spot_imgspot_img
10.3 C
Vaslui
05-mai-2024

Cheltuialã mare la Bac, promovabilitate scãzutã!

- Advertisement -

BANI Doar în acest an, numai pentru sustinerea examenelor de bacalaureat sau evaluare nationalã a absolventilor de gimnaziu, s-au cheltuit peste 8,5 miliarde de lei, sumã care include atât cheltuielile materiale, cât si salariile profesorilor supraveghetori sau examinatori. Prezenta camerelor de supraveghere în sãlile de examinare, echipamente al cãror cost total de achizitie s-a ridicat la aproape 400 milioane lei, se pare cã a condus la, poate, cele mai corecte examene de dupã Revolutie, cazurile de încercãri de fraudã descoperite fiind foarte putine, doar 49% dintre absolventii de liceu promovând bacalaureatul, în cele douã sesiuni sustinute. Nici în ceea ce priveste învãtãmântul gimnazial cifrele nu sunt încurajatoare, la nivelul judetului Vaslui, nivel situat chiar peste media nationalã, doar 40,20% dintre absolventii clasei a VIII-a reusind sã promoveze examenul de evaluare nationalã cu medii peste cinci, fatã de 61,02% anul trecut si 84,65% în 2010.

Zeci de miliarde de lei se bagã anual doar la nivelul judetului Vaslui în educatie, dar rezultatele, din pãcate, nu sunt pe mãsurã. Doar 40,20% dintre absolventii clasei a VIII-a au reusit sã promoveze examenul de evaluare nationalã cu medii peste cinci, fatã de 61,02% anul trecut si 84,65% în 2010. Un motiv ar fi prezenta camerelor de luat vederi prezente în cele 121 de centre din judet în care s-au sustinut cele douã probe, cea de limba românã si cea de matematicã. Pentru instalarea camerelor de supraveghere, doar în acest an s-au cheltuit aproape 270 milioane de lei pentru centrele din judet în care s-au sustinut examenele de evaluare nationalã pentru absolventii de gimnaziu, la care se adaugã încã aproape 100 milioane de lei vechi pentru camerele video instalate în centrele de sustinere a celor douã sesiuni de bacalaureat din acest an. Instalarea acestor dispozitive de supraveghere, fãcutã conform dispozitiilor Ministerului Educatiei, se pare cã a tãiat din avântul elevilor sau, de ce nu, a examinatorilor indulgenti, care poate nu au fost pusi la curent cu faptul cã respectivele dispozitive erau mai mult pentru intimidare, doar în caz de suspiciune de fraudã urmând a fi vizionate înregistrãrile.

Cheltuieli mari pentru organizarea examenelor, rezultate „pe mãsurã”

Pe lângã costul instalãrii camerelor video în sãlile de examinare, de la buget au mai fost cheltuiti aproape 400 milioane de lei pentru rechizite diverse doar pentru examenele din aceastã varã, respectiv evaluarea nationalã si cele douã sesiuni de bacalaureat. La aceste sume se adaugã salariile profesorilor examinatori sau ale celor care au supravegheat desfãsurarea examenelor. Astfel, pentru salarizarea cadrelor didactice s-au cheltuit aproape 1,988 miliarde de lei la evaluarea nationalã, peste 4,477 miliarde de lei la prima sesiune de bacalaureat si alti 1,337 miliarde de lei la sesiunea din toamnã a bacalaureatului. În total, doar în acest an, costul examenelor absolventilor de gimnaziu sau de liceu s-au ridicat la impresionanta sumã de peste 8,5 miliarde lei. În ceea ce priveste examenul de bacalaureat, doar 49% dintre absolventii de liceu au reusit sã promoveze acest examen, mai multi decât anul trecut, dar mult mai putini decât în perioada 2004 – 2009, când cel putin 76% dintre absolventi promovau acest examen, fie datoritã subiectelor mai usoare, fie indulgentei examinatorilor, indulgentã indusã „de la centru”. Conform pãrerii marii majoritãti a profesorilor, abia dupã ce s-au stabilit norme mai riguroase cu privire la desfãsurarea bacalaureatului, se poate vedea adevãrata stare a învãtãmântului românesc, în general, si a celui vasluian, în particular. Unitãtile de învãtãmânt de elitã si-au pãstrat, de-a lungul anilor, un standard ridicat de performantã, în timp ce alte scoli sau licee, ai cãror absolventi aveau cândva promovabilitate ridicatã, si-au demonstrat „valoarea”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.