spot_img
spot_imgspot_img
12.8 C
Vaslui
21-mai-2024

Indemnizațiile primarilor, viceprimarilor și președintelui CJ, lăsate la “dospit” de CCR până la sfârșitul lunii ianuarie

- Advertisement -
DECIZIE… Curtea a hotărât că legea privind supraimpozitarea contractelor pe salariul minim pe economie, cu norme parțiale, este cât se poate de constituțională.

DUBLĂ MĂSURĂ… Curtea Constituțională a României (CCR) a luat miercuri mai multe decizii așteptate de întreaga societate, printre care și cea privind supraimpozitarea pensiilor speciale, lege pe care judecătorii CCR au declarat-o neconstituțională. Tot ieri, Curtea a hotărât că legea privind supraimpozitarea contractelor pe salariul minim pe economie, cu norme parțiale, este cât se poate de constituțională. Cu alte cuvinte, s-a stabilit că sărăcirea prin suprataxare este perfect legală, la fel ca și înavuțirea din bani publici. Miercuri, Curtea Constituțională trebuia să facă lumină și în cazul Ordonanței de Guvern care conține prevederi de majorare a salariilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, însă dezbaterea obiecției de neconstituționalitate formulată de către USR și partidul Forța Dreptei a fost amânată până pe 31 ianuarie 2023.

Pe 27 septembrie, Camera Deputaților adopta, în calitate de for decizional, majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, președinși și vicepreședinți de consilii județene. Prin această lege, coaliția PSD-PNL-UDMR a crescut cu până la 2.000 de lei indemnizațiile pentru primari și președinții de consilii județene. Pe 5 octombrie, USR a depus sesizare la Curtea Constituțională, invocând, printre altele, faptul că legiutorul a uitat să indice sursa de finanțare, așa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituție. În plus, usr-iștii au reclamat și faptul că s-au încălcat prevederile constituționale referitoare la desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condițiile în care legea a fost adoptată cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor. La demersul USR s-au raliat și parlamentarii Partidului Forța Dreptei, însă el nu împiedică majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, majorare care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, în vigoare în acest moment. Curtea Constituțională a României trebuia să dezbată miercuri, 14 decembrie, obiecția de neconstituționalitate formulată de către parlamentarii celor două formațiuni politice asupra legii prin care se majorează salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, însă această dezbatere a fost amânată pentru data de 31 ianuarie 2023.

Da pentru suprataxarea contractelor part-time, nu pentru supraimpozitarea pensiilor speciale

Tot ieri, judecătorii Curții Constituționale a României au respins, ca neîntemeiate, sesizările depuse de Opoziție și Avocatul Poporului la proiectul de adoptare a ordonanței care modifică Codul fiscal și care menține suprataxarea contractelor de muncă part-time. Prin urmare, legea a fost declarată constituțională. Asta înseamnă că cetățenii care muncesc două – patru ore pe zi, pe contracte part-time, vor plăti taxe pentru opt ore de muncă. În municipiul Vaslui, această măsură a început deja să se răsfrângă la costurile de întreținere, unde taxele pentru administratori și personalul de curățenie s-au triplat. Aceste taxe sunt plătite de proprietarii de apartamente, care și așa sunt afectați de prețurile la energie și gaz. Și oamenii de afaceri se plâng că această suprataxare îi afectează în mod direct. Pentru a nu da faliment, mulți dintre ei au fost nevoiți să renunțe la o parte din angajați. Într-una dintre comunele apropiate de orașul Vaslui, spre exemplu, până la suprataxarea contractelor part-time, moara din sat era deschisă zilnic, de luni până vineri, angajatul având un astfel de contract. După suprataxare, persoana respectivă a fost trimisă acasă. Moara funcționează în această perioadă o singură zi pe săptămână, atunci când proprietarul ei își face puțin timp liber. Dacă în privința celor cu salarii mici, care muncesc puțin, n-au avut milă și au decis să ia și pielea de pe ei, în privința privilegiaților, judecătorii CCR au avut o altă unitate de măsură. Astfel, tot miercuri, Curtea Constituțională a României a stabilit că legea privind supraimpozitarea pensiilor speciale este neconstituțională, prin urmare pensionarii de lux vor rămâne cu pensiile neatinse.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.