spot_imgspot_img
9.8 C
Vaslui
05-mai-2024

În sfârsit, Conacul de la Solesti are proprietari si poate fi restaurat (foto)

- Advertisement -

RETROCEDARE… Instanta de judecatã a decis, la sfârsitul anului trecut, cine sunt proprietarii Conacului de la Solesti. Ane-Marie Rosetti si Stephanie Rosetti sunt mostenitoarele casei boieresti în care a crescut prima doamnã a României, Elena Cuza. De cele douã femei depinde restaurarea conacului ce zace în paraginã de ani de zile. “E o decizie nefericitã a instantelor judecãtoresti. Singura posibilitate, ca acest conac sã fie restaurat si repus în circuitul turistic, depinde de statul român. Costurile restaurãrii s-ar ridica, cel mai probabil, la câteva zeci de milioane de euro, deci, mai costisitor decât dacã l-ai construi de la zero”, spune istoricul Laurentiu Chiriac. Mona Bujor, primarul comunei Solesti, spune cã le va propune mostenitoarelor sã doneze conacul primãriei, iar dacã vor accepta, va face din acesta un adevãrat obiectiv turistic. Desi punerea în posesie a conacului trebuia sã se facã luna trecutã, cele douã femei care locuiesc în Franta, respectiv Germania, nu s-au prezentat încã la primãrie, pe tot parcursul fiind reprezentate de un avocat.

Conacul Rosetti-Solescu, situat la 15 km din Vaslui spre Iasi, asteaptã de ani de zile sã fie restaurat. Trecerea timpului si-a pus amprenta asupra clãdiri, dar, parcã, mai mult a contribuit lipsa de educatie a celor care au tinut sã sãrãceascã mosia boiereascã. Au furat de acolo tot ce au putut, de la instalatia electricã pânã la gresie, faiantã si chiar cãrãmidã. Fãrã usi, fãrã geamuri, fãrã orice altceva ce ar putea anima constructia, conacul e mai pustiu ca niciodatã. Construit în stilul arhitecturii moldovenesti de la începutul anilor 1800, conacul, monument istoric, cu o valoare inestimabilã, e stirbit de grandoarea vremii si zace de ani de zile într-o stare avansatã de degradare. Pânã acum nu a putut fi restaurat pentru cã nu se stabilise cine rãspunde de conac. La sfârsitul anului trecut, instanta de judecatã a decis cã Ane-Marie Rosetti si Stephanie Rosetti sunt monstenitoarele conacului.

Primãria de la Solesti vrea sã facã din conac un obiectiv turistic

Mona Bujor, primarul comunei Solesti, sperã sã obtinã întelegere si bunãvointã de la cele douã mostenitoare. “Într-adevãr, s-a finalizat procesul, iar, conform Legii Nr. 10, urmeazã sã se facã punerea în posesiune. Instanta a decis cã Ane-Marie Rosetti si Stephanie Rosetti sunt monstenitoarele conacului. Luna trecutã trebuiau sã se prezinte la primãrie, sã le predãm casa boiereascã, dar cine stie, probabil vor veni cât de curând. Oricum, noi o sã le trimitem o solicitare prin care o sã le propunem sã doneze conacul primãriei, pentru cã nu ne permitem financiar sã-l cumpãrãm. Nu avem posibilitatea. Iar, dacã vor fi de acord, vom accesa fonduri europene pentru a-l restaura. Intentionãm sã-l transformãm într-un obiectiv turistic, un centru rezidential, care sã fie punct de întâlnire pentru oficialitãtile judetului Vaslui si cei care vor vizita judetul, ministri, presedinti, etc.”, a spus Mona Bujor, primarul comunei Solesti.

Costurile restaurãrii conacului se ridicã la câteva zeci de milioane de euro

“E o decizie nefericitã a instantelor judecãtoresti. Singura posibilitate, ca acest conac sã fie restaurat si repus în circuitul turistic, depinde de statul român, de Ministerul Culturii, de investitii, de fonduri europene. Restaurarea conacului costã foarte mult. Gânditi-vã cã numai restaurarea Palatului Ecumenesc de la Floresti, partea exterioarã, nu si cea interioarã, a costat 3 milioane de euro. Conacul de la Solesti se aflã într-o stare avansatã de degradare, trebuie renovat atât pe exterior, cât si pe interior. Costurile s-ar ridica, cel mai probabil, la câteva zeci de milioane de euro, deci, mai costisitor decât dacã l-ai construi de la zero. Acesti asa-zisi mostenitori, pentru cã nimeni nu va sti vreodatã dacã sunt mostenitorii adevãrati ai familiei Rosetti, nimeni nu poate dovedi validitatea actelor cu care s-au prezentat, de fapt, nu doresc decât sã ia niste bani de la statul român, nicidecum sã investeascã în restaurarea clãdirii. Nici mãcar nu stiu dacã vor ajunge pe aici, sã vadã conacul. Statul român a gresit mult în cazul acestor retrocedãri. Principiul restituirii trebuia abordat altfel. Spre exemplu, în Franta si în Polonia, acest principiu a functionat partial, în sensul cã statul îsi exercita dreptul de preemtiune. Biserici, mãnãstiri, scoli, conace rãmâneau în propietatea statului, iar propietarii primeau despãgubiri. Asta era stabilit prin lege si asa se evitau revendicãrile prin procese, tãrãgãnarea lucrurilor, dar, mai ales, degradarea monumentelor istorice”, a spus istoricul Laurentiu Chiriac.

Simpozion Judetean la Mosia Rosetti-Solescu

Cei 157 ani de la Unirea Principatelor au fost marcati, ieri, si în Comuna Solesti. Simpozionul judetean, dedicat zilei de 24 ianuarie 1859, a cuprins sectiuni precum “Comunicãri stiintifice”, “Momente din activitatea extrascolarã a elevilor” (scenetã, poezii, concurs tematic), dar si un Tedeum la mormântul Elenei Cuza, acolo unde s-au depus coroane si flori si s-a realizat Hora Unirii. Au participat elevi, cadre didactice, pãrinti, comunitatea localã si reprezentanti ai institutiilor partenere: Consiliul Local si Primãria Comunei Solesti, Scoala Gimnazialã “Theodor Rosetti” Solesti, Biserica “Adormirea Maicii Domnului” Solesti, Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” Vaslui, Scoala Gimnazialã nr. 1 Puscasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.