spot_imgspot_img
12.4 C
Vaslui
04-mai-2024

Ieşenii rămân iar fără apă caldă

- Advertisement -

Peste 50.000 de familii branşate la Centrala Electro Termică (CET) Iaşi vor rămâne fără apă caldă, începând de marţi după-amiază, din cauza datoriilor restante ale furnizorului de apă caldă şi căldură către ROMGAZ Mediaş şi E.On Gaz.

Primarul social-democrat Gheorghe Nichita a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că de luni după amiază SNCN ROMGAZ Mediaş a sistat furnizarea gazului metan către CET.

Potrivit acestuia, în cursul dimineţii au fost purtate discuţii privind reluarea furnizării de gaz metan către CET însă răspunsul a fost negativ. Mai mult, susţine Nichita, un alt furnizor, E.ON Gaz va sista la rândul său furnizarea de combustibil. Astfel, din această după-amiază, ieşenii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare vor fi nevoiţi să facă duşuri reci.

Gheorghe Nichita a declarat, totodată, că pentru deblocarea situaţiei, cei de la ROMGAZ solicită plata imediată a unei ‘sume consistente’, de şase milioane de lei, în timp ce E.ON Gaz vrea 1,4 milioane lei.
‘Am plătit consumul zilnic, am făcut scris către ROMGAZ în care le-am spus că până la sosirea subvenţiei vom face plata zilnică a consumului curent, au fost şi intervenţii ale parlamentarilor. Cu toate acestea, ROMGAZ a decis sistarea pentru că vor o plată semnificativă, ceea ce înseamnă 74 milioane de lei. Subvenţia care va veni de la Guvern este de 4 milioane de lei. Să sperăm că în aceste zile parlamentarii PDL vor avea succes la Guvernul pe care ei îl susţin şi pot pune problema încălzirii oraşului (…) Alte soluţii nu văd în acest moment şi nu depind de mine’, a spus primarul Gheorghe Nichita.

Declaraţia vine după ce, în luna august, timp de aproape două săptămâni, ieşenii au fost nevoiţi să facă duşuri reci după ce reprezentanţii Romgaz Mediaş au sistat furnizarea de gaz metan către CET Iaşi din cauza cuantumului mare al datoriilor. Datoriile ieşenilor către furnizorul de apă caldă şi căldură sunt de 95,2 milioane de lei, fapt care a făcut ca societatea ieşeană să aibă la rândul său debite de peste 10 milioane de lei către principalii furnizori de gaz metan. În total, datoriile CET Iaşi sunt de peste 170 de milioane de lei la bugetul de stat şi diverşi furnizori.

Sistarea apei calde către consumatorii casnici se explică, în parte, şi prin faptul că procurorii DNA au cerut blocarea conturilor CET Iaşi, în timpul unei anchete care vizează neplata contribuţiilor la stat, sub acuzaţia de stopaj la sursă.

Pentru a soluţiona problema apei calde de la Iaşi, atât parlamentarii PDL cât şi secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră au promis rezolvarea situaţiei prin alocarea unei subvenţii de 7,5 milioane de lei.

La sfârşitul lunii august, fostul lider al PDL Iaşi, senatoarea Mihaela Popa, declara într-o conferinţă de presă că MAI a alocat 4,5 milioane de lei pentru CET Iaşi.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.