spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
09-mai-2024

Circa 5.500 mineri ar putea intra în şomaj tehnic până în 2013

- Advertisement -

Circa 5.500 de salariaţi, dintre cei 19.000 încadraţi în Complexurile Energetice Craiova, Rovinari şi Turceni, precum şi în Compania Naţională a Lignitului Oltenia, ar putea intra în şomaj tehnic în următorii doi ani, pentru o perioadă de 24 de luni, a declarat luni, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ion Pisc, prim-vicepreşedinte BNS.

„La ora actuală societăţile din Oltenia, în speţă SNLO, complexele energetice trec printr-un proces de restructurare aprobat care atrag după sine reduceri de personal în următoarele condiţii: persoane care vor trebui să rămână într-un statut de aşteptare numit şomaj tehnic pe o perioadă de timp. Conform celor convenite, 24 de luni, pe considerentul că prin această măsură se reduc costurile societăţilor respective”, a afirmat Pisc.

Reprezentantul BNS a precizat faptul că aceste măsuri vor trebui discutate cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul de Finanţe.

„S-a hotărât stabilirea unei comisii formate din trei persoane de fiecare parte, în speţă Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Energie-Mină Oltenia – trei persoane, şi ministerul la fel, care să analizeze toate posibilităţile inclusiv pe cele de reconversie profesională şi probabil o diminuare a acestui număr de 24 de luni statut de aşteptare în vederea identificării de noi locuri de muncă şi plasarea acestor oameni pe locuri care se vor plia pe mai multe paliere în judeţul rescpectiv”, a spus Ion Pisc.
Liderul sindical a adăugat că printre planurile de reconversie profesională se regăsesc reangajarea minerilor disponibilizaţi fie în construcţii civile, fie în ecologizarea haldelor de steril din zonă.
Răspunsul din partea nou înfiinţatei comisii urmează să fie primit şi analizat de către liderii sindicali cel târziu vineri, 18 februarie ac, iar planul de restructurare ar putea intra în vigoare de la 1 martie 2011.
Potrivit lui Pisc, pe toată perioda de şomaj tehnic, salariaţii disponibilizaţi din sectorul minier ar putea primi 75% din salariul lunar plus un spor de vechime.
Totodată, în cazul în care unitatea care i-a disponibilizat se redresează în cele 24 de luni, angajatul poate reveni la locul de muncă.
În caz contrar, după expirarea celor doi ani de şomaj tehnic salariatul îşi pierde acest statut în companie.
Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş, a agreat mai toate propunerile sindicatelor, însă şi-a exprimat reţinerea faţă de perioada şomajului tehnic, pe care şi-o doreşte în forma actuală, respectiv de un an.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.