spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
04-mai-2024

Cazuri de scarlatină în grădinițele și școlile din Bârlad

- Advertisement -
IGIENA E BAZA… Scarlatina poate fi prevenită prin păstrarea cu strictețe a regulilor de igienă (foto: Sectia de Boli Infectioase Barlad)

ATENȚIE LA SCARLATINĂ… Deși la nivelul județului nu a fost declarată epidemie de scarlatină, nefiind îndeplinite condițiile legale pentru o astfel de acțiune, copiii care frecventează școlile și grădinițele sunt totuși în pericol de a se îmbolnăvi. În perioada 9 septembrie – 13 octombrie, la Bârlad au fost internați 9 copii cu scarlatină. În prezent sunt internați la Secția de Boli Infecțioase 4 copii cu scarlatină, doi de la două grădinițe și trei elevi de la trei școli.

„În perioada 9 septembrie -13 octombrie, au fost internați în secția Boli Infecțioase a spitalului nostru 9 copii cu scarlatină, cu evoluție bună, fără complicații. În prezent sunt 4 copii internați, cu evoluție favorabilă. Tratamentul de bază aplicat constă în Penicilină G. Un singur pacient a primit clindamicină, fiind alergic la penicilină. Copiii au fost urmăriți după externare în ambulatoriu, fără complicații la 14 zile”, a precizat Ciprian Cosmin Feraru, managerul spitalului bârlădean. „De pe rețeaua medicală școlară avem la Grădinița <<Licurici>> nr.8 din Bârlad, o fetiță care a fost internată și la testare avea streptococ beta-hemolitic ABSENT. Și tot la<<Licurici>>, un alt copil cu angină streptococică. Din evidențele compartimentului Epidemiologie, la Bârlad au fost patru cazuri de scarlatină confirmate: 1 la Grădinița Liceului Pedagogic „Ioan Popescu”; 1 la Școala nr. 11 „G. Tutoveanu” – grupa pregătitoare; 1 la Școala nr. 9 „M.C. Epureanu”  și  1 caz la Școala nr. 2 „Vasile Pârvan” – cl a IV-a.  Deci 4 cazuri în total la 4 unități diferite”, a precizat Mihaela Vlada, director al DSP Vaslui.

Scarlatina , boala copilăriei, este foarte contagioasă

Scarlatina este o boală infecto-contagioasă a copilăriei, întâlnită mai des la copiii sub zece ani. Specialiștii susțin că se caracterizează prin debut brusc cu febră, alterarea stării generale și o erupție roșie. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, strănut, râs, vorbit, de la bolnavii cu scarlatină, cu angina streptococică sau purtătorii sănătoși de streptococ beta-hemolitic. Tratamentul este obligatoriu, scarlatina fiind una dintre bolile care necesită internare și repaus la pat. Părinții și copiii care s-au îmbolnăvit de scarlatină au parte și de o veste bună. Persoana care a contactat boala devine imună la scarlatină. Doar în 2-3% din cazuri poate să apară din nou scarlatina, însă aceasta este produsă de un alt serotip de streptococ. Scarlatina poate fi prevenită prin păstrarea cu strictețe a regulilor de igienă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.