2.3 C
Vaslui
30-nov.-2022

Marsul tãcerii la Bârlad: „Suntem vii!” (foto)

- Advertisement -

MARS Asearã, începând cu orele 19.30, Bârladul a fost din nou orasul care s-a rãzvrãtit împotriva faptului cã în zonã exploatarea gazelor de sist prin metode neconventionale începe încet-încet sã devinã realitate. Condusi de preoti, aproape 2000 de bârlãdeni cu lumânãri (candele) în mâini au mãrsãluit prin Bârlad de la un capãt la altul – circa sapte kilometri -, atrãgând din nou atentia asupra pericolului exploatãrii gazelor de sist prin metode neconventionale.

În jur de 2000 de oameni s-au alãturat asearã, la orele 19.30, preotilor condusi de protopopul de Bârlad, pr. Vasile Lãiu, si au participat la un mars de protest împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Cu candele rosii în mâni, cu pancarte si lozinci, copii de grãdinitã, elevi, adolescenti, oameni în toatã firea, pensionari si din absolut toate categoriile sociale, au manifestat pasnic, începând din zona Confectii pânã la Grãdina Publicã, pe strada principalã a Bârladului. Cu preotii în frunte oamenii au cântat „Cu noi este Dumnezeu” si „Tatãl nostru”, au spus rugãciuni si au avut de transmis doar un singur lucru celor de la Chevron si politicienilor români: „Suntem vii, vom face ori de câte ori este nevoie actiuni de protest si aici nu veti intra!”. Pe tot parcursul marsului, care s-a încheiat la orele 21.00, peste 60 de jandarmi, politisti si agenti ai politiei locale, precum si agenti de circulatie au asigurat buna desfãsurare a actiunii, initiatã de Grupul de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad, condus de protopopul Vasile Lãiu. La final, în fata Grãdinii Publice, pr. Vasile Lãiu s-a adresat multimii, cu care a cântat din nou cântece religioase. „Doamne Ajutã si actiunea noastrã sã aibã finalitate! De aici mergem la casele noastre, fiecare cu rugãciuni si cu nãdejdea în Dumnezeu cã ceea ce am fãcut va fi auzit de cei care trebuie sã audã si vom iesi ori de câte ori este nevoie pentru a ne apãra dreptul la viatã. Amin!”, a încheiat actiunea, privind marsul tãcerii, protopopul Vasile Lãiu. Pe tot parcursul protestului nu au avut loc incidente. Alãturi de preoti si cei aproape 2000 de bârlãdeni au fost câtiva consilieri locali si oameni de afaceri din Bârlad.

„Nu ne vom lãsa, suntem vii!”

Se cunoaste foarte bine faptul cã între Guvernul României, condus de Victor Ponta si firma Chevron, care intentioneazã sã înceapã exploatarea gazelor de sist în toatã Moldova, cu precãdere în zona Bârlad, unde au descoperit cele mai mari zãcãminte de gaze de sist, existã un acord prin care aceste exploatãri pot sã înceapã, Chevron fiind momentan încã la faza de prospectiuni. În tot judetul Vaslui existã zvonuri cã s-au achizitionat mii de hectare de teren în mai toate comunele din jurul Bârladului, iar deja la Banca se pot vedea utilajele, tevile si cam tot echipamentul de care este nevoie pentru forare. Toate aceste lucruri au stârnit îngrijorare în rândul societãtii civile bârlãdene, care acum prin vocea Grupului de Initiativã, mai exact a preotului Vasile Lãiu, protopop de Bârlad, trage din nou semnale de alarmã. „Dupã noi, numãrul participantilor la acest mars nu este asa de important pe cât de important este mesajul pe care îl transmitem: actiunea noastrã vrea sã arate factorilor de decizie cã suntem niste oameni vii, cã avem dreptul la viatã, pentru noi si pentru generatiile viitoare care nu mai au garantatã viata. Suntem constienti si cunoastem faptul cã în judet deja ei lucreazã, cã în acest moment firma Chevron are o afacere cu statul român, corectã din punctul lor de vedere, dar problema este a noastrã, pentru cã noi cunoastem realitatea si noi vrem sã ne prezentãm asa cum suntem, verticali, în fata unei realitãti pe care unii nu o cunosc, dar noi o cunoastem. Aceastã lumânare aprinsã simbolizeazã adevãrul si adevãrul nu poate fi spus sub obroc! Adevãrul este vizibil, Dumnezeu vrea ca noi sã fim apãrãtorii si promotorii vietii.”, a spus pr. Vasile Lãiu , protopopul de Bârlad, asearã la finalul marsului de protest.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.