spot_imgspot_img
16 C
Vaslui
08-mai-2024

Județul Vaslui, campion absolut la sumele decontate medicilor de familie: venit brut lunar de peste 10.000 de euro

- Advertisement -

PESTE ALȚII DIN ȚARĂ… Presa națională a prezentat, zilele trecute, cazul unui medic de familie din județul Sibiu care într-o lună a anului trecut a decontat nu mai puțin de 37.000 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate. O sumă exorbitantă, după părerea unor colegi de la site-urile de știri centrale, care aproape au făcut un breaking-news din acestă informație. Fără să exagerăm, am putea spune că ce e “ieșit din comun” la Sibiu, la Vaslui e normalitate. Asta după ce ne uităm pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate, unde numai în luna decembrie a anului trecut am avut 19 medici de familie care au decontat sume de peste 30.000 de lei. Lider absolut al cuantumului lunar decontat a fost dr. Guțu Ioan de la Pungești, care în luna octombrie a luat 10.700 de euro de la Casă, cu 14.000 de lei mai mult decât “campionul” de la Sibiu. Iar luna octombrie nu a fost singura când medicul Guțu a avut un venit brut de peste 50.000 de lei, isprava repetându-se și în septembrie, când a decontat 50.288 de lei. Cu toate astea, pe primul loc în topul celor mai mari venituri anuale se află medicul de familie Pecheanu Maria de la Bârlad, care în 2020 a decontat servicii medicale de peste 100.000 de euro. Asta înseamnă încasări lunare de peste 8.700 de euro.

Cu toate că medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, în județul Vaslui există și cadre medicale care cîștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 50.000 de lei pe lună. La nivelul județului, 144 de medici de familie au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Aceștia au în grijă de la câteva sute până la câteva mii de persoane și asta pentru că, prin lege, nu li se impune un număr maxim de pacienți. Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Vaslui publică, în fiecare lună, pe site-ul instituției, deconturile pentru toți medicii de familie, iar sumele variază de la câteva mii de lei la peste 10.000 de euro. În luna decembrie 2020, spre exemplu, CAS Vaslui a decontat servicii medicale în valoare de 3,2 milioane de lei celor 144 de medici.

Campionii absoluți

Din listele publicate de Casă în fiecare lună, trei nume ies în evindență: cel al doctorului Ioan Guțu de la Pungești, al doctoriței Maria Pecheanu de la Bârlad și al doctorului Marian Grancea de la Fălciu. Cei trei au avut, în anul 2020, venituri de peste 90.000 de euro fiecare, lider fiind dr. Pecheanu, cu 104.818 euro. Dacă aceasta a avut un venit aproape constant în fiecare lună, care s-a învârtit în jurul sumei de 42.000 de lei, la Pungești, dr. Guțu a pornit mai greu anul, în primele șase luni decontând sume cuprinse între 9.280 de lei și 34.219. Cei mai puțini bani i-a primit în luna aprilie, când în România se declanșase starea de urgență. Dr. Guțu a recuperat însă în a doua jumătate a anului, cu precădere în septembrie și octombrie, luni în care medicul de familie a tăiat facturi pentru Casă în valoare de peste 101.700 de lei. Nici medicului Marian Grancea de la Fălciu nu i-a mers rău anul trecut, acesta câștigând peste 93.000 de euro din activitatea de la cabinet. Trebuie precizat că din banii decontați de CAS, medicii de familie își plătesc toate cheltuielile cabinetului: salariul asistentelor, al femeii de serviciu, impozitele la stat, utilitățile, chiria. Astfel, ceea ce rămâne după scăderea acestor cheltuieli reprezintă venitul propriu al medicului de familie.

Activități și în centrele de permanență

În județul Vaslui sunt și medici care abia reușesc să-și țină deschis cabinetul. De exemplu, cabinetului medical de la Oșești i s-au decontat în luna decembrie 6.328 de lei sumă insuficientă pentru ca după plata tuturor cheltuielilor auxiliare, să rămână un venit decent pentru medic. Cazurile sunt puține totuși, majoritatea medicilor reușind să obțină venituri de peste 25.000 de lei. Un colac de salvare pentru cadrele medicale care câștigă sub medie l-ar putea reprezenta banii încasați pentru orele prestate în centrele de permanență, însă și aici îi întâlnim tot pe cei din topul bogaților. Dr. Guțu, spre exemplu, face ore și în centrul de permanență de la Ivănești, iar dr. Maria Pecheanu poate fi întâlnită la Centrul de Permanență de la Bârlad. Pentru activitatea de aici, un medic de familie primește între 2000 și 3000 de euro în fiecare lună.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

  1. Veniti la Vetrisoaia sa vedeti ce program are medicul de familie, vine la ora 9 si la 12 gata inchis cabinetul ,si-a luat 3 masini săracutul cand intri in cabinet asa zisa asistenta se uita la tine de parcă ii esti dator de o viata ,e obosită rau sărăcuta ca face nani cu domnul doctor ,face garda la Vutcani ,si vin repede la Vetrisoaia sa se odihnească împreună ca de săracii sunt numai apa de atata munca

  2. Medicii de familie au dezvoltat in schimb o specialitate specifica :milologia!
    Toată ziua se plâng de cât de mult muncesc ei.Ce sa mai vorbim ! Program de gravide, asistentele fac aproape tot și culmea își bat joc de ele plătindu- le cu salariu minim pe economie.
    Rusine!

  3. Ploua torențial cu bani! Banii noștri! Trai neneacă! Pai la banii ăștia nu știi ce să-ți mai cumperi. Și medicii din Occident pot fi invidioși! Nu cred că sunt la curent că erau deja aici!

  4. Dar aceste centre de permanenta , se întreabă cineva cu ce se ocupa?
    Bani primiți de pomgana , așa zisele gărzi sunt de fapt nopți in care personalul medical , medici și asistente, fac ,,nani pui”.
    Totul se întâmpla cu buna știință a casei de asigurări de sănătate, care ar trebui sa ne spună și noua ce activități se desfășoară in aceste centre de permanenta.

  5. Medicii de familie nu au nicio raspundere. Sunt doar…dispeceri. Daca cumva, ai reusit, in alea cateva ore de program sa ajungi in fata lui, fara nicio consultatie (pentru ca de, avem pandemie de Covid) te trimit la canbinetul de specialitate.
    Unde nu mai spui ca sub nicio forma, desi au obligatia sa vina, uneori, la domiciliul pacientului, nu se intampla asa. Ce face o persoana varstnica careia trebuie i se administreze antibiotic perfuzabil timp de 7 zile, sa zicem?
    Deci, nu fac nimic acesti medici de familie. Dispeceri! Te trimit, pur si simplu, in alta parte. De aia si avalansa de apeluri la 112, pacientii stiu ca macar au relativa sansa ca o ambulanta sa vina la domiciliul sau, pentru ca medicul de familie, cu certitudine, nu va veni (poate pentru ca e navetist :)).
    Si se mai plang mereu si cer „drepturi”.

  6. Sistemul asta e putred până la rădăcină.
    Oriunde te uiți ceva nu merge, ceva lipsește, ceva e aberant.
    Nimic nu merge cum trebuie, si banii curg căcălău

  7. Ii găsești greu,par f deranjați că le calci pragul,veșnic cu grimase de „obosiți ” pe față și pt.o semnătura și o parafă pe cere o pune asistenta pt.ca „doamna doctor a ieși puțin” ,primesc jdemii de lei!!!

  8. N-ar fi o problema de bani, problema e ca de banii aia nu fac nimic.
    Mi se pare o tâmpenie colosala sa plătești pe cineva doar pentru persoanele care figurează pe lista lor, chiar daca nu le fac nimic.
    De ce nu-i plătesc pentru munca, pentru cate consultații sau proceduri fac ?
    Nu asa e normal ?

    • Asa este.
      Medicii de familie nu au nicio raspundere. Sunt doar…dispeceri. Daca cumva, ai reusit, in alea cateva ore de program sa ajungi in fata lui, fara nicio consultatie (pentru ca de, avem pandemie de Covid) te trimit la canbinetul de specialitate.
      Unde nu mai spui ca sub nicio forma, desi au obligatia sa vina, uneori, la domiciliul pacientului, nu se intampla asa. Ce face o persoana varstnica careia trebuie i se administreze antibiotic perfuzabil timp de 7 zile, sa zicem?
      Deci, nu fac nimic acesti medici de familie. Dispeceri! Te trimit, pur si simplu, in alta parte. De aia si avalansa de apeluri la 112, pacientii stiu ca macar au relativa sansa ca o ambulanta sa vina la domiciliul sau, pentru ca medicul de familie, cu certitudine, nu va veni (poate pentru ca e navetist :)).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.