spot_img
spot_imgspot_img
11 C
Vaslui
18-mai-2024

Tânãr din Vaslui, internat la Iasi cu malarie dupã ce a fost în Africa la muncã

- Advertisement -

MOBILIZARE… Un bãrbat în vârstã de 24 de ani din judetul Vaslui a fost internat marti, la Spitalul de Boli Infectioase “Sf. Parascheva” din Iasi, dupã ce a fost diagnosticat cu malarie. Pacientul a muncit, timp de trei luni, într-o tarã Africanã, si probabil tot acolo s-a si îmbolnãvit.

Bãrbatul a ajuns initial, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, unde a stat internat timp de 48 de ore. “Este vorba despre un pacient în vârstã de 24 de ani, din mediul rural, care a lucrat în Africa timp de trei luni. A fost internat sâmbãtã pe sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui unde a stat 48 de ore, iar în urma investigatiilor medicale s-a confirmat diagnosticul de malarie. A fost transferat la Iasi la Spitalul de Boli Infectioase”, a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui. Potrivit conducerii unitãtii sanitare, acesta este primul caz de malarie cu care s-au confruntat medicii vasluieni.

Transferat la Iasi, la Spitalul de Boli Infectioase

Marti dimineatã, cadrele medicale de la SJU Vaslui i-au fãcut transferul pacientului la Spitalul de Boli Infectioase “Sf. Parascheva” din Iasi, iar în prezent, starea acestuia este stabilã. “Pacientul a fost diagnosticat cu malarie dupã ce a fost adus la noi de la Vaslui în cursul zilei de marti, fãrã probleme deosebite. În prezent are o stare generalã bunã si se aflã sub tratament. Este primul caz de malarie din acest an. Am mai avut douã cazuri în 2017”, a declarat Carmen Dorobãt, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi.

Malaria, o boalã foarte periculoasã

Malaria este o boalã parazitarã infectioasã. Cele mai întâlnite simptome sunt: febrã, frisoane, transpiratii, dureri de cap, dureri generalizate la nivelul întregului corp, senzatie de greatã si vãrsãturi. Simptomele pot fi recurente, repetându-se la intervale de 48-72 de ore, în functie de specia de parazit cu care bolnavul a fost infestat si în functie de timpul de când a intrat în organism. Parazitii care transmit malaria (un grup de protozoare numite Plasmodium) ajung în fluxul sanguin al omului prin întepãtura femelei tîntarului anofel. Parazitii se deplaseazã spre ficatul persoanei infestate, unde încep sã se multiplice. În urma ruperii celulei hepatice infectate, parazitii eliberati invadeazã globulele rosii; aici, ei continuã sã se multiplice. Când o globulã rosie se rupe, parazitii sunt eliberati si invadeazã alte globule rosii. Ciclul de invadare al globulelor rosii si de rupere a acestora continuã. Persoana infectatã manifestã, de obicei, simptomele bolii de fiecare datã când se rup globulele rosii.

Descoperitã la timp, malaria poate fi tratatã

Malaria este o afectiune ce pune viata persoanei infectate in pericol, mai ales dacã este infectatã cu parazitul Plasmodium falciparum. Tratamentul pentru aceastã afectiune este în mod normal administat într-un spital. Medicul prescrie medicamente pe baza tipului de parazit existent în organismul gazdã. În unele cazuri, parazitul poate fi rezistent la medicamentul administrat initial. Anumite tipuri de paraziti ai malariei, cum ar fi Plasmodium vivax si Plasmodium ovale, au etape hepatice, unde parazitul poate trãi în corpul uman pentru o perioadã lungã de timp si se poate reactiva la o datã ulterioara, provocând recidiva infectiei. Persoanele fãrã simptome pot fi tratate pentru a reduce riscul de transmitere a bolii la populatia înconjurãtoare. De aceea, este esential sã se solicite cât mai repede asistentã medicalã de urgentã în cazul prezentei simptomelor malariei.  Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii a prezentat 109 tãri în care existã riscul de infectare cu aceastã boalã în Asia de Sud-Est, Africa, America Centralã si de Sud (zona tropicalã).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.