spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
11-mai-2024

“Mămicile cu inițiativă” din Vaslui au început să strângă bani pentru cadourile educatoarelor: între 50 și 100 lei de copil!

- Advertisement -
GENEROZITATE… Printre propunerile “mămicilor cu inițiativă” se numără bijuteriile, parfumurile, cardurile cadou sau banii în plic.

PREGĂTIRI… Era cadourilor simbolice în școli și grădinițe a apus demult. Nu o spunem noi, o arată realitatea din grădinițele vasluiene sau, mai bine spus, de pe grupurile de WhatsApp, acolo unde părinții discută de zor ce cadouri de Crăciun să le cumpere cadrelor didactice. Dacă înainte se ofereau flori, felicitări sau bomboane, acum pretențiile au crescut, iar “mămicile cu inițiativă” propun cadouri scumpe: bijuterii, parfumuri, carduri cadou sau chiar bani în plic. “La început, ni s-a cerut câte 20 lei de copil, dar, în urma mai multor discuții, tariful a crescut la 50 lei, cu mențiunea că se vor cumpăra cadouri atât pentru educatoare, cât și pentru îngrijitoare, cred că și pentru doamna directoare”, a povestit mama unui copil de doi ani jumătate.

Subiectul cadourilor de Crăciun a creat discuții aprinse. “Toată ziua îmi bârnâie telefonul, nu știu cum de au (n.r. mămicile) timp să scrie toată ziua. Sunt mămici care spun că educatoarele merită să fie răsplătite cum se cuvine și că nu ne putem prezenta cu un cadou simbolic. Nu spun că nu merită, dar din punctul meu de vedere nici nu ar trebui să le luăm cadou, pentru că ele primesc salariu pentru ceea ce fac. Unele mămici pur și simplu nu înțeleg că nu toată lumea are bani. Dacă avem trei patru copii, înseamnă să dăm 150-200 lei doar pentru cadourile cadrelor didactice. Mereu se găsește câte o mămica de asta care vrea să impresioneze”, a spus una dintre mămici.

Serbarea de Crăciun, programată săptămâna viitoare. Cadourile copiilor trebuie puse în cutii de dimensiunea celor de pantofi

Inițiativa de strângere de bani aparține, de cele mai multe ori, mamelor cu dare de mână sau celor care sunt, la bază, cadre didactie și nu lucrează în respectiva unitate de învățământ. “La noi au fost mămici care au propus să dăm câte 100 lei. Nu îmi venea să cred când am citit. Parcă ar crește banii în copaci. Apoi, suma a scăzut la 60 lei de copil, iar din toată suma vor fi luate cadouri educatoarelor și îngrijitoarelor. La alte grupe, suma este însă mai mare, pentru că se iau cadouri și pentru asistente, psiholog. Eu sunt de acord să le luăm câte un cadou, e un gest frumos din partea noastră, dar asta nu înseamnă să ne aruncăm cu banii și să luăm nu știu ce lucruri scumpe. Până la urmă, nu în asta stă magia Crăciunului. Nu am stabilit încă ce cadouri vom lua, mai avem timp. Săptămâna viitoare vom avea serbare și vor fi oferite odată cu cadourile copiilor. În cazul celor mici, ni s-a spus clar să punem cadoul într-o cutie de pantofi, de o anumită dimensiune, ca să nu fie diferențe între ele. Nu vor fi deschise la grădiniță”, a mai explicat o mămică.

Sociologul Gelu Duminică, despre cadourile oferite cadrelor didactice: “un tip de mită pe care părinții îl acordă din dorința de a arăta că ai lor copii sunt mai buni”

Codul Etic al cadrelor didactice interzice cadourile doar dacă sunt condiționate în vreun fel. Potrivit art. 5 “solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obținerii de catre beneficiarii directi ai educatiei de tratament preferential ori sub amenintarea unor sanctiuni, de orice natura ar fi acestea”. Iulian Cristache, președintele Federației Părinților, explica în urmă cu ceva timp că “totul se tratează sub efectul de turmă. Dacă un părinte începe discuția pe grup și spune că trebuie să dăm cadouri, sunt mesaje care te bulversează: când spune unul dintre părinți haideți să facem eforturi, să punem bani, astfel încât să le fie bine copiilor. Este un dialog de noaptea minții care nu își are rostul într-o unitate de învățământ”. Sociologul Gelu Duminică e de părere că oferirea de astfel de cadouri nu e altceva decât “un tip de mită, de foarte multe ori, sau poate fi gândit ca un tip de mită pe care părinții îl acordă cadrului didactic, doamnei directoare, inspectorului, din dorința de a arăta că ai lor copii sunt mai buni. De foarte multe ori, iubirea asta față de copii ne transformă în niște promotori ai unor prejudecăți și moduri de afaceri pe care le facem în societate”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. e la moda… Mamicile astea ,, pe opulenta” care creeaza discutiile astea pe grup cred ca sunt peste tot si mai grav e ca marea majoritate a mamicilor le urmeaza in turma, stiti de ce? Pentru ca se gandesc ca o sa fie marginalizate ele si copii lor… Vrem ca afara, dar gandirea e tot a omului primitiv.
    Vad ca a lasat un comentariu si un posibil cadru didactic intitulat sub ,, mamica cu initiativa” sau poate fi chiar o mamica descrisa mai sus… ti-as zice ceva draga ,,mamica” in privat, dar esti prea laș/lașa sa-ti asumi identitatea

  2. Da, ce mai articol, de importanta majora!!!! Oare, din mamicile astea care s-au plans la ziar, ca trebuie sa dea 50 lei o data pe an pentru o floare, nu a sunat niciuna sa zica ” domnilor ziaristi, da ce bataie de joc cu „marea plafonare a preturilor de la gaze” , la consumul de gaze pe care l-au impus domnii pentru a ne putea incadra si beneficia de plafonare, primim o reducere la factura de aprox . 27 lei. Deci, ceve de vis, un adevarat ajutor de la Guvern. Un partid chiar isi facea si reclama in online „AJUTOR LA FACTURA”. EXTRAODINAR.
    DE ASTA NU SE PLANGE NIMENI, VA PLANGETI PENTRU 50 LEI PE CARE II DATI O DATA PE AN!!!!

  3. asa gasesc unele cadre didactice ,,, sa treaca pe linga lege si sa puna cite o mamica … sa ia initiativa , dar de fapt totul ajunge la cadrele didactice .
    unele le zice ce sa cumpere si de unde sa cumpere … apoi le duce inapoi si ia banii …

  4. „Bună ziua! 🤗
    La propunerea unor mămici revin către dumneavoastră cu o rugăminte.
    Referitor la oferirea unor mici atenții către doamnele educatoare cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, vă rog să vă exprimați fiecare părerea și vom lua o decizie.
    Vă mulțumesc pentru colaborare.
    O după-amiază plăcută! ” mesajul unei mamici cu inițiativă .

  5. Să fiți mulțumiți dacă șpaga e doar 100 lei!!! Banii ăștia se dădeau acum câțiva ani! Ăștia n-au mamă sau tată, nici nu se uita că unii părinți nu au ce pune pe masă, să fie ei îmbelșugați, că statul tot le oferă vreo 5000 lei, plus, minus. Educația sulii! Dacă nu dai, îți premiază copilul in urma tabelului întocmit. Mizerii de oameni, profesori universitari!!!

  6. P cica prin comitetul de parinti string bani de cadouri ,,. pentru diriginte, invatator, educator, director etc …. comitetele de parinti sint acoperitorii acestor asa zisi cadre didactice. Prin lege este interzis, aceste activitati …. pina mai ieri faceau comenzi de auxiliare tot prin comitetul de parinti si incasau 10% din valoarea cartilor .. iar ilegal.
    da ti exemple … de aveti singe in vene……
    1. gradinita de la scoala 7..
    mai scrieti si alte scoli in care se fac cadouri…

  7. Nu o sa ne mai facem bine niciodata. Romanul are spaga in sange, se transmite genetic. Alta explicatie nu e… Au impresia ca respectul fata de un cadru didactic se masoara in bani. Cata vreme copii cresc in acest spirit, cand vor creste mari la fel vor proceda. O vina uriasa au si ”educatorii” care nu resping aceste obiceiuri. Cum sa primesti bani in plic, tu cadru didactic? Atat iti valoreaza munca ta? Niste amarate de sute de lei adunate cu scandal de ”mamicile cu initiativa”? Asa se masoara respectul fata de tine? Asa usor te vinzi tu-educatorule, tu-invatatorule, tu-profesorule??
    Cata vreme, educatorii se complac in aceasta mizerie morala, fenomenul nu va disparea, ci se va transmite din generatie in generatie, mai ceva decat obiceiurile legate de traditia autentica.
    Toti cei care accepta aceasta spaga mascata sunt niste imbecili. Dragostea, recunoștinta fata de cei care educa (mai mult sau mai putin copiii) poate fi exprimata prin gesturi simple dar de mare efect. Prostii nu inteleg asta. Prostii sunt pe opulenta, ca asa cred ei ca ”da bine”. Va meritati soarta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.