spot_img
spot_imgspot_img
17.5 C
Vaslui
23-mai-2024

Vasile Chelaru a dat în judecatã Statul Român si MAI pentru umilintele îndurate!

- Advertisement -

CURAJ… Fostul sef al Politiei Bârlad, col. (r) Vasile Chelaru a început lupta contra celor care au comis unul dintre cele mai grave abuzuri din istoria Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad: a dat în judecatã Statul Român prin Serviciul Fiscal Municipal Bârlad si MAI, prin IPJ Vaslui. Vasile Chelaru solicitã ca toti cei vinovati de erorile judicare care au dus la iesirea sa la pensie fortatã, încãtusarea, retinerea abuzivã si tot circul fãcut de procurorul de caz, sã plãteascã. Si asta pentru cã încã din august anul trecut, dosarul penal în care fostul sef al Politiei Bârlad a fost retinut de cãtre un procuror al Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad a fost solutionat. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi a dispus clasarea. Nicio faptã în care erau cercetați patru politiști si doi cetãteni civili nu existã. Ca urmare, fostul cms. sef Vasile Chelaru se va îndrepta împotriva procurorului care a abuzat de functie si împotriva statului român, pentru a-si recupera “prejudiciul”: onoarea!

La sfârsitul sãptãmânii trecute, mai precis vineri, 12 aprilie, la Tribunalul Vaslui s-a înregistrat actiunea formulatã de fostul sef al Politiei Bârlad, col. (r) Vasile Chelaru, care are ca obiect “reparatii prejudicii erori judiciare”, în care sunt chemati la judecatã Statul, prin Serviciul Fiscal Municipal Bârlad si Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui. Actiunea din justitie a lui Vasile Chelaru vine dupã ce procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi au dispus clasarea dosarului, în care acesta a fost urmãrit penal pentru abuz în serviciu, instigare la fals si delapidare. Procurorii PCA Iasi, care au preluat dosarul de la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad, unde Vasile Chelaru a fost pus sub acuzare, au apreciat cã faptele retinute în sarcina fostului sef al Politiei Bârlad nu au existat sau nu au fost comise cu vinovãtia prevãzutã de legea penalã.

Cum s-a fãcut de râs un procuror mânã-n mânã cu politistii corupti!

Vã reamintim cã la începutul lunii septembrie 2016, Bârladul a fost zguduit de stirea privind retinerea sefului Politiei municipiului Bârlad, comisar sef de politie Vasile Chelaru. Informatia a fost îndatã preluatã de canalele de presã din tarã. Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad a trimis un comunicat din care rezultã cã procurorul de caz, Mocanu Elena Simona, a dispus, prin ordonantã 1908P/2016 din 05.09.2016, punerea în miscare a actiunii penale fatã de seful politiei care ar fi comis o multime de fapte penale! Mãsura retinerii a fost luatã cu mare zarvã, cu mascati, cu cãtuse, dupã ce în urmã cu câteva zile se fãcuse perchezitie în biroul sefului de politie. Acesta fusese citat duminicã, la ora 16,00 la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad, în preziua retinerii si, pentru cã ofiterul a anuntat cã nu se poate prezenta, a fost cãutat cu jandarmii la locuinta pãrintilor si la alte douã resedinte. Mãsurile extreme de cãutare si prindere duceau cu gândul la o activitate infractionalã cu implicatii foarte mari, cu prejudicii imense ca urmare a delapidãrii invocate de procurorul de caz.

Carierã fãcutã praf!

Initial vestea a stârnit controverse, comisarul sef Chelaru Vasile bucurându-se de o reputatie bunã în comunitate, apoi, când au fost cunoscute infractiunile comise de inculpat, cei mai multi bârlãdeni au înteles cum stãteau în realitate lucrurile. Între timp, ofiterul a fost pus la dispozitia sefului inspectoratului de politie si s-a pensionat. Datoritã impactului mediatic produs de acest caz, Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi a dispus preluarea dosarului penal si continuarea cercetãrilor.

Nicio faptã de care era acuzat, nu existã!

Dupã aproape doi ani de zile, prin ordonantã din 05.07.2018 datã în dosarul penal 617/P/2016, procurorul care a continuat cercetãrile a dispus în baza art. 16 alin. 1, litera a, b – din Codul de Procedurã Penalã, clasarea cauzei cu privire la sãvârsirea de cãtre inculpatul Chelaru Vasile a tuturor infractiunilor de care era acuzat. Important de retinut este faptul cã art. 16 din Codul de procedurã penalã, precizeazã la litera “a” cã “fapta nu existã”, iar la litera “b”  se precizeazã cã “fapta nu este prevãzutã de legea penalã ori nu a fost sãvârsitã cu vinovãtia prevãzutã de lege”.

Comisarul Chelaru acuzã!

ÎNTREBÃRI… “În acest moment orice om de bunã credintã si-ar pune urmãtoarele întrebãri: Cum de a fost posibil ca întreaga carierã a unui ofiter de politie sã fie distrusã de un procuror care pentru nici mãcar o singurã infractiune nu a administrat cel putin o probã, întreaga acuzare fiind construitã pe frânturi de conversatii telefonice interceptate cu autorizarea judecãtorului de drepturi si libertãti? Orice cetãtean care devine incomod pentru un procuror sau politist, plecând de la acest mod de lucru, poate fi retinut si arestat în baza unui referat ticluit în asa fel încât sã convingã judecãtorul sã dispunã o mãsurã privativã de libertate! Cum au permis sefii profesionali ai procurorului Mocanu Simona Elena sã se comitã o asemenea mârsãvie, fãrã a realiza cã este afectatã credibilitatea institutiei si reputatia acelor procurori profesionisti, care si-au dedicat întreaga carierã actului de înfãptuire a justitiei, mai ales cã despre <<deprinderile>> nefiresti si <<derapajele>> de la normele de conduitã ale procurorului cu aspiratii la D.N.A. s-a vorbit în repetate rânduri? Cum au permis sefii Inspectoratului de Politie sã fie umiliti si îngenunchiati de cãtre un procuror care era evident cã desfãsoarã în mod tendentios o anchetã, scormonind haotic dupã probe cu care sã sustinã niste infractiuni aberante? Cum au acceptat judecãtorii propunerea de a fi luatã o mãsurã preventivã pentru niste infractiuni ce nu erau sustinute de nicio probã? Cã sã nu mai discutãm de faptul cã cererea de arestare preventivã a unui sef de politie care a xerocopiat în interes personal douã foi la imprimanta politiei, instantaneu ridicã semne de mare îndoialã cu privire la sãnãtatea mintalã a celui care face o asemenea acuzatie!

Cum se mai poate colabora între politisti si procurori, cu suspiciunea permanentã cã oricând ar putea urma altul care sã fie arestat pentru aceleasi fapte penale? Cum au acceptat sefii Parchetului sã fie retinut un sef de politie care a folosit autoturismul de serviciu pentru a se deplasa la un post de radio sau eveniment ocazionat de pensionarea unui ofiter, când ei însisi au beneficiat de autoturismele politiei pentru rezolvarea a diverse probleme, însãsi procurorul de caz fiind frecvent beneficiar al acestor servicii?

S-a discutat mult timp de strategii ale unui grup de politisti de a pune mâna pe functiile de conducere din inspectorat, de a împãrti functiile dupã criteriul prieteniilor, gãstilor si afinitãtilor, în momentul de fatã o parte din plan fiind pus în aplicare. Ce face conducerea Politiei Române pentru a opri mãcelul dintre politistii care tind la o functie si participã corect la concurs si ceilalti care folosesc procurori, servicii de informatii, relatii de la cele mai înalte niveluri de decizie ale statului, pentru a ajunge în vârful ierarhiei? Ce asteptãri sã mai aibã populatia de la niste indivizi de acest gen?”, a precizat pentru cotidianul nostru, în august anul trecut, dupã ce a fost exonerat de toate acuzatiile, fostul comisar sef Vasile Chelaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.