spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
19 C
Vaslui
10-mai-2024

Concurs de prestigiu la Vaslui

- Advertisement -

CONCURS O nouã editie a Festivalului “Constelatia Necunoscutã” s-a desfãsurat la Vaslui. Juriul a fost prezidat de cãtre prof. univ. dr. Gheorghe Duticã, originar din judetul Vaslui. “Eu am fost si am rãmas vasluian si rãspund de fiecare datã cu multã plãcere si cu mare bucurie tuturor solicitãrilor. Am fost emotionat vãzând o asa manifestare caldã, frumoasã si de înaltã tinutã artisticã. Desigur, ca vasluian, nu pot fi decât mândru cã acest lucru se întâmplã aici, si nu de ieri, de azi, ci de 43 de ani. Iatã o continuitate greu de obtinut si o traditie greu de perpetuat. Vasluienii se pare cã au o vocatie în acest sens.”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Duticã.

Sâmbãtã, la Casa de Culturã „Constantin Tãnase” din Vaslui s-a desfãsurat a 43-a editie a Concursului de Muzicã Usoarã “Constelatia Necunoscutã”. În concurs au participat peste 80 de copii din mai multe orase ale tãrii precum Cluj, Oradea, Botosani, Onesti, Arges, Ploiesti, Piatra Neamt, printre care si 16 copii din judetul Vaslui. Concursul a început la orele 10, cu prima categorie de vârstã, respectiv 5-8 ani, urmatã de categoria 8-12 ani. Dupã pauzã, începând cu orele 16, au concurat ultimele douã categorii de vârstã, 12-16 ani, respectiv 16-25 ani. Juriul a fost compus din Dumitru Jijie – directorul concursului, Emil Rãducanu – din partea Studioului Radio Iasi, prof. Ana Sava, prof. Cristin Ciubotaru, Marcel Iorga, Claudiu Bulete si prezidat de prof. univ. dr. Gheorghe Duticã.

Dupã concurs l-am rugat pe distinsul profesor vasluian, Gheorghe Duticã, sã ne împãrtãseascã câteva gânduri cu privire la concurs, dar si despre revenirile Domniei sale în orasul natal si sentimentele retrãite aici. “Actuala editie a festivalului de muzicã usoarã Constelatia Necunoscutã poate fi consideratã o editie de exceptie prin densitatea talentelor si nivelul calitativ al interpretilor. Juriul a avut o misiune foarte grea în departajarea concurentilor. Rezultatele sunt foarte optimiste, deci avem garantia cã în viitor existã o pepinierã de interpreti de muzicã usoarã care sã ne reprezinte cu mândrie la multe alte concursuri si festivaluri nationale si internationale. Calitativ vorbind, cea mai valoroasã categorie a fost categoria a-II-a (9-11 ani) unde am avut misiune foarte grea în stabilirea ierarhiei, deoarece au participat copii foarte talentati, foarte bine pregãtiti, cu o culturã vocalã si un repertoriu bine ales. În general, nivelul concursului a fost unul de excelentã si organizatorii vasluieni ai acestui concurs meritã toate felicitãrile, toate aprecierile si chiar întreaga noastrã recunostintã pentru ceea ce fac pentru copiii nostri. Indiferent unde am merge si ce am face, noi rãmânem atasati spiritual, rãmânem atasati afectiv de locul nasterii, de locul copilãriei. Eu am fost si am rãmas vasluian si rãspund de fiecare datã cu multã plãcere si cu mare bucurie tuturor solicitãrilor. Am fost emotionat vãzând o asa manifestare caldã, frumoasã si de înaltã tinutã artisticã. Desigur, ca vasluian, nu pot fi decât mândru cã acest lucru se întâmplã aici, si nu de ieri, de azi, ci de 43 de ani. Iatã o continuitate greu de obtinut si o traditie greu de perpetuat. Vasluienii se pare cã au o vocatie în acest sens.”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Duticã.

Câstigãtorii

La prima categorie (5-8 ani) trofeul a fost cîstigat de Oana Giugiuman din Cluj Napoca, la categoria 9-11 ani trofeul a fost cîstigat de Florina Vascãu din Bacãu, iar la categoria 12- 14 ani vasluianca Denisa Burghelia s-a impus prin calitãtile vocale si sensibilitatea interpretãrii, cîstigâng astfel trofeul categoriei. La categoria 15-23 ani, din cauza performantelor slabe, juriul nu a putut acorda niciun trofeu de categorie si niciun premiul I sau II. Marele premiu si trofeul festivalului de muzicã usoarã “Constelatia Necunoscutã”, editia XLIII Vaslui – 2013 a fost cîstigat de Denisa Bârzu din Iasi. “M-am bucurat sã vãd cã au participat la acest concurs copii din Vaslui, Bârlad, dar si din mediul rural. Sper ca Vasluiul sã-si pãstreze aceastã performantã “, a declarat inspectorul scolar, prof. Ciubotaru Cristin. Dana Visu, directorul interimar al Casei de Culturã „Constantin Tãnase” Vaslui, ne-a mãrturisit cã a mâhnit-o foarte mult faptul cã în salã, ca spectatori, au fost doar însotitorii copiilor: “Îmi pare rãu cã nu am putut atrage un numãr mai mare de vasluieni la acest festival ce s-a dovedit a fi unul de mare tinutã. Am acestã mare dorintã si sper sã reusesc sã aduc din nou publicul în Casa de Culturã.”

prof. drd. Beniamin Harii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.