spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-apr.-2024

SÃRBÃTOAREA THALIEI: 60 de ani de teatru la Bârlad! (foto)

- Advertisement -

IMPRESIONANT Teatrul bârlãdean, care poartã numele marelui scriitor si dramaturg Victor Ioan Popa, a fost timp de douã zile în sãrbãtoare. Aniversarea a 60 de ani de existentã a adus la Bârlad zeci de colaboratori si a mobilizat Comisia de Culturã a CJ Vaslui, condusã de consilierul judetean Cristina Tiron. S-au oferit tuturor actorilor si conducerii teatrului plachete omagiale si cadouri, iar actorii au oferit publicului prezent un spectacol de exceptie: “Jocul de-a vacanta”, de Mihail Sebastian.

Teatrul “V.I.Popa” din Bârlad s-a bucurat de o sãrbãtoare cu totul specialã. Împlinirea a 60 de ani de la înfiintare a fost un “spectacol” superb, oferit de organizatorii mainifestãrilor: Marcel Anghel – director, Laurentia Irimia – director economic si Comisia de Culturã a CJ Vaslui, condusã de consilierul judetean medic Cristina Mihaela Tiron. Sãrbãtoarea a început sâmbãtã, 12 decembrie, la orele 17.30, în foaierul teatrului, unde peste 200 de participanti au vizionat o prezentare a evolutiei teatrului la Bârlad. Si ce putea fi prezentat altceva decât ceea ce produce un teatru: sutele de spectacole desfãsurate de-a lungul celor 60 de ani. Au fost prezenti foarte multi colaboratori ai teatrului bârlãdean (regizori, scenografi, critici literari, scriitori), precum si senatoarea Gabriela Cretu, Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ Vaslui, Critstina Tiron, consilier judetean si presedintele Comisiei de Culturã a CJ Vaslui, Marin Bunea, primarul Bârladului si zeci de bârlãdeni iubitori ai Thaliei. În prima searã de sãrbãtoare, actorii bârlãdeni au prezentat premiera spectacolului “Jocul de-a vacanta”, de Mihail Sebastian. Un spectacol foarte reusit, care a adus aplauze de zeci de minute. A urmat apoi festivitatea de premiere a actorilor si conducerii acestui teatru, care este o mândrie a orasului nostru. S-au oferit, de cãtre Cristina Tiron si Dumitru Buzatu, 16 plachete aniversare, precum si cadouri, iar teatrul a primit o placã ce va fi montatã la intrare, ce va marca peste timp, evenimentul împlinirii a 60 de ani de la înfiintare. “Cel mai greu este sã vorbesti despre ceea ce te face mândru, iar eu sunt mândru de teatrul în care am venit, acum destui ani, cu gândul de a pleca, dar care m-a fãcut sã rãmân. Nu îmi pare rãu si-i multumesc! … Sunt 60 de ani de teatru, de povesti pline de farmec. Sunt 60 de ani în care nu si-au arãtat niciodatã vârsta, ci doar timpul… La multi ani, teatrului! La multi ani, publicului, care ne-a ajutat sã crestem frumos prin apaluze”, a spus Marcel Anghel, directorul Teatrului “V.I.Popa” din Bârlad.

Teatrul bârlãdean … începuturile

Pe 28 decembrie 1955 are loc spectacolul inaugural al Teatrului de Stat Bârlad, cu piesa (jucatã în premierã pe tarã) “Mielul turbat”, de Aurel Baranga, în regia lui Sicã Alexandrescu. Primele mãrturii despre existenta unui nucleu al artei teatrale la Bârlad dateazã din 1860, când prof. Ion Popescu, directorul de atunci al Scolii primare nr. 1, cerea printr-un raport ca “Ion Smeu, adjunctul clasei a II-a, sã fie scos din învãtãmânt întrucât joacã pe scena teatrului local, unde era angajat cu contract si salar.” Din alte documente ale vremii, pãstrate la Muzeul “Vasile Pârvan”, se constatã cã, începând cu prima jumãtate a secolului al XIX-lea, exista o salã de teatru la Bârlad, unde jucau elevii diferitelor scoli si unde dãdeau spectacole publice trupele sosite în turneu în mica urbe moldavã. Publicul bârlãdean s-a putut bucura de prezenta în mijlocul sãu a câtorva nume legendare ale teatrului românesc, precum Matei Millo, Aristitzza Romanescu sau Constantin Nottara. Cu prilejul unui an de activitate, în 1956, Teatrului de Stat din Bârlad i se conferã, la cerere, numele eminentului om de culturã, fiu al Bârladului, Victor Ion Popa. Acest eveniment a fost marcat de spectacolul cu piesa “Take, Ianke si Cadâr”. Textul a constituit, de-a lungul anilor, garantul succesului, înregistrând peste 600 de reprezentatii, fiind reluat în cinci variante de montãri scenice, în repertoriul permanent.

Nume mari pe scena teatrului bârlãdean

Pe scena teatrului bârlãdean si-au fãcut debutul în actorie si au “zburat” spre scena nationalã nume mari: Florin Cãlinescu, Teodor Corban, George Alexandru, Mihai Rîlea… Au jucat pe scena bârlãdeanã Radu Beligan, Florin Piersic, Adrian Pãduraru, Ovidiu Iuliu Moldovan … si multi, multi mari actori contemporani. Asa s-a si încheiat evenimentul, care a marcat cei 60 de ani de teatru la Bârlad: cu spectacolul extraordinar “Caramitru – Mãlãiele, câte-n lunã si în stele”, acompaniati de violonistul Adrian Naidin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.