spot_img
spot_imgspot_img
22.2 C
Vaslui
20-mai-2024

Mai putine ore de curs pentru elevi, profesorii riscã sã îsi piardã locul de muncã!

- Advertisement -

NOU… Urmãtorul an scolar (2020-2021) va aduce elevilor si profesorilor o schimbare majorã. Numãrul orelor va scãdea la 20, „în medie”, pe sãptãmânã în clasele I-IV (fatã de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (fatã de 26-34 în prezent) si 30 la liceu. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare si evaluare, cât si pentru învãtarea în clasã, asistatã de cadrul didactic, a continuturilor predate. Vestea reducerii numãrului de ore nu a fost bine primitã de sindicalistii din Educatie, pentru cã foarte multi profesori riscã sã-si piardã locurile de muncã: „În urma evaluãrilor pe care le-am fãcut, dacã aceastã modificare va fi transpusã în Legea Educatiei Nationale, vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 – 20.000 norme.”

Proiectul de lege care pevede aceastã schimbare a fost adoptat, la începutul sãptãmânii, de Senat, fiind initiat de parlamentarul PSD Liviu Pop. „Propunerea legislativã are ca obiect modificarea alin. 1 al art. 66 din Legea educatiei nationale nr 1/2011, cu modificãrile si completãrile ulterioare, în vederea reglementãrii numãrului de ore la clasã, în functie de vârstã. Astfel, vor fi prevãzute în medie 20 de ore pe sãptãmânã la învãtãmântul gimnazial si în medie 30 de ore pe sãptãmânã la învãtãmântul liceal. Mãsurã propusã vine sã completeze modernizarea programei prin regândirea bugetului de timp alocat învãtãrii, din perspectiva implicatiilor pe care le au planurile cadru de învãtãmânt si continutul curricular al programelor scolare, dar si practicile didactice asupra timpului personal al elevilor”, se aratã în expunerea de motive a proiectului.

„Va duce la un procent mult mai mic de reusite la Evaluarea Nationalã si Bacalaureat”

Modificare numãrului de ore pentru elevii din ciclurile primar, gimnazial si liceu va avea un impact „masiv” asupra cadrelor didactice, sustine Uniunea Sindicatelor Libere din Învãtãmântul Preuniversitar Iasi: În urma evaluãrilor pe care le-am fãcut, dacã aceastã modificare va fi transpusã în Legea Educatiei Nationale, vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 – 20.000 norme. Nu putem evalua beneficiul elevilor, în lipsa unui studiu de impact, dar avem certitudinea unor disponibilizãri masive în învãtãmântul preuniversitar din România. De asemenea, nu putem întelege cum initiatorul acestui proiect, domnul Senator Liviu Marian Pop – profesor în învãtãmântul preuniversitar, poate face din aceastã initiativã un titlu de glorie, în momentul în care 15.000 – 20.000 de colegi ai domniei sale riscã sã fie dati afarã. Ne exprimãm convingerea cã viitorul Guvern, indiferent de culoarea politicã, va corecta aceastã modificare ce afecteazã profilul de formare, continuturile educationale, modalitãtile de predare – învãtare si evaluare, încadrarea cu personal, modificarea planurilor cadru, a programelor scolare si a manualelor scolare”. Nici Federatia Nationalã a Asociatiilor de Pãrinti din Învãtãmântul Preuniversitar nu vede cu ochi buni aceastã reducere a numãrului de ore de curs: „Reducerea numãrului de ore, fãrã corelarea cu programele scolare si fãrã un program obligatoriu Scoala dupa scoalã, va duce la un procent mult mai mic de reusite la Evaluarea Nationalã si Bacalaureat. Curriculumul trebuie modificat si adaptat numãrului de ore, pentru cã vor disparea 5 sau 6 ore la gimnaziu”, a declarat Iulian Cristache, pentru Edupedu.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.