spot_imgspot_img
12.4 C
Vaslui
04-mai-2024

„Familia Bugetărescu” a aprins spiritele în Galaţi

- Advertisement -

Serialul „Familia Bugetărescu” început de „Viaţa liberă” în urmă cu două zile, care a abordat tema familiilor din sistemul public, a dat naştere unei dezbateri aprinse în comunitate. Pro sau contra acestui demers jurnalistic, cititorii cotidianului nostru şi-au exprimat opiniile pe platforma electronică a ziarului, la www.viata-libera.ro.

Câţiva, probabil implicaţi în această poveste, ne-au arătat obrazul. Cei mai mulţi, însă, s-au declarat indignaţi şi chiar revoltaţi de expansiunea Bugetăreştilor. Unii ne-au vorbit şi despre alţi membri ai marii familii, care ar popula atât instituţiile nominalizate în primele două episoade ale serialului, cât şi cele despre care nu am vorbit încă. Alţii au apreciat că este bine să profităm de perioada pre-electorală şi să continuăm dezbaterea, cu scopul fundamental de a schimba metehne, atitudini, mentalităţi.

Respectăm toate opiniile exprimate de cititori şi publicăm mai jos câteva dintre ele, integral sau parţial. Menţionăm că am decis să nu redăm comentariile care conţin atacuri la persoană şi acuzaţii [vizând persoane] pe care cotidianul nostru nu le-a verificat încă sau nu le poate verifica şi nici comentariile care sunt rezultatul unor dispute între semnatarii lor.

„Un adevărat cancer al societăţii”

Un cititor care a semnat cu numele Andrei Capriş un comentariu la primul episod al serialului „Familia Bugetărescu” s-a arătat extrem de revoltat. „Nişte nesimţiţi! Vinovaţi suntem noi, cetăţeni ai Galaţiului, că nu ieşim în stradă să protestăm! Ăsta e furt la drumul mare!”, a spus cititorul nostru.

Spirit revoluţionar, Ariciul a vorbit şi el despre proteste de stradă. „Băi, fraţilor care duceţi greul şi munciţi de vă spetiţi, poate o să avem ocazia în curând să alungăm aceşti paraziţi, aceste jigodii extraordinare, fără pic de ruşine şi bun-simţ. Şi, când se va ivi ocazia, ieşiţi în stradă să scăpăm, că ăştia ne vor omorî cu zile şi vor împlini o profeţie de demult, care spune: «Vă vor lua şi cenuşa din vatră». Deja cred că anul ăsta s-a împlinit”, a comentat Ariciul.

Un cititor care şi-a spus Hahaha a sugerat o cu totul altă formă de protest: greva fiscală. „Papură Vodă e ţara în care trăim. Eu, unul, nu mai plătesc niciun impozit la stat, să văd ce or să facă. Deja mi-au blocat conturile care sunt 0. E vorba de o datorie de 5,5 lei. Vorba cuiva, or să-mi ia ce e în faţa carului… cu boi. Bravos, primăria Galaţi (intenţionat litere mici pentru primărie, asta sunteţi)”, a spus cititorul nostru.

Nostalgicul, aşa cum şi-a spus un alt comentator, a lăsat să înţeleagă că sistemul de relaţii nu îi este străin, el declarându-se o victimă a acestuia. „Bine-am venit în clubul victimelor colaterale, al bugetarilor care n-au condiţii de lucru deoarece n-au pile! Vă urez inspiraţie în realizarea noului material şi sfatul meu este să profitaţi de faptul că sunteţi a patra putere în stat şi să vă păstraţi obiectivitatea!”, a scris Nostalgicul pe www.viata-libera.ro.

Tratând fenomenul la scară largă, Sandu a apreciat că angajarea rubedeniilor nu doar că îi lasă pe tuşă pe câţiva funcţionari poate mai competenţi, ci dăunează progresului. „Atâta timp cât toate societăţile de stat sunt politizate de la vârf la bază, cât sunt înţesate cu tot felul de neaveniţi, incompetenţi, cu aşa-zise facultăţi şi masterate (dar care în privat nici la mătură nu ar fi primiţi), treburile vor merge din rău în mai rău. Un adevărat cancer al societăţii aceşti nesimţiţi lipsiţi de scrupule.

Vă mai amintiţi de vorbele lui Tăriceanu când a intrat premier? «Pe timpul mandatului meu vom crea peste 500.000 de locuri de muncă». Şi a tot creat locuri de muncă, fraţilor, peste jumătate de milion de tăietori de frunză la câini, la muncă la stat. Ori ce au produs ăştia? Doar bani pentru partide, pentru ei şi familiile lor şi pagube de miliarde prin incompetenţa şi diletantismul lor (a se vedea experienţa aşa-zisului «manager» Cubasa). Reevaluaţi, afară cu ei şi basta”, a comentat Sandu.

Toman, un alt cititor, i-a împărtăşit opinia. „Poate fi o posibilă explicaţie pentru starea deplorabilă a oraşului, unul din cele mai putin dezvoltate din ţară. Familiile astea o duc bine pe banii noştri şi nu mai au nicio motivaţie să-şi facă munca eficient”, a spus acesta.

„Recensământul, o altă sursă a familiei Bugetărescu”

Emi şi Elena, doi dintre comentatorii de pe www.viata-libera.ro, au vorbit despre apropiatul recensământ ca despre o altă supapă pentru membrii familiei Bugetărescu. „O altă sursă a familiei Bugetărescu poate fi lista cenzorilor privind recensământul populaţiei şi al locuinţei. Eu sunt convinsă că Primăria Galaţi este A.F.”, a spus Emi.

„Sigur din familia Bugetărescu fac parte şi cei care au întocmit lista cu recenzorii pentru recensământ, deoarece pur şi simplu numai şi numai pilele au reuşit să treacă «marea barieră» a celor admişi. (…) Nu au sorţi de izbândă decât cei care sunt pila cuiva din Primărie, de la partidul de guvernământ etc. (…) De ce nu se face şi la noi publică lista recenzorilor admişi??? Ruşine şi Dumnezeu să vă bată când vă va fi lumea mai dragă, aşa cum spune blestemul românului! Poate sau sigur şi pentru asta suntem ceea ce suntem, ne merităm soarta că doar noi ne-am ales conducătorii! Nu vor dispărea niciodată mârşăvia, lăcomia, necinstea şi cumetria din România!”, a comentat Elena.

„Uitaţi-vă în ograda voastră!”

Un cititor care se recomandă Gigi ne arată obrazul. „Uitaţi-vă la familiile din ograda voastră, stimată redactoră, cu articolele astea de scandal că câştigaţi un salariu mai bunişor, poate, decât cei pe care îi arătaţi cu degetul. Şi, dacă vă întreabă cineva, nici Piaţa, nici SC Apaterm nu sunt societăţi bugetare”, a postat Gigi pe site.

Replica a venit cu promptitudine de la Cetăţeanul păcălit, aşa cum s-a intitulat comentatorul în cauză. „Pentru Gigi. Dacă te întreabă cineva despre Administraţia Pieţelor, Ecosal, Apaterm, Apă Canal, Transurb etc., să le spui că sunt societăţi pe acţiuni cu capital de stat şi acţionar unic Consiliul Local, aşa că sunt bugetare. Primesc subvenţii de la Consiliu, bani pentru investiţii şi plătesc dividende şi redevenţă. Majoritatea dintre ele primesc bani de la Consiliul Local şi prin «sifonare», adică facturează Primăriei diverse servicii sau încasează bani din taxa de habitat, diverse prestări de servicii greu controlabile, cum ar fi cele de pe sensuri giratorii pentru Ecosal sau plata şoferilor plecaţi din Primărie către Administraţia Pieţelor, care i-a primit”, a spus cititorul nostru.

Alas, un alt comentator, ne-a îndemnat la „o anchetă serioasă”. „Absolut orice rudă a oricărui potentat al momentului, că e patron, că e ales al neamului, înalt funcţionar public sau altceva, are dreptul să se angajeze în orice post doreşte, că aşa e cu drepturile omului.

Singura condiţie e să se respecte legea: legea pe care se angajează, conflictul de interese etc. Dacă aţi vrut să spuneţi ceva, atunci de aici trebuia să porniţi. Altfel, nu reuşiţi decât nişte insinuări fără obiect şi fără rost. Nota bene: sunt sigur că majoritatea celor prezentaţi sunt angajaţi pe bază de influenţă politică şi nepotism – aveţi motiv pentru o anchetă jurnalistică, faceţi una serioasă”, a scris Alas.

„Dezbaterea trebuie continuată”

Eugenia Dincă, alături de alţi cititori, ne-au îndemnat să continuăm serialul „Familia Bugetărescu”. „Nu sunt singurii, iar ancheta e bine să se extindă asupra tuturor societăţilor din Galaţi”, a comentat Eugenia Dincă.

Un alt comentator, care şi-a spus Me, a apreciat că numai continuarea şi aprofundarea temei ar putea genera o dezbatere între factorii responsabili şi, deci, o schimbare. „Pelagra României. La ce să spere un tânăr studios când toate funcţiile se dau pe criterii politice? Renunţă la studiul adevărat şi se înscrie în partid. Şi aşa se creează o mâzgă puturoasă în care ne mişcăm zilnic.

De 22 de ani suntem conduşi de niste nepricepuţi cu aere de lideri şi suntem ultimii. Noi ar trebui să îi punem pe candidaţii la demnităţi să dea o declaraţie publică că nu vor angaja nicio rudă, ca în America. Soţul procuror trebuie să meargă în alt stat dacă soţia este judecător.

La noi este invers, angajează tot neamul. În fond, ei nu sunt stăpânii noştri, ci pentru o perioadă le-am încredinţat administrarea oraşului sau a judeţului. Ar fi bine ca «Viaţa liberă» să nu se oprească aici, ci să continue demersul, să ceară opinia celor în cauză şi ale liderilor locali. Dezbaterea trebuie continuată, să nu fie doar o constatare de presă şi câteva răbufniri nervoase. Să fie o dezbatere publică cu ce trebuie făcut. Momentul pre-electoral este bun”, a scris cititorul nostru pe www.viata-libera.ro.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.