spot_img
spot_imgspot_img
12 C
Vaslui
20-mai-2024

În județul șpăgilor de sute de mii de euro încasate cu portbagajul, primăriile din mediul rural riscă să rămână fără utilități

- Advertisement -

PROBLEME… Conducerea Primăriei Tăcuta a dus lupte de lămurire cu angajații E-on, care veniseră să taie curentul mai multor instituții din localitate, din cauza unei facturi restante. După ce primarul Ionel Florin a făcut dovada plății, lucrurile au revenit pe făgașul normal, însă ce s-a întâmplat ieri la Tăcuta riscă să se repete în majoritatea comunelor din județ. În ultima perioadă, mai mulți primari au atras atenția că riscă să rămână fără bani pe final de an, însă până acum, glasul lor nu a fost auzit și asta pentru că cei care trebuia să-i asculte au avut alte preocupări: cum să-și încaseze șpăgile de sute de mii de euro.

Ce se întâmplă în aceste zile reflectă întocmai modul în care a fost condus acest județ timp de 30 de ani. Procurorii Anticorupție au început goana după șpăgari, iar primul care a picat a fost chiar peștele cel mare, Dumitru Buzatu, după ce a fost prins cu 1,25 milioane de lei în portbagajul mașinii de serviciu. Ieri a picat în plasa Anticorupției și un portar de la DGASPC, care, contra unor sume considerabile de bani, dădea atestate de asistent maternal și aranja ploile pentru plasamentul familial al minorilor. Acesta era doar un intermediar al șpăgilor, pentru că nimeni nu își poate închipui că un biet portar poate elibera astfel de documente. În timp ce procurorii DNA încearcă să facă lumină în acest desiș al șpăgarilor, primăriile din județul Vaslui riscă să rămână în beznă, la propriu, din cauza banilor, care sunt din ce în ce mai puțini. Un incident mai puțin plăcut a avut loc ieri, în comuna Tăcuta, acolo unde echipele de intervenție ale furnizorului de energie electrică s-au deplasat cu scopul de a tăia alimentarea mai multor clădiri administrate de primărie, chiar acum, în pragul iernii. Din fericire, cei din conducerea comunei au făcut dovada plății în timp util și astfel situația s-a clarificat. iată ce ne-a declarat Ionel Florin, edilul comunei Tăcuta, cu privire la ce s-a întâmplat ieri. “A fost o neînțelegere din cauza unei diferențe de plată. Această plată s-a făcut însă la timp, numai că furnizorul de energie nu văzuse acest lucru. Din acest motiv, în această dimineață au venit la căminul cultural pentru a opri curentul electric, însă în momentul când eu le-am arătat că deja achitasem acea diferență, toată situația s-a clarificat” a precizat edilul.

Primarii se plâng că nu mai au bani de salarii și investiții

Situația din comuna Tăcuta riscă să se repete oricând în orice alt colț al județului și asta pentru că mai toate primăriile vasluiene au rămas fără bani pe sfârșit de an. În timp ce edilii atrăgeau atenția asupra problemelor cu care se confruntă și cereau sprijin financiar în ședintele de CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, fostul președinte al acestei instituții, își colecta șpăgile de sute de mii de euro, la partidele de pescuit. Neajunsurile s-au extins în toată țara, nu doar în județul Vaslui, iar veștile pentru viitorul apropiat nu sunt deloc bune. Acesta este și motivul pentru care primarii se revoltă împotriva guvernanților. Din ce în ce mai mulți edili se plâng că nu mai au bani pentru cheltuieli, iarna se apropie, iar Guvernul nu ia nicio măsură și nu dă niciun semn că ar vrea să îi ajute. Ba mai mult, a tăiat tot ce se putea tăia din cheltuielile instituțiilor din teritoriu. “Sunt mulți colegi primari care nu mai au bani pentru cheltuielile de funcționare, vorbim de salarii, sunt mulți colegi primari care nu pot să-și finalizeze proiectele  pentru că durata de rambursare a cheltuielilor pe programele regionale s-a întârziat foarte mult și, din acest motiv, am plăti foarte multe lucrări pe care Ministerul nu le-a decontat și avem o problemă de finanțare și de finalizare a investițiilor. (…) Vorbim de cheltuieli pentru finalizarea investițiilor care sunt în curs, nu vorbim de cheltuieli pentru organizarea de evenimente sau alte chestiuni de genul acesta acum, la final de an”, a declarat Adrian Teban, președinte al Asociației Orașelor din România (AOR).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Nu au bani de salarii?
    Dar cand si au stabilit singuri salariile nu s au gandit..acum pot ramane si vreo 2 3 luni fara…traiesc din surplusul încasat anterior! Sper sa vina regionalizarea sa dispara multi trantori…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.