spot_img
spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
22-mai-2024

“Nimic nu este întâmplãtor” – profesorul de religie care le-a arãtat elevilor imagini despre avort

- Advertisement -

EXCLUSIV… Profesorul de religie care i-a pus pe elevii de clasa a XI-a de la Liceul Teoretic “Emil Racovitã” sã vizioneze un filmulet despre avort, ia atitudine. Pus la zid de foarte multã lume, inclusiv de secretarul de stat din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetãrii Stiintifice, acesta explicã ce l-a determinat sã le arate elevilor acele imagini. “Decalogul face parte din programa scolarã. Porunca a VI-a, “Sã nu ucizi!”, face referire la ucidere, sinucidere, avort, eutanasiere. Elevii trebuie sã constientizeze ce înseamnã avortul, altminteri, ei vor trãi cu ideea cã a face un avort e ca si cum ar fi trecut pe stradã”, a declarat profesorul de religie, Gabriel Vrânceanu. Acesta a mai adãugat cã nu este de acord nici nu introducerea unei materii de educatie sexualã în scoli, întrucât acest lucru ar putea duce la cresterea ratei de avort la eleve.

Gabriel Vrânceanu a intrat în lumea cadrelor didactice în urmã cu sapte ani, când s-a decis sã promoveze crestinismul si sã nu se mai ocupe personal de Clubul Menthor. “Atunci, zarurile au fost aruncate. Acum mã ocup doar de activitatea de la catedrã, de restul se ocupã sotia. Vocile rele spun multe, dar eu nu sunt o persoanã care sã se eschiveze, pentru cã nu am de ce sã mã ascund. Îmi fac treaba în continuare, cu toatã dãruirea, la fel ca pânã acum”, spune profesorul de religie, Gabriel Vrânceanu.

“Traumele psihice si spirituale sunt de neimaginat”

Despre motivele care l-au determinat sã punã elevilor filmuletul despre avort, profeosrul spune cã “decalogul face parte din programa scolarã. Porunca a VI-a, “Sã nu ucizi!”, face referire la ucidere, sinucidere, avort, eutanasiere. Despre avort se vorbeste doar la modul superficial, nu în esentã. Ce m-a determinat sã le arãt acel filmulet e dorinta ca ei sã vadã realitatea asa cum e si, astfel sã evite consecintele. În Vaslui sunt foarte multe avorturi la fete cu vârste cuprinse între 14 si 17 ani. Datele oficiale spun cã au fost 250 numai anul trecut. Odatã ce au fãcut avort, unele fete nu mai pot avea copii niciodatã. Traumele psihice si spirituale pe care le suportã persoana în cauzã sunt de neimaginat. Nicio femeie nu vrea sã vorbeascã despre avort, e ceva tainic de care nici mãcar nu vrea sã-si aminteascã. Acestea sunt lucruri care m-au determinat sã le explic pericolul la care se expun, dacã vor sã apeleze la asa ceva. Deci, un lucru esential trebuie avut în vedere: elevii trebuie sã constientizeze ce înseamnã avortul, altminteri, ei vor trãi cu ideea cã a face un avort e ca si cum ar fi trecut pe stradã”, a spus Gabriel Vrânceanu.

Vrânceanu: “Nu” introducerii materiei “Educatie sexualã”

Desi militeazã pentru constientizarea realitãtilor în care trãim, profesorul spune cã nu e de acord cu introducerea unei materii de educatie sexualã în scoli. “Categoric nu sunt de acord cu introducerea acestei materii. Uitati ce se întâmplã în Anglia, de când s-a introdus ora de educatie sexualã, rata avortului a crescut cu 35%. Ce pãrere aveti cã, în scolile noastre, la clasa a V-a – a VI-a, vin ONG-uri care dau prezervative elevilor? Dar aceste aspecte ar putea fi explicate în cadrul orei de biologie. Câteva ore pe an ar fi suficient. Tinerii oricum stiu mai multe decât ne inchipuim noi cã stiu. Ar putea sã invite si profesori de obstetricã-ginecologie pentru a explica pericolul unor boli cu transmitere sexualã, dar asta e o abordare care nu intrã în perimetrul meu, de teologie. Pe mine mã intereseazã doar cum se vãd consecintele din perspectivã teologicã. Asta vreau sã scot în evidentã: impactul moral, teologic în constiinta tinerilor, nu cel sexual, asa cum am fost acuzat cã as fi încercat. Dacã la elevii de 17 ani nu au voie sã cunoascã aceste realitãti, atunci când au voie? Elevii au apreciat foarte mult faptul cã au intrat în contact cu realitatea, chiar dacã este durã”.

Filmuletul despre avort, accesat de peste 40.000 de ori

“Am mai vãzut câteva imagini în alte filmulete, dar mi s-au pãrut mult mai dure, iar acesta am vãzut cã e fãcut pe un format stiinfic, profesori universitari dezbat problema, iar subiectul este tratat la modul cel mai serios, stiintific, biologic si are si o componentã religioasã. Nimic nu este întâmplãtor. Filmul a fost accesat de 40.000 de ori, ceea ce înseamnã cã a creat un impact peste puterea mea de gândire. Oamenii trebuie sã înteleagã cã astfel de practici contravin valorilor morale. Tot linsajul acesta mediatic nu stiu dacã îsi are rostul. Vãd numai reactii rãu-voitoare. Atât timp cât, în ultimii sapte ani, am fost numai pentru scoalã si pentru elevi, cuvintele sunt de prisos. Constiinta mea spune cã eu trebuie sã fac lucrul acesta si cã nu trebuie sã ascund adevãrul. Dacã un copil te întreabã de avort, tu esti dator sã-i rãspunzi. Respect decizia secretarului de stat, dar am si eu punctul meu de vedere. Oricum, rãspunsul cel mai bun l-ar da elevii, nu profesorii, nu ONG-istii. Dacã ei spun cã le-a fãcut bine cã au intrat în contact cu realitatea si mai vor si alte materiale care sã-i convingã de realitãtile lumii acesteia, ce altceva am mai putea spune? Sã-i ajute Dumnezeu pe toti!”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.