spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
16.5 C
Vaslui
10-mai-2024

Mesajul unui profesor din Vaslui pentru guvernanți: “Lungiți anul școlar de pomană și cu multă ură față de școala profundă”

- Advertisement -

OPINIE… Un cadru didactic din județul Vaslui critică proiectul de calendar al anului școlar 2024-2025. Este vorba despre profesorul Lucian Sava de la Liceul “Mihail Kogălniceanu”, care le cere guvernanților să revină la vechea structură a anului școlar, cea care începea pe 15 septembrie și se încheia pe 15 iunie. De asemenea, acesta este de părere că trebuie să se reia tezele și să se încheie, din nou, medii intermediare (semestriale). “Experimente în derulare… Lungiți anul școlar de pomană și cu multă ură față de școala profundă și față de profesori. Ceea ce este urgent e revenirea la o medie intermediară și revenirea la teze. Ați relativizat totul! Chiar și consultările publice sunt formale. Structura 15 septembrie – 15 iunie era cea bună sau, ca alternativa, 1 septembrie – 31 mai final, așa cum e la colegii noștri din Basarabia, de la care avem multe de învățat… Și ca abordare pedagogică! Reveniți la normalitate, la firesc, la ritmul natural de învățare; nu amestecați marketingul turismului de iarnă cu școala care trebuie să fie școală, lăsați tâmpeniile ONG-iste care tind să sufoce școala! Activitățile de colaborare cu instituțiile de sprijin pentru Educație se pot face doar în Școala Altfel; renunțați la săptămâna Verde”, a scris pe Facebook profesorul Lucian Sava. Opinia dascălului a fost apreciată de peste patru sute de persoane.

Un alt cadru didactic din Vaslui, însă auxiliar, a criticat, de asemenea, schimbările aduse sistemului de învățământ în ultimii ani: “dacă adăugăm ca până pe 20 octombrie se aduc la școală dosare pentru burse, ajutoare sociale, rechizite etc, deja vine vacanta din noiembrie. Și din martie încep simulările examenelor naționale… Pui cel puțin două note până la vacanța de iarna, dar poți foarte bine să închei anul școlar cu două note, dacă așa vrea ministerul. Nu pui note că stresezi copilul, nu premiezi valorile că sunt discriminate loazele, nu îl exmatriculezi chiar de are doi copii sau e plecat din țară etc. Și așa, gata evaluarea. Le mai dai burse de merit cu 1,97 și peste cîțiva ani îl vezi într-un minister. Probabil așa li se pare corect ONG-urilor, unor părinți și unor elevi. Dar la cei care depun efort și sunt foarte pregătiți, se gândește cineva? Ne pensionăm la 70 și ceva și avem pretenția că nu ne stau copiii. Cum să stea? Pleacă în cele șapte zări că nu au loc de loazele împinse de părinți în instituții cu locuri călduțe și nici de cei ce nu se mai pensionează. Nu generalizez. Sunt oameni capabili care pot împărtăși din vasta experiență, dar, din păcate, nici aceștia nu au loc”, a scris în spațiul public Marinela Mogoș.

Următorul an școlar va începe pe 9 septembrie

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de calendar al anului școlar 2024-2025. Potrivit documentului, cursurile anului școlar 2024 – 2025 încep pe 9 septembrie 2024 și se finalizează pe 20 iunie. “Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 6 iunie 2025. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 13 iunie 2025. Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 iunie 2025. Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare. Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024 – 17 aprilie 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite”, se arată în proiectul lansat în consultare de Ministerul Educației. Propunerile de modificare/completare pot fi trimise până în data de 10 ianuarie 2024, inclusiv, pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro, potrivit instituției.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Și așa școala e legată de gard de multtt.
    Ce ore, ce note, ce profesori?
    De râsul curcilor școala.
    Vacanță cât mai lunga la domnii profesori și salarii mari, performanță zero.
    Profii se prefac a munci, elevii se prefac a invata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.