spot_img
20.6 C
Vaslui
25-iul.-2024
spot_img

Marian Oprişan: „Această ţară nu mai este a tuturor românilor ci doar a pedeliştilor“

- Advertisement -

Vicepreşedintele PSD, Marian Oprişan, a declarat că prim ministrul Mihai Răzvan Ungureanu a cedat şantajului PDL şi a alocat bani primăriilor conduse de reprezentanţii partidului de guvernământ, ceea ce arată că „această ţară nu mai este a tuturor românilor ci doar a pedeliştilor“. Reacţia vicepreşedintelui PSD vine după ce, ieri, Guvernul a alocat primăriilor conduse de primari ai partidelor din arcul guvernamental, fonduri totale de aproape 648 milioane lei. Marian Oprişan a arătat că nu aceeaşi promptitudine a avut-o premierul, în luna februarie, când judeţul Vrancea s-a aflat sub munţi de zăpadă.

Vicepreşedintele PSD, Marian Oprişan, a declarat că prim mi-nistrul Mihai Răzvan Ungureanu a cedat şantajului PDL şi a alocat bani primăriilor conduse de reprezentanţii partidului de guvernământ, ceea ce arată că „această ţară nu mai este a tuturor românilor ci doar a pedeliştilor“. Reacţia vicepreşedintelui PSD vine după ce, ieri, Guvernul a alocat primăriilor conduse de primari ai partidelor din arcul guvernamental, fonduri totale de aproape 648 milioane lei. „Astăzi asistăm la o nouă dovadă a faptului că în România Guvernul lucrează doar pentru PDL, iar acest lucru devine „tradiţie“. Faptul că prim ministrul Mihai Răzvan Ungureanu a cedat, după ce a făcut balet, şantajului PDL şi a alocat bani primăriilor conduse de reprezentanţii partidului de guvernământ, arată, cât se poate de clar, că această ţară nu mai este a tuturor românilor ci doar a pedeliştilor. Îmi aduc aminte cu tristeţe că, în urmă cu o lună de zile, judeţele din Sud-Estul României se aflau sub zăpadă, oamenii erau izolaţi în case de peste 7-8 zile şi, deşi am solicitat prim ministrului sprijin urgent, au trecut săptămâni până când Guvernul s-a hotărât să aloce o sumă insuficientă de bani judeţelor calamitate de viscol“, a afirmat Marian Oprişan.

Liderul social democrat a reamintit că nimănui din Guvern nu i-a păsat de tragedia oamenilor, iar premierul a refuzat, constant, să aibă un dialog cu autorităţile locale. „Atunci când a venit în Vrancea să vadă cu ochii domniei sale sinistrul, le-a spus românilor că sunt puturoşi şi că nu ies la lopată alături de jandarmi. După care s-a urcat în elicopter şi a plecat!“, a afirmat Oprişan.

Bani pentru primarii PDL, datorii pentru primarii USL

Vicepreşedintele PSD a reamintit cum, teatral, premierul a plecat de la o şedinţă a PDL „indignat“ de faptul că i se cer bani pentru comunele pedeliste, „iar astăzi cu toţii vedem cum prim ministrul României alocă din Fondul de Rezervă al Guvernului sume de bani doar primăriilor care sunt conduse de reprezentanţi din arcul guvernamental“. „În România avem peste 2.600 de comune în care trăiesc aproximativ 11 milioane de cetăţeni. Toate aceste localităţi au probleme de funcţionare a bugetelor locale. Comunele conduse de primari USL, în special, se confruntă cu probleme acute de subfinanţare. Dar acest lucru nu-l afectează pe primul mi-nistru, cum nu-l afectează nici faptul că, din ce în ce mai multe localităţi din România, nu mai pot asigura iluminatul public, transportul şcolar, încălzirea unităţilor de învăţământ şi multe alte astfel de servicii publice“, a afirmat Marian Oprişan.

Premierul, somat să stopeze alocarea de fonduri pe criterii politice

Liderul social democrat a mai precizat că bugetul României nu mai trebuie să fie „punguliţa de rezervă a unui partid“, iar taxele şi impozitele cetăţenilor trebuie administrate corect, pentru obiective de interes naţional şi în folosul celor 22 de milioane de români. „Pe această cale îl somez pe prim-ministru să înceteze cu acest comportament discreţionar. Îi pun în vedere faptul că toate unităţile teritorial administrative din România au probleme de subfinanţare. Îi cer prim-ministrului să facă o analiză obiectivă şi, pe viitor, să aloce banii nu aşa cum îi dictează PDL, ci în baza rezultatelor reieşite din analize. Măcar în ceasul al doisprezecelea, după ce a lega-lizat predarea în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş şi după ce a vândut rezervele de cupru, prim ministrul PDL Mihai Răzvan Ungureanu trebuie să dea dovadă că are conştiinţă şi să acţioneze în conformitate cu interesele românilor, fiindcă această lipsă de conştiinţă a reprezentanţilor PDL a născut, deja, prea mulţi monştri în România“, a încheiat vicepreşedintele PSD, Marian Oprişan.

648 milioane de lei pentru primăriile PDL

Guvernul a alocat, ieri, primăriilor conduse de primari ai partidelor din arcul guvernamental, fonduri totale de aproape 648 milioane lei (echivalentul a 148 milioane euro), pentru proiecte în derulare şi achitarea arieratelor. Banii vor fi alocaţi din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA. „S-a recurs la această situaţie, deoarece există o serie întreagă de primării care se află într-o acută criză financiară generată de reducerea veniturilor la buget, criză care le face aproape nefuncţionale. Există un interes crescut şi bine justificat pentru menţinerea funcţionabilităţii administrativ-teritoriale a acestor unităţi în perioada următoare (…)“, a explicat, neconvingător, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Primarii către guvernanţi: „Porcul nu se îngraşă în Ajunul Crăciunului“

Primarii PSD şi PNL spun că o astfel de atitudine în ceea ce priveşte alocarea discreţionară de fonduri din partea guvernării pedeliste era de aşteptat. Primarii au ţinut să le transmită premierului şi pedeliştilor că „porcul nu se îngraşă în Ajunul Crăciunului“ şi că populaţia va sancţiona la vot toate aceste derapaje nedemocratice. „Era de aşteptat ca acest guvern, care nu diferă cu nimic de guvernul condus de Emil Boc, să aloce bani primăriilor pedeliste deoarece ne apropiem de campania electorală. Pedeliştii ar trebui să ţină cont de proverbul «porcul nu se îngraşă în Ajunul Crăciunului», dar vor afla că este adevărat acest proverb la alegerile din 10 iunie. Românii sunt lămuriţi şi ştiu care sunt metodele şi găselniţele pedeliştilor pentru a aloca banii poporului, primarilor portocalii. Trebuiau daţi bani în mod echilibrat către toate localităţile, dar, repet, această atitudine va fi sancţionată la vot“, a afirmat primarul din Adjud, Constantin Armencea.

Modul de împărţire a banilor este considerat anormal şi de primarul comunei Gugeşti, Vasile Vatră, care spune că, din nou, guvernul face o mare discriminare între români. „Ceea ce face Guvernul Ungureanu este un lucru anormal deoarece face o mare discriminare între români. Indiferent de culoarea politică a primarilor nu trebuie să sufere cetăţenii României. Dar de când sunt pedeliştii la guvernare numai aşa au făcut, au alocat bani pe criterii politice, primarilor pedelişti. Ceea ce nu ar trebui să uite pedeliştii este că românii sunt deştepţi şi îi vor sancţiona la alegerile din 10 iunie“, a spus primarul Vasile Vatră.

Guvern de criminali

Primarul liberal de la Slobozia Bradului arată că alocarea pe criterii politice demonstrează că este „un guvern de criminali care au depăşit şi megalomania lui Ceau-şescu“.

Primarul Valerică Zamfirescu spune că toate localităţile au nevoie de fonduri, nu doar cele conduse de edili pedelişti. „Dacă au făcut acest lucru, dacă au alocat bani pe criterii politice, este vorba de un guvern de criminali. Au depăşit orice închipuire posibilă, chiar şi megalomania lui Ceauşescu. Toate localităţile au nevoie de fonduri. Avem obiective care se dărâmă pentru că nu mai avem bani. Dar în şapte luni se duc dracului de la guvernare. Au numai oameni de paie. La ministere şi în judeţ. De ochii lumii ne pun să le trimitem documentaţii, iar ei fac ce vor“, a afirmat primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu.

Vasile Danţiş, primarul de la Urecheşti, spune că localitatea a avut pagube deosebite din cauza căderilor masive de zăpadă însă nu a primit niciun sprijin de la guvern, în ciuda demersurilor făcute la Prefectura Vrancea. „E un gest care arată că îşi văd în continuare de treaba lor şi nu îi interesează de restul lumii. Am avut pagube însemnate din cauza zăpezii în această iarnă, cu acoperişul dărâmat la şcoală, la grădiniţă, s-a defectat pompa la alimentarea cu apă. Am solicitat de nenumărate ori fonduri însă nu au dat nimic deşi este singura şcoală din comună. Am cerut prefectului să analizeze cazul în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi să facă un proiect de hotărâre de guvern prin care să ne fie alocate fonduri deoarece nu avem pe plan local de unde să alocăm aceşti bani. Până acum nu s-a întâmplat nimic. Am vorbit şi la Ministerul Educaţiei , dar s-a spus că nu sunt fonduri. Abia am reuşit să obţin bani pentru tâmplărie şi pentru fundaţia la grupul social“, a afirmat primarul Vasile Danţiş, din Urecheşti.

www.monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.