spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Vasluian premiat la Geneva: a inventat titirezul controlabil!

- Advertisement -

INVENTIE… Ioan Grosu este unul dintre vasluienii care în ciuda performantelor apreciate la nivel international este prea putin cunoscut în judet. Este profesor de fizicã la Facultatea de Bioinginerie Medicalã din cadrul Universitãtii de Medicinã si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi si a reusit sã inventeze titirezul controlabil, o jucãrie interactivã, educativã si stiintifiicã si ajutã la educarea rãbdãrii, încrederii de sine, perseverentei si a deprinderilor practice si tehnice. Inventia, denumitã Rotop, este brevetatã si a primit medalia de argint la Salonul de Inventii Geneva din 2007. Pentru cã antreprenorii români nu au stiut sã valorifice inventia, titirezul este produs acum în serie, de un investitor german. În 2009, Rotop a primit avizul Ministerului Educatiei, Cercetãrii si Inovãrii, primind titlurile de material didactic pentru clasele I-VIII, dispozitiv didactic extracurricular fizicã – clasele IX-XII, dispozitiv tehnic simplu extracurricular pentru Liceele tehnologice, Scoli de Maistri si Scoli Postliceale tehnice.

Profesorul Ioan Grosu s-a nãscut în Armãsoaia, comuna Pungesti. A absolvit Facultatea de Fizicã, are un doctorat în fizicã, obtinut în 1982, si numeroase premii si distinctii. Este membru al “Romanian Society of Pure and Applied Biophysics”. Pasiunea pentru inventicã a apãrut nu în timpul facultãtii, ci la catedrã. Titirezul controlabil a luat nastere în Laboratorul de Fizicã Didacticã de la Facultatea de Bioinginerie Medicalã, UMF Iasi.

Inventia vasluianului Grosu, apreciatã la nivel international

“Noul titirez este calitativ superior celui clasic. Titirezul Controlabil este magic, interactic, educativ, stiintific, îmbunãtãteste coordonarea mânã-ochi, îndemânarea practicã, rãbdarea, contribuie la îmbunãtãtirea încrederii de sine a fetelor în ce priveste tehnica. Aceste calitãti sunt mentionate în avizul Ministerului Educatiei, de a fi folosit în scoli la toate nivelele în activitãsi extracurriculare. Explicatia acestei performante este simplã: forta de interactiune între cei doi magneti trece prin axa de rotatie si deci are un moment de fortã zero, care înseamnã cã momentul cineic se conservã (miscare de rotatie nu este modificatã). Se realizeazã deplasarea titirezului dãrã a-i stânjeni miscarea de rotatie. Aceastã idee tehnico-stiintificã este brevetatã, a primit medialie de argint de la Salonul de Inventii Geneva, aprilie 2007, a fost prezentatã la 10 conferinte europene si internationale (la toate manifestãrile de peste hotare – târguri de jucãrii, expozitii, conferinte – a primit calificativul de “great idea”). Este de dorit ca autorittsile scolare sã faciliteze accesul elevilor – de toate vârstele – la aceastã noutate tehnico-stiintificã. Cel putin ar putea sã-l ofere ca premii. Experimentarea sa are doar efecte pozitive stiintifice. Se pot formula ntrebãri si probleme la olipiade nationale sau internationale. O parte din beneficiile folosirii lui au fost prezentate în douã articole publicate în jurnale americane. Trebuie mentionat cã noul titirez este singurul obiect macrospic care are moment cinetic si moment magnetic, care îl face sã simuleze particule atomice: electron, proton si care îl ajutã la întelegerea fenomentelor de Rezonantã Electronicã de Spun si Rezonantã Magneticã Nuclearã”, spune profesorul Ioan Grosu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.