spot_img
spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-mai-2024

Din iunie, angajatorii din agricultură și industria alimentară vor plăti un salariu minim de 3.000 lei și taxe salariale reduse

- Advertisement -
MĂSURI… Prin document s-a stabilit, mai precis, introducerea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei și pentru cei care lucrează în domeniile agriculturii și industriei alimentare, așa cum se întâmpla până acum cu cei din domeniul construcțiilor.

OFICIAL… Angajatorii din domeniul agriculturii și din cel al industriei alimentare vor plăti, între iunie 2022 și decembrie 2028, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse, conform unei legi apărute, în această săptămână, în Monitorul Oficial. Până acum, un asemenea salariu minim diferențiat și taxe salariale reduse aveam numai în domeniul construcțiilor.

Măsurile sunt prinse în Legea 135/2022, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 489/2022, și se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022 și până în decembrie 2028. Prin document s-a stabilit, mai precis, introducerea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei și pentru cei care lucrează în domeniile agriculturii și industriei alimentare, așa cum se întâmpla până acum cu cei din domeniul construcțiilor. În același timp, potrivit avocatnet.ro, pentru salariații din agricultură și industria alimentară se aplică și taxe salariale reduse, la fel ca pentru angajații din construcții. Concret, este vorba de scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%), de scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%), de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce de obicei la pensia privată) și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%).

Angajatori vizați 

Este vorba de cei care activează folosind următoarele coduri CAEN:

  •  – cod CAEN 01: agricultură, vânătoare și servicii anexe:
  • 011 cultivarea plantelor nepermanente;
  • 012 cultivarea plantelor din culturi permanente;
  • 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire;
  • 014 creșterea animalelor;
  • 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor);
  • 016 activități auxiliare agriculturii și activități după recoltare;

– cod CAEN 10: industria alimentară.

Condiții pentru aplicarea facilităților

În primul rând, angajatorii vor trebui să realizeze o cifră de afaceri din acele activități de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală (în lege sunt și reguli detaliate privind îndeplinirea acestei condiții în funcție de unele situații mai speciale). În al doilea rând, facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână). Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite. Facilitățile urmează să fie aplicate în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor, care trebuie emis până pe 16 iunie 2022 (în 30 de zile de la publicarea noii legi).

Clarificări privind asigurările salariaților

Practic, salariații vor fi scutiți de partea din contribuția la pensii care se duce acum la pensia privată obligatorie, însă aceștia vor putea opta pentru continuarea plății la pensia privată printr-o cerere depusă la angajator. Deși vor fi scutiți de plata contribuției la sănătate, salariații vor fi asigurați în sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale. Totodată, reducerea contribuției la muncă va însemna că angajatorul va plăti numai partea care se duce la stat pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, însă salariații vor fi asigurați din oficiu pentru șomaj. De precizat că această reducere a contribuției la muncă este inaplicabilă în domeniul construcțiilor deoarece este nevoie de o schemă de ajutor de stat pentru susținerea sa, așa că aceeași soartă ar putea să o aibă și facilitatea pentru domeniile agriculturii și industriei alimentare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Marea problemă în agricultură este lipsa forței de munca dar nimeni nu face nimic și nu spune din ce cauză. În agricultură se lucrează doar cu zilieri prost plătiți pe post de sclavi fără forme legale sau angajați cu caracter permanent. Toti fermierii vor sa își termine treburile cât mai repede, ii muncesc pe zilieri din noapte în noapte pe bani extrem de puțini și după ii vezi la tv ca se plâng de lipsa forței de muncă și pozează în victime în timp ce ei fac miliarde. Statul trebuie sa intervină urgent și sa oblige pe cei ce primesc subvenții și beneficii din bugetul statului sa aibă angajați cu forme legale cu caracter permanent. Toți vor zilieri dar acei oameni ce sa facă în rest ? Au și ei familii au rate utilități etc etc au nevoie de un venit lunar constant și de forme legale sa poată beneficia de o pensie cândva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.