole. Din 1983 a fost la unitatea de vinificatie Duda, în comuna Duda-Epureni, care era un centru de vinificatie al podgoriei Husi. “Aici, la Duda, spre surpriza mea, unitatea avea, la ora aceea, clasificarea soiurilor din zonã, grupa a II-a de podgorii, unde am obtinut rezultate bune, chiar foarte bune. Acolo se fãcea materie primã pentru vinurile spumante, pentru vinurile de sampanie. Se vindeau foarte bine, atât strugurii, cât si vinurile”, spune Eugenia Gaitã. A fost si la centrul Pãdureni, unde traditia straveche, cu cântec, dans, un vin bun, la o masã îmbelsugatã a fãcut ca lucrurile sã evolueze într-o directie nesperatã. Cu pãdurenii, Eugenia Gaitã a mers în vizite peste hotare, a vizitat câteva podgorii celebre din Europa, unde a vãzut si a învãtat lucruri noi, despre vie si vin. “Pânã în 1990, eu atât apucasem sã vãd, niste vinuri fãcute de bulgari. Si foarte bune vinurile bulgarilor, sã stiti”, îsi aminteste Eugenia Gaitã.

Când s-a angajat la Colegiul Agricol, a fost singura femeie cu cinci contracandidati bãrbati

“La Colegiul Agricol am ajuns în 1998. Am dat concurs, unde am fost 6 pe loc. Eram singura femeie si exista mentalitatea cã o femeie nu se pricepe la vinuri. Dar eu am vrut sã arãt cã, în munca aceasta, de la ferma unei scoli viticole de traditie, nu presupune sã cunosti vinurile, ci trebuie sã fii si gospodar, atent, chibzuit, serios. Sã stii tehnologie. Sã ai plãcerea si rãbdarea de a lucra cu tinerii. Sunt mai multe calitãti pe care trebuie sã le ai”, a spus Eugenia Gaitã.

Oaspetilor Husului nu le vine sã creadã cã vinul de colectie de la ferma Colegiului Agricol este fãcut de… elevi!

“Noi avem cartea de onoare a scolii, si toate grupurile care ne-au vizitat, si-au lãsat acolo impresiile. Unii oameni sunt plãcut suprinsi, altii gãsesc ceea ce asteptau. Pãrerile sunt diverse, dar toate apreciazã ceea ce gãsesc la noi. Musafirii sunt foarte impresionati când le spun cã aceste vinuri minunate sunt fãcute de elevi. Da, elevii lucreazã pentru obtinerea acestor vinuri. Viticultorii nostri au în fiecare an cam aceeasi vârstã, de 16 – 17 ani. Noi facem un schimb formidabil de energie pozitivã cu acesti tineri. Noi le transmitem cunostintele noastre si îi învãtãm sã aprecieze. Noi vrem ca tinerii nostri sã plece din scoalã cu notiuni bine întipãrite despre cum se apreciazã si cum se face un vin adevãrat”, spune Eugenia Gaitã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.