spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
18-mai-2024

Fermierii vasluieni, încântati de colaborarea cu GAL Podu Înalt (foto)

- Advertisement -

ZIUA a II-a…Dupã ce miercuri a colindat comunele Zorleni, Banca si Viisoara, caravana GAL Podu Înalt s-a oprit, ieri, în alte trei localitãti vasluiene pentru a sta de vorbã cu fermierii despre strategia de dezvoltare ruralã, dar si pentru a face recenzia proiectelor duse la bun sfârsit pânã acum.

Prima oprire a caravanei informative a fost la livada de la Crasna a lui Popa Valeriu si Giurgiu Stefan. Aici, fermierii au putut afla cã afacerile în pomiculturã pot fi la fel de profitabile si în România, asa cum sunt în toatã Europa. Dispozitia la muncã si pasiune pentru ceea faci sunt cele douã ingrediente de care ai nevoie pentru a nu da gres. Azi, dupã aproximativ 12 ani de investitii, livada de la Crasna a ajuns la o productie anualã semnificativã: la 3000-3500 de pomi la hectar, se obtin între 70 si 90 de tone de mãr la hectar. Valeriu Popa a explicat celor prezenti care este secretul pentru a avea o livadã roditoare. “Irigatiile. Fãrã irigatii, cei care se gândesc sã înfiinteze o livadã, nu au nicio sansã. Din perspectiva irigatiilor, livada noastrã se prezintã foarte bine, chiar dacã si costurile sunt pe mãsurã. Lunar, aproximativ 10.000 de euro se duc numai la curent pentru irigarea pomilor”, le-a spus Valeriu Popa membrilor carvanei. Acesta a mai spus cã un rol foarte important în modernizarea livezii l-a avut si GAL Podu Înalt, care l-a ajutat sã obtinã fonduri europene pentru a-si cumpãra mai multe utilaje agricole. “Prin mãsura 121, am reusit sã achizitionãm un tractor, un încãrcãtor cu cupã si un utilaj de împrãstiat îngrãsãmântul. De asemenea, am mai achizitionat 300 de boxpaleti”, a mai spus patronul livezii. Întinsã pe o suprafatã de aproximativ 59 de ha, livada de la Crasna are si propria fãbricutã de obtinere a sucurilor naturale. Dupã ce si-au alintat papilele gustative cu câte o monstrã din sucul de mere, membrii caravanei au pornit cãtre o altã comunã în care Grupul de Actiune Localã Podu Înalt si-a pus vizibil amprenta în ceea ce priveste dezvoltarea ei, comuna Costesti. Aici, delegatia a fost asteptatã chiar de primarul Cârjontu Silvestru, în parcarea proaspãt amenajatã din centrul localitãtii. “În luna ianuarie am primit finantarea, în luna august parcarea este finalizatã. Am lucrat la foc automat, am putea spune, iar rezultatele se vãd. Cu o capacitate de 54 de locuri, parcarea deserveste tuturor locuitorilor din Costesi, însã utilitatea ei se poate modifica în functie de necesitãtile comunei. Pe acest loc putem la fel de bine sã organizãm zilele comunei Costesti sau alte activitãti culturale. Valoarea totalã a proiectului a fost de aproximativ 50.000 de euro”, a spus Cârjontu Silvestru. Parcarea nu este primul proiect pe care comuna Costesti l-a dus la bun sfârsit împreunã cu GAL Podu Înalt. Tot cu ajutorul fondurilor europene, micuta localitate vasluianã a reusit sã se doteze cu mai multe utilaje foarte utile, atât pe timp de varã, cât si iarna. “Tot cu sprijinul GAL Podu Înalt am reusit sã achizitionãm un tractor echipat cu frezã pentru zãpadã, perie, tocãtor, utilaj pentru rigole, plug pentru zãpadã. Nu cred cã mai este nevoie sã spun cât de utile ne sunt aceste utilaje. Acum avem lucrul nostru, ne facem treaba când trebuie, nu mai stãm dupã altii”, le-a mai spus primarul celor prezenti la întâlnire.

Costestiul, comuna cu cele mai automatizate silozuri

Dupã întâlnirea cu primarul comunei Costesti, caravana GAL Podu Înalt a vizitat baza de receptie a cerealelor a lui Dan Hurduc. Aici totul este automatizat. De când cerealele intrã pe poarta firmei si pânã la depozitare, omul intervine doar de pe tastatura unui computer. Cu banii de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) si cu contributia celor de la GAL Podu Înalt, omul de afaceri a reusit sã-si retehnologizeze partea de receptie cantitativã si calitativã a cerealelor, cumpãrând pentru laborator de analizã fizico-chimicã a cerealelor douã dispozitive, un analizor de cereale de ultimã generatie si un prelevator (sondã) de cereale. “Acum, prin intermediul GAL Podu Înalt am reusit sã automatizãm ultima verigã din lantul de depozitare a cerealelor. Partea de receptie calitativã a mãrfii si laboratorul. Prelevatorul ia probe direct din camion, fãrã sã se mai urce omul în remorcã si-l aduce în laborator. Aici intrã în analizor, care de fapt este un spectometru de ultimã generatie, si în câteva minute obtinem analiza fizico-chimicã a cerealelor si a semintelor. Spectometrul foloseste tehnologia NIR (cu radiatie infrarosu) si face cam 100 de determinãri pe minut. Obtinem astfel umiditatea, proteinele, glutenul, indicele de sedimentare si continutul de ulei din seminte (floarea-soarelui, rapitã, etc.) din cereale. Dacã cu acest aparat suntem unici în tarã, nici operatorii din portul Constanta nu detin un asemenea analizor, la prelevator avem cea mai modernã tehnologie din Europa”, a spus Dan Hurduc, care a cheltuit pe modernizarea laboratorului, 50.000 de euro.

Muntenii de Jos, singura localitate din judet cu teatru de pãpusi

Ultima vizitã de ieri a caravanei GAL Podu Înalt a avut loc în comuna Muntenii de Jos, la Centrul Cultural. Aici, membrii caravanei au fost asteptati atât de directorul centrului, Romicã Brunchi, cât si de primarul comunei, Cretu Dãnut. Ambii au lãudat colaborarea cu GAL Podu Înalt. “În ceea ce priveste Centrul Cultural, împreunã cu cei de la GAL Podu Înalt am depus un proiect pentru manifestãri culturale. Mai exact, am urmãrit achizitionarea de aparaturã de sunet în vederea promovãrii patrimoniului cultural. La început nu ne-a fost usor. Pânã sã fie acceptat, am depus proiectul de trei ori. Ne putem mândri cã tinerii de la noi din comunã chiar sunt pasionati de activitãti culturale, doresc sã se implice cât mai mult în astfel de preocupãri, iar noi facem tot posibilul sã le venim în ajutor.” a declarat directorul centrului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.