spot_imgspot_img
20 C
Vaslui
04-mai-2024

A murit unul dintre cei mai cunoscuți academicieni pe care i-a dat Vasluiul: matematician de renume, cu numeroase rezultate științifice

- Advertisement -

DOLIU… Unul dintre cei mai unoscuți cunoscuți academicieni pe care i-a dat județul Vaslui s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani. Este vorba despre matematicianul Radu Miron, Cetățean de Onoare al Municipiului Vaslui, născut în 1927 la Codăești. Profesorul Radu Miron a fost cadru didactic al Facultății de Matematică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași mai bine de peste 40 de ani, iar domeniul său de cercetare a fost unul vast: în prima parte a carierei a introdus și dezvoltat geometria configurațiilor Myller și a dezvoltat teoria G-structurilor. Începând cu anii 1970 a avut o contribuție deosebită în dezvoltarea geometriilor Finsler, Lagrange și Lagrange generalizate, mai întâi de ordinul întâi și apoi pentru ordinul superior, colaborând cu matematicieni de prestigiu. Numeroase rezultate științifice obținute de academicianul Radu Miron au aplicabilitate în diverse domenii, precum fizica teoretică, optica relativistă, teoria relativității.

Profesorul Radu Miron și-a început cariera didactică în anul 1956, ca asistent în cadrul Facultății de Matematocă și Fizică. În anul următ a obținut titlul de doctor în matematicâ, cu teza “Geometrizarea sistemelor neolonome”, sub conducerea științifică a Academicianului Mendel Haimovici. În 1963 a fost numit conferențiar, iar din 1965 a fost profesor universitar în cadrul Facultății de Matematică. În paralel a fost cercetător în cadrul Institutului de Matematică al Academiei Române. A fost decan al Facultății de Matematică în perioada 1972 – 1976. Începând cu anul 1972 devine conducător de doctorat, coordonând activitatea a peste 20 de doctori în matematică, atât din țară cât și din străinătate (în special Japonia). În 1991 este ales membru corespondent al Academiei Române, iar din 1993 devine membru titular. Activitatea de cercetare a Academicianului Radu Miron se întinde pe o perioada de peste 60 de ani, a publicat peste 200 de lucrări științifice, colaborând cu peste 50 de cercetători români sau din străinătate. Un număr impresionant dintre acestea (peste 20) sunt monografii publicate la edituri prestigioase din țară sau străinătate (Kluwer-Springer, Editura Academiei Române).

Academicianul Radu Miron, înainte de studenție: „n-aveam bani nici măcar să vin de la Codăeşti la Iaşi”

În 2014, academicianul Radu Miron a povestit, într-un interviu acordat Ziarului Lumina, cum a ajuns să studieze matematica: „Voiam să mă fac inginer constructor, pentru că absolvisem Şcoala Superioară de Arte şi Meserii, care era, pe vremea aceea, o şcoală bună, înfiinţată de prinţul Mihail Sturza. Producea adevăraţi specialişti în meserie. Dintre absolvenţi se ridicau destui care depăşeau stadiul de simplu tehnician, devenind ingineri. Un frate de-al meu era inginer. Când am absolvit, mi-a zis: „Măi, tu matematică nu ştii. Cum să te duci aşa la Politehnică?! Du-te întâi un an la Matematică şi după aceea o să poţi da examen la Politehnică“. Facultatea de Construcţii a Politehnicii era una dintre cele mai apreciate, nu numai cea de la Iaşi, ci şi cea de la Bucureşti. L-am ascultat şi m-am dus la Matematică. Dar am mai reţinut ceva – că nu ştiu matematică. Chiar aşa era; nu ştiam. Când am terminat liceul, nu ştiam nici măcar matematica pe care o stăpâneşte azi un elev de clasa a opta. Mai precis, nu ştiam nici măcar trinomul de gradul al II-lea. Aşa că în cursul verii, în patru luni de zile, am făcut matematica de liceu, completamente. Toată matematica superioară. De unul singur. De unde bani?! N-aveam bani nici măcar să vin de la Codăeşti la Iaşi, la facultate, darămite pentru meditaţii”.

L-a trimis pe şeful Cadrelor de la Academie în satul meu, la Codăeşti. A stat acolo două săptămâni, a făcut nişte chefuri cum trebuie, dar s-a şi informat”

În același interviu a povestit cum a reușit Mendel Haimovici (n.r.-matematician român, profesor al Facultăţii de Matematică din Iaşi şi director al Institutului de Matematică din cadrul filialei Iaşi a Academiei Române) să îl ajute, ca să nu fie data afară din Academie: „La sfârşitul facultăţii m-au dat afară din asistenţiat de la facultate şi mi-au şi micşorat nota la teza de licenţă, pe motiv că fusesm dat afară şi din UTM (n.r. – Uniunea Tineretului Muncitor), ca „fiu de exploatator“. Aşa era pricazul de sus, aşa au făcut şi ei, deşi profesorii ţineau foarte mult la mine. Mendel Haimovici (n.r.-matematician român, profesor al Facultăţii de Matematică din Iaşi şi director al Institutului de Matematică din cadrul filialei Iaşi a Academiei Române) chiar a avut grijă ca eu să nu fiu dat afară de la Academie. M-am înscris apoi la doctorat, sub coordonarea lui Mendel Haimovici, şi mi-a ieşit o teză frumuşică. Am rezolvat acolo câteva probleme celebre, ce nu putuseră fi rezolvate până atunci de către un matematician renumit, Élie Cartan (n.r.-matematician francez, profesor la Sorbona). Mendel Haimovici a mai făcut un gest. L-a trimis pe şeful Cadrelor de la Academie, care fusese om de serviciu la Seminarul Matematic, în satul meu, la Codăeşti. A stat acolo două săptămâni, a făcut nişte chefuri cum trebuie, dar s-a şi informat. Şi a adus de acolo hârtie de la primar, de la secretarul de partid, că eu sunt fiu de ţăran sărac (râde). M-a scăpat pentru totdeauna. Pe urmă m-au primit în partid, deşi nu mi-am dorit. Dar trebuia şi asta, aşa a fost contextul. Numai că n-am avut funcţii politice; nici măcar secretar de partid n-am fost. Încât nu ştiu care a scris pe site-ul meu că am fost politician comunist”. Puteți citi întregul interviu acordat Ziarului Lumina aici.

Directorul Școlii Postliceale Sanitare din Vaslui, fost student al prof. dr. docent Radu Miron

OMAGIU… Școala Postliceală Sanitară din Vaslui, care îi poartă numele, a transmis următorul mesaj: „Academicianul Radu Miron a onorat cu plăcere deosebită numeroase conferințe, simpozionae, activități metodico-științifice derulate la Vaslui, sub coordonarea studentului său, prof. Romel Vicol, director al Liceului „Ștefan Procopiu”, în perioada 1994-2012. A susținut ideea învățământului vasluian alternativ, acceptând în 2012 invitația domnului Vicol Romel, fondatorul Complexului Centrul de Studii Luceafărul, de a redenumi unitatea de învățământ privat Liceul „Radu Miron”. Întreaga comunitate didactică a Liceului „Radu Miron” Vaslui aduce un pios omagiu la trecerea în eternitate a academicianului prof. dr. docent Radu Miron. Dumnezeu să îl odihnească în pace”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.