spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
28-sept.-2023

Eveniment cultural autumnal la Bârlad: poeta Nina Toma îsi lanseazã un nou volum de versuri!

- Advertisement -

EVENIMENT … O nouã lansare de carte va avea loc la Pavilionul Expozitional „Marcel Guguianu” din Bârlad, pe 23 septembrie, începând cu ora 11.00. Poeta Nina Toma îsi va lansa volumul de poezii „Strãfulgerare de clipe fugare, timp câstigat”. Este o carte scrisã din iubire si pentru iubire, din si pentru tineretea spiritului, trupului si mintii. Nina Toma este un nume binecunoscut în mediul literar bârlãdean. Poetã de mare sensibilitate, autoarea semneazã 61 de poeme, în fapt 61 de moduri diferite de abordare a Erosului, construind cea mai complexã si mai râvnitã dintre lumi: lumea iubirii. O lume în care – descoperind-o, cunoscând-o – oricare dintre noi simte cã si-ar dori sã trãiascã!

Muzeul „Vasile Pârvan” va gãzdui o nouã lansare de carte a poetei NinaToma. La aceastã poetã inspiratã si sensibilã, sentimentul de dragoste este atât de frumos, de înãltãtor, de împlinitor, încât ajungi sã te întrebi dacã el chiar se adreseazã unei tinte concrete sau închipuie o fiintã idealã, zãmislitã dupã aspiratiile autoarei. Iubirea e joc, e vis, e devenire, e împlinire sufleteascã si umanã, dar, în poezia Ninei Toma, ea nu e niciodatã suferintã. În aceastã privintã, prin atitudinea ei de fiintã îndrãgostitã, prin poemele ei de autor ce-si cântã simtãmintele, poeta din Bârlad contrazice în mod flagrant, în delicata ei carte despre iubire, despre timp si despre creatie, faimosul vers al lui Florian: „Chagrin d’amour dure toute la vie”! Si, veti constata si singuri, nici minciuna, înselãciunea, vulgaritatea, derizoriul nu-si aflã loc în iubirea pe care o dãltuieste în cuvinte si imagini creatoarea.

Asadar, „Strãfulgerare de clipe fugare, timp câstigat” este o carte scrisã din iubire si pentru iubire, din si pentru tineretea spiritului, trupului si mintii. Cãci, asa cum spunea medicul si scriitorul italian Paolo Mantegazza, „il più bel metallo da incastrar le perle dell’amore è la giovinezza” (cel mai frumos metal pentru a încastra în el perlele iubirii este tineretea).

„ Întelegem din delicatul volum al Ninei cã numai acest sentiment înãltãtor, divin, unic ne ajutã sã luptãm cu trecerea timpului si sã ne câstigãm fãrâma de vesnicie ce ne-ar putea fi hãrãzitã, dacã am iubi, dacã am jindui dupã împlinirea prin fiintarea în cel cãruia/cea cãreia îi dãruim propria fiintare. Dar, Dumnezeule, oare cât ar trebui sã fiinteze un creator, ca sã-si plângã toate lacrimile?” – precizeazã scriitorul iesean Valeriu Stancu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.