spot_img
spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
30-mai-2024

“1 Decembrie”- satul din județul Vaslui ce poartă numele Zilei Naționale a României

- Advertisement -

SCHIMBARE… “1 Decembrie” este numele unui sat din județul Vaslui, din cele 11 care alcătuiesc comuna Banca. El s-a numit anterior 30 Decembrie, data la care regele Mihai era forțat de comuniști să renunțe la tron în anul 1947, proclamată ulterior ca Ziua Republicii. După împușcarea lui Ceaușescu, cei care au preluat puterea au decis schimbarea numelor tuturor localităților care aveau legătură cu trecutul comunist, așa că din “30 Decembrie” micuțul sat din comuna Banca a devenit “1 Decembrie” – zi de sărbătoare națională.

Decretul 799 din 1964 a fost o măsură prin care s-au schimbat denumirile a numeroase comune și sate din România, deoarece acestea erau considerate nepotrivite noilor realități socio-economice din România comunistă. Cu această ocazie, multe localități au primit numele unor personalități locale. Cu toate că numele originale au continuat să fie utilizate de localnici, majoritatea covârșitoare a denumirilor atribuite atunci s-au păstrat până în prezent ca nume oficiale. În total au fost modificate 868 de nume, dintre care un nume de raion, un nume de oraș (Sighet), 135 comune și 733 sate. Denumirile modificate de Decret au fost preluate de Legea nr.2 din 1968, prin care țara a fost reorganizată administrativ și care este și astăzi în vigoare. În județul Vaslui, satul care a fost afectat de decret a fost Băsești, schimbat de comuniști în Viișoara.

Satul din județul Vaslui, care poartă numele Zilei Naționale a României, a fost înființat de comuniști  

Din 1944, de când au preluat puterea în România și până în 1964, comuniștii au înființat sute de sate în toată țara, în special ca urmare a reformei agrare. Le-au denumit cum au vrut ei, printre numele preferate fiind și 30 Decembrie. Pentru tinerele generații de azi, 30 decembrie reprezintă penultima zi din calendar, în care se fac ultimele pregătiri pentru trecerea dintre ani. Li se pare firesc: se pot exprima liber, pot să-și strige deschis nemulțumirile, pot protesta, iar magazinele sunt doldora de mărfuri, de la cele mai simple până la cele mai rafinate. Ei s-au născut în această stare. Octogenarii și nanogenarii au alte amintiri. Mihai Brânzei are 97 de ani, locuiește în comuna Banca și spune că toată viața lui a fos țărănist. Copilăria și-a petrecut-o în satul Stoișești, însă după reforma agrară din 1945, s-a mutat în satul nou înființat de comuniști, 30 Decembrie. “În locul în care se află satul azi nu era nimic înainte de comuniști, doar teren arabil care a aparținut unei vechi moșii boierești. Reforma din 1945 a fost gândită și pentru a schimba modul cum se făcea agricultură în România, dar și pentru a-i împroprietări pe cei mai săraci, țăranii care nu aveau teren. Înainte de reformă, eu și familia mea locuiam în Stoișești, pe un teren mic, cât palma de la mână. După reformă, am fost împroprietărit aici, în satul pe care comuniștii l-au înființat și l-au denumit 30 Decembrie. Era modul lor de a sărbători fuga regelui Mihai din țară. Plecarea regelui, bucuria prostului, cum s-ar zice. Abdicarea lui nu a adus nimic bun țării, chiar dacă mulți dintre noi am fost ajutați să devenim proprietari. Eu mi-am cumpărat terenul, dar alții au primit gratis”, își începe povestea bătrânul sătean care în scurt timp va sărbători centenarul.

„30 de hoți care fură din chiloți” a fost logo-ul satului făcut de comuniști și numit 30 Decembrie

AMINTIRI… Nea Mihai ne-a povestit despre cum se trăia în satul său în epoca comunistă. Spune că atunci se muncea mult și nu întâmplător în România s-a construit atât de mult. „La început eram numai tineri în satul ăsta, iar din cauza numelui satului circula și o glumă prin comună, cum că în satul 30 Decembrie sunt 30 de hoți care fură din chiloți. Era doar o vorbă pentru că oamenii de aici au fost tot timpul liniștiți și și-au văzut de gospodăriile lor. Țin minte că atunci când m-am mutat aici, în spatele casei mele era o singură linie de cale ferată, Vaslui – Iași. Apoi au venit comuniștii și au făcut a doua linie, care pentru noi a însemnat un șantier uriaș. Se muncea foarte mult pe timpul lui Ceaușescu, în regimul lui s-a construit România care este astăzi, dar dictatorul a avut și părțile lui rele, iar cel mai greu ne-a fost cu mâncarea. Dacă le spui tinerilor de azi că noi luam uleiul și pâinea pe cartelă, având porții clare pentru fiecare lună, nu le vine să creadă. Atunci aveam jumătate de kilogram de orez pe lună, azi îți poți cumpăra cât orez vrei, dacă ai bani. Sunt diferențe mari între ce a fost atunci și ce este acum. În 1989, a căzut regimul comunist, iar cei care au preluat puterea au schimbat numele satului din 30 Decembrie în 1 Decembrie, când se sărbătorește Ziua Națională a României”, ne-a declarat Mihai Brânzei.

30 Decembrie, sat făcut de comuniști, colectivizat imediat după înființare

UN PIC DE ISTORIE… Reforma agrară care a generat apariția satului 30 Decembrie din comuna Banca a avut loc la 23 martie 1945 și în urma ei aproximativ 796.000 de familii au primit peste 1 milion de hectare. De altfel, comuniștii au declanșat reforma agrară cu scopuri bine puse la punct. Pe de o parte, pentru a cîștiga voturi la alegeri, pe de cealaltă parte, pentru a fărâmița puternic proprietatea agricolă. La început, comuniștii se prefăceau că încurajează mica proprietate agricolă, ca apoi, pe fondul crizei de după război, să demonstreze că este nerentabilă și păguboasă și că, de fapt, este nevoie de procesul de colectivizare. Ruinarea gospodăriei sătești a venit odată cu introducerea sistemului cotelor. Pentru a acoperi cheltuielile cu despăgubirile de război date mai ales Uniunii Sovietice, dar și pentru a suplini criza de alimente din zona urbană, țăranii trebuiau să ofere statului o parte însemnată din recoltă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.