spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
09-mai-2024

Polițiștii de la Rutieră cer înlocuirea testelor antidrog AquilaScan, cărora mai mulți vasluieni le-au căzut victime

- Advertisement -
FALSURI… Rata de fals-pozitiv a testelor antidrog de salivă AquilaScan este atât de mare, încât unele Inspectorate de Poliție au început să ceară înlocuirea acestor dispozitive de testare cu alte tipuri de aparate, mult mai precise.

ERORI… Drug testul fals pozitiv și reținerea permisului de conducere au devenit o obișnuință în rândul șoferilor. Săptămânal, sute de conducători auto din toată țara sunt trași pe dreapta și testați antidrog, de s-a ajuns să fie depistați mai mulți șoferi care au consumat droguri decât șoferi care au consumat băuturi alcoolice.  Situația nu diferă cu mult nici în județul Vaslui. La sfârșitul lunii trecute, spre exemplu, în urma unei acțiuni a Poliției Rutiere, doi șoferi au fost găsiți pozitivi la testul antidrog și doar unul la alcooltest. Fără îndoială, fenomenul consumului de substanțe cu proprietăți psihoactive există în județul Vaslui, însă ceea ce nu redă poliția în comunicate și nici mass-media nu a completat în știri, este tema testului fals pozitiv, eroare redată de aparatele drug test. În unele județe din țară, rata de fals-pozitiv a testelor antidrog de salivă AquilaScan este atât de mare, încât unele Inspectorate de Poliție Județene au început să ceară, în mod oficial, înlocuirea acestor dispozitive de testare cu alte tipuri de aparate, mult mai precise. 

În vara anului trecut, în urma unei acțiuni desfășurate de către IPJ Constanța, au fost prinși 34 de șoferi drogați și 9 băuți. În decembrie 2022, în urma unei razii de amploare, polițiștii timișoreni au reținut permisele de conducere ale unor șoferi depistați pozitiv la amfetamină și THC. Și în Capitală, fenomenul drogurilor la volan pare să fi scăpat de sub control, potrivit lui Bogdan Berechet, directorul general al Poliției București. „Au fost constatate 1.166 de infracțiuni de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive. Dintre acestea, 966 de infracțiuni au fost constatate de către brigada rutieră, 199 de către secțiile de poliție, una de către serviciul de poliție pentru Centrul Vechi. Ce pot să vă spun este că la acest moment, constatările făcute de colegii mei cu ocazia acțiunii lor de depistare în trafic a persoanelor consumatoare, am ajuns să constatăm că persoanele depistate sub influența drogurilor au depășit persoanele care au fost depistate cu consumul de alcool”, explica, anul trecut, directorul general al Poliției Capitalei. Ce omit să spună reprezentanții Poliției Române și o bună parte a mass-media naționale și locale este că foarte mulți dintre acești șoferi care sunt depistați pozitiv la testul anti-drog se adresează ulterior Serviciilor de Medicină Legală, care în cele mai multe cazuri infirmă prezența drogurilor în sângele conducătorilor auto. Chiar și cu buletinul de analize de partea lui, un șofer își poate recupera permisul (în cazul în care nu a consumat substanțe interzise) chiar și după doi-trei ani de la reținerea actului.

Experiența unui vasluian, depistat pozitiv la un drog pe care nu-l văzuse în viața lui

În vara anului trecut, pe 28 iulie, în timp ce se deplasa pe DE 581, în dreptul localității Crasna, un bărbat din Huși a fost tras pe dreapta de un echipaj al Poliției Rutiere. Testat antidrog, bărbatul avea să afle că este un consumator de cocaină, drog pe care susține că nu l-a văzut în viața lui. Iată ce ne declara acesta, în legătură cu eroarea arătată de dispozitivul polițiștilor. „În acea zi mă întorceam de la Huși împreună cu băiatul meu de 10 ani. Era în jurul orei 19:30, când am fost tras pe dreapta, la Crasna, de un echipaj al Poliției Rutiere. Domnul agent care ne-a oprit s-a prezentat, apoi m-a întrebat dacă sunt de acord să-mi facă un test antidrog. Eu am zis că da, fără nicio problemă. Mi-a explicat în detaliu ce presupune acest test și ce trebuie să fac eu. Mi-a arătat kitul de testare, mi-a spus că totul este sigilat, apoi mi-a dat acea spatulă pe care trebuie să o ții sub limbă pentru câteva minute. Am ținut spatula undeva la 10 minute, apoi agentul mi-a cerut să i-o înmânez. Din motive care îmi scapă, polițistul a luat proba și cu toate că aparatul cu care se fac testele astea este destul de mic, suficient cât să fie ținut în mână în fața șoferului care este testat, el a mers la mașina lui de poliție, care era parcată în fața mașinii mele. După alte zece minute de moșmondeală în mașina lui, polițistul a ieșit, a făcut câteva ture pe lângă mașina mea, s-a uitat la mine, s-a dus în spatele mașinii, apoi mi-a cerut să cobor din mașină, ceea ce am și făcut. Mi-a spus că testul a ieșit pozitiv la cocaină și mi-a arătat aparatul. În dreptul cocainei scria că se recomandă recoltarea analizelor de laborator. Am mers împreună la Vaslui, la Serviciul de Medicină Legală. După ce am dat proba la urină, mi s-a luat și probă la sânge. Ulterior, am aflat că probele urmează să fie trimise la Iași, unde se fac testele pentru droguri. După ce am vorbit cu avocatul, am aflat că poate dura luni de zile până primești rezultatele, apoi alte luni până să-ți recuperezi permisul. În atare condiții, am optat să plătesc analizele, pentru a primi cât mai repede rezultatele. M-a costat în jur de 1.100 de lei”, ne declara Dragoș, în toamna anului trecut. Deși trecuseră mai bine de trei luni de când a fost testat antidrog, și două luni de când analizele de laborator confirmaseră că acesta nu a consumat cocaină, bărbatului încă nu-i fusese restituit carnetul de conducere, în special din cauza birocrației.

Polițiștii s-au săturat și ei de erorile aparatelor

În 2019, Poliția Română a fost dotată cu zeci de aparate Dräger DrugTest 5000 și AquilaScan, cu ajutorul cărora agenții de circulație pot depista prezența în organism a mai multor tipuri de substanțe interzise. Conform datelor furnizate de Poliția Română, din 2020 și până la jumătatea anului 2022, peste 3.500 de șoferi au fost lăsați fără permis de conducere după ce au fost depistați sub influența substanțelor psihoactive. Mulți dintre ei au contestat rezultatele acestor dispozitive aflate în dotarea Poliției Române, iar analizele medicale le-au dat dreptate. Sătui de erorile aparatelor, reprezentanții Inspectoratelor de Poliție Județene din țară au început să solicite înlocuirea dispozitivelor AquilaScan cu alte aparate, certificate și omologate. O astfel de solicitare a fost făcută de IPJ Maramureș. Potrivit reprezentanților acestei insitituții, în perioada 01 noiembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, în cadrul acțiunilor desfășurate de polițiștii de la Rutieră pe linia depistării conducătorilor de vehicule aflați sub influența unor substanțe psihoactive, au fost  identificați în trafic 17 conducători de autovehicule care au ieșit pozitiv la efectuarea testelor pentru determinarea prezenței substanțelor psihoactive în salivă tip AquilaScan WDTP-10. În opt cazuri din cele 17, rezultatele mostrelor biologice au indicat lipsa substanțelor psihoactive atât în sânge, cât și în urină. „Situația cu privire la numărul mare de rezultate negative a fost semnalată atât la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș – Serviciul Logistic, cât și al I.G.P.R.- Direcția Rutieră, solicitându-se înlocuirea sistemului AquilaScan WDTP-10 cu un alt mijloc tehnic certificat care să furnizeze o analiză mult mai precisă a mostrelor de salivă”, a declarat Ionela Cozma, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș. Rămâne de urmărit dacă polițiștii de la IPJ Vaslui se vor ralia demersului colegilor lor de la Maramureș, sau șoferii din județul Vaslui vor fi în continuare sancționați din cauza unor erori ale aparatelor antidrog.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Cine au făcut achizițiile..au prins și el ceva peșcheș.Dacă au făcut economie ..acum să le arunce la gunoi.Sigur nu s-a perfectat la achiziție și returnarea cu dezpăgubiire parțială ..în situația că dau erori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.