spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

Aur pentru Vaslui la Festivalul International de Stiinta Ingineriei si Tehnologiei din Tunisia

- Advertisement -

PREMIU… Judetul Vaslui a fost reprezentat la I-Fest2, Festivalul international de stiinta ingineriei si tehnologiei din Tunisia, de doi elevi de la Centrul Judetean de Excelentã. Este vorba despre Robert Mereutã si Denis Chiritescu, însotiti de profesoara Ana Carmen Chiritescu. Evenimentul s-a desfãsurat în perioada 22-28 martie si a fost de bun augur pentru echipajul vasluian. Elevul Robert Mereutã de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui a obținut medalia de aur si premiul I la categoria Stiinte Aplicate cu proiectul prototip Counter Strike. Obiectivul proiectului a fost sã dezvolte o platformã cu un brat robotic care sã imite gesturile umane si sã fie controlat de utilizator folosind IOT protocol. Acest robot este utilizat în conditii de mare risc, cum ar fi manevrarea bagajelor periculoase sau în mediu toxic. Utilizatorul care controleazã robotul îsi va instala senzori accelerometru pe brat, va porni senzorul si sasiul si va astepta conectarea la serverul MQTT, apoi bratul robotului va imita bratul utilizatorului, reusind astfel sã lucreze în medii mai putin securizate. „Îl felicit din toatã inima pe elevul nostru, Robert Mereutã de la grupa de roboticã din Vaslui, pentru exceptionalul rezultat obtinut la concursul international de profil din Tunisia. De asemenea, toate aprecierile pentru doamna profesor Ana Carmen Chiritescu, îndrumãtorul grupei de roboticã. Este încã o dovadã ca pregãtirea elevilor în cadrul grupelor de performantã organizate de Centrul Judetean de Excelentã Vaslui este mai mult decât necesarã si poate împlini visul oricãrui copil în a atinge succesul”, a declarat directoarea Centrului Judetean de Excelentã Vaslui, prof. Gabriela Plãcintã.

International Festival of Engineering Science and Technology, I-Fest2 2024 reuneste anual peste 40 de tãri de pe toata suprafata globului. Astfel, tineri din Bulgaria, Kazachstan, Polonia, Belgia, Iordania, Georgia, Italia, Ucraina, India, Tunisia, Malaiezia, Mexic, Brazilia, Emiratele Arabe, Zimbabwe, Indonezia, Tailanda, Ecuador, Bosnia si Hertegovina, Uganda, Japonia au prezentat proiecte stiintifice din domenii, precum stiinte aplicate, stiinte sociale, stiinta mediului, stiinta calculatoarelor, multimedia, matematica, biologie.

Robert: „Am fost plãcut surprins sã vãd ca am luat medalia de aur”

Elevul Robert Mereutã a obtinut premiul I cu proiectul prototip Counter Strike la categoria Stiinte Aplicate. Cu acest proiect a obtinut premiul I si la Concursul National Rosef 2023 desfãsurat la Suceava. „Este prima mea participare la o competitie internationalã si sunt deosebit de recunoscãtor pentru aceasta experientã. În prima zi am asezat standul, am pus afisele, referatele si robotul pe stand. A venit multã lume la standul meu pentru a le explica ce rol are robotul meu. În aceastã zi am cunoscut foarte multi oameni din diferite pãrti ale lumii. Seara, când a fost evenimentul de deschidere oficialã a competitiei am primit un steag de la organizatori pentru a merge pe scenã sã reprezint tara. În a doua zi am fost vizitat de trei jurati diferiti care s-au arãtat foarte interesati de proiectul meu. Înainte de ceremonia de premiere au fost postate 21 de proiecte care se aflau în top 10. Am fost plãcut surprins sã vãd cã am luat medalia de aur. De asemenea, m-au impresionat foarte mult organizarea si excursiile si consider participarea mea la acest concurs ca fiind o experientã unicã pe care nu o voi uita niciodatã! Adresez multumiri doamnei profesor Chiritescu Carmen pentru îndrumarea de specialitate, Centrului Judetean de Excelentã si Primãriei Vaslui pentru sprijinul financiar si, nu în ultimul rând, pãrintilor mei pentru sustinerea neconditionatã!”, a declarat Robert Mereutã.

Prof. Chiritescu: „suntem mândri cã ne-am întors acasã cu un premiu foarte important de la aceastã competitie internationalã”

Echipa judetului Vaslui a fost însotitã de profesoara Ana Carmen Chiritescu: „În Tunisia am fost asteptati la aeroport de organizatorii competitiei care ne-au condus spre Mahdia Palace. Am fost plãcut impresionati de organizarea competitiei. Fiecare activitate, fiecare vizitã la obiective turistice a fost foarte bine organizatã. Cât timp s-a desfãsurat competitia, profesorii au avut parte de conferinte STEM si ateliere de Inteligenta artificialã si Realitate Virtuala. Am aflat despre Colosseumul din Tunisia, numit Amphitheater of El Jem, o constructie impresionantã asemãnãtoare cu faimosul Colosseum din Roma. În altã zi am vizitat Marea Moschee din Kairouan fondatã în anul 670. Am aflat foarte multe despre istoria si civilizatia tunisienilor de la Muzeul National Museum of Brado. În City Science din Tunis am vizitat Observatorul astronomic. La Noaptea Culturalã, Culture Night, elevii au pregãtit un scurt moment artistic, dorind sã prezinte o melodie si un dans specific României. Am fost plãcut impresionati sã vedem dansuri si cântece de pe tot globul pãmântesc. Un alt atelier interesant a fost Z-Generation, unde participantii au dezvoltat idei si planuri pentru viitor. Au fost împãrtiti în grupuri si fiecare grup a dezbãtut o temã. Echipa României a avut proiectul „Food on Mars”. Suntem mândri cã ne-am întors acasã cu un premiu foarte important de la aceastã competitie internationalã extrem de serioasã si am reprezentat cu cinste judetul Vaslui. Multumim cu deosebitã recunostintã doamnei director a Centrului Judetean de Excelentã Vaslui si Primãriei Vaslui pentru sustinerea financiarã a deplasãrii”, a declarat prof. Carmen Chiritescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. În articolul acesta nu este vorba despre ISJ .
    Este vorba despre niște copii care fac performanță la Centrul de excelență!
    Bravo lor și celor care îi îndrumă și îi susțin!

  2. Dna Botan, treziti-va
    Opriti consilierii locali -profesori sa mai faca politica in scoli! Nu-i mai lasati sa umble cu tabele prin scoala ca sa adune semnaturi pentru partide. Daca va este greu, va dau si numele celor care cer semnaturi si ameninta colegii ca scoala va fi uitata de la finantare daca nu semneaza. E asa de dulce somnul la ISJ ?Normal, daca trei sferturi dintre inspectori sunt „pe langa” aceasta functie, nici ei nu stiu pentru ce sunt acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.