spot_img
spot_imgspot_img
12.2 C
Vaslui
20-mai-2024

Inspectorii DSVSA Vaslui au descins la depozitul de unde călugării mănăstirii Florești au cumpărat peștele! 19 probe au fost trimise la București!

- Advertisement -


MOBILIZARE… Inspectorii DSVSA Vaslui fac controale amănunțite, chiar în aceste momente, la depozitul de pe Șoseaua Tecuciului din municipiul Bârlad, de unde călugării mănăstirii Florești au cumpărat peștele pangasius. Aceștia încearcă să afle dacă produsele oferite de pomană au fost sursa toxiinfecției alimentare, iar pentru asta au trimis 19 probe la cel mai performant laborator din țară, care aparține Intitutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din București, aflat în subordinea ANSVSA. Până la sosirea rezultatelor, autoritățile sanitare iau în calcul mai multe variante, inclusiv posibilitatea ca acel pește pangasius să fie contaminat pe drumul de la mănăstire la spital, sau chiar în interiorul unității medicale. Se merge și pe această variantă deoarece aceeași mâncare servită bolnavilor de la spital a făcut parte și din meniul călugărilor, însă până această oră, la mănăstire nu a fost semnalat niciun caz de toxiinfecție alimentară. Preparatele trimise pacienților au fost gătite în Mănăstirea Florești si au constat din: borș de pește pangasius, pește pangasius prăjit și colivă. Mâncarea a fost servită în incinta spitalului. Despre peștele pangasius, specialiștii spun că este cel mai toxic soi de pe piață. De altfel, în anul 2017, un important retailer din Europa a decis să suspende comercializarea acestui tip de peşte în mai multe ţări europene. O analiză amănunțită a demonstrat că acesta conține metale grele și nu aduce niciun beneficiu organismului, ci din contră, face mai mult rău.

Starețul Iezechiel, duhovnic pentru zeci de pacienți ai spitalului   

Legăturile dintre Spitalul de Psihiatrie Murgeni și Mănăstirea Florești sunt vechi, de zeci de ani, încă de pe vremea când însuși lăcașul de cult era casă pentru persoanele cu probleme psihice. După căderea regimului comunist, persoanele cazate la mănăstire au fost preluate de unitatea medicală și îngrjite până în prezent. Mulți dintre acești bolnavi îl au ca duhovnic chiar pe starețul mănăstirii Florești, părintele Iezechiel, care în ultimii ani le-a fost alături inclusiv material, prin donarea de haine, produse de igienă și produse alimentare. Din nefericire, masa oferită de mănăstire marți a fost ultima pentru trei pacienți, care au decedat din cauza unei toxiinfecții grave. Autoritățile au fost alertate și au ajuns descins atât la Spitalul de Psihiatrie cât și la Mănăstirea Florești. Reprezentanții DSVSA au sigilat tot peștele și preparatele din pește depozitate în frigiderele și congelatoarele din mănăstire. Alți 29 de pacienți au ajuns la spitalele din Bârlad și Vaslui

 

Cinci cadre medicale, afectate și ele de toxiinfecția alimentară

Reprezentanții Spitalului de Psihiatrie din Murgeni au declarat, joi dimineața, că cinci cadre medicale au fost, de asemenea, afectate de toxiinfecția alimentară, însă starea lor este stabilă. „În momentul de față pacienții care au fost redirijați către spitalul din Bârlad și cel din Vaslui sunt în stare stabilă. Restul pacienților care au rămas la noi în secție nu prezintă simptomatologie și de asemenea sunt în stare stabilă. Primele simptome au apărut în cursul zilei de miercuri, bănuim că a fost ceva infecțios. Acesta a fost și diagnosticul de trimitere, enterocolită infecțioasă. Boala a debutat cu simptomatologie din sfera digestivă, aici mă refer la scaune diareice și crampe abdominale. Pentru pacienții care au decedat a fost vorba despre o evoluție galopantă a bolii, pentru că altfel îi trimiteam la spital mai devreme. Cu o zi înainte, toîi pacienții au mâncat mâncare pe bază de pește: borș de pește, pește prăjit cu orez, iar seara au avut conservă de pește.  Conservele au fost achiziționate de noi și se aflau în magazia noastră, cât despre masa de la prânz, aceasta a fost asigurată de mînîstirea Florești. Nu este o practică frecventă, dar s-a mai întâmplat ca mănăstirea să ofere de mâncare pacienților noștri. Au fost și cinci cadre medicale afectate, însă nu atât de sever. De la fiecare masă s-au păstrat probe, iar acum așteptăm și noi rezultatele să vedem care a fost cauza acestor decese” a declarat Rodica Hitruc, medic primar psihiatru îm cadrul Spitalului de Psihiatrie Murgeni.

O parte din pacienți, transportați la Iași

Cinci pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie din oraşul Murgeni au fost transportați, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi, din cauza toxiinfecţiilor alimentare suferite. Managerul spitalului, dr. Florin Roşu, a declarat că în unitatea medicală au fost aduşi doi bărbaţi şi trei femei, care erau internaţi în cadrul Spitalului de Psihiatrie Murgeni. „Pacienţii prezentau simptome specifice de toxiinfecţie. Starea lor este una bună, în momentul de faţă, şi nu pun probleme din punct de vedere cardio-respirator. Pacienţii sunt stabili din punct de vedere cardio-respirator şi nu necesită îngrijire de terapie intensivă. Cu toate acestea, sunt atent monitorizaţi multidisciplinar”, a explicat dr. Florin Roşu.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.