spot_img
spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
21-mai-2024

Miracol pe dealul Motocului de la Husi: dupã zeci de ani de sperante, lângã ruinele schitului Vovidenia, s-a tinut prima Sfântã Liturghie

- Advertisement -

CREDINTÃ… Reprezentantii Episcopiei Husilor au dat o veste frumoasã credinciosilor din toatã zona si anume aceea cã deja s-a sãvârsit prima slujire liturgicã în paraclisul amenajat în proximitatea zidurilor rãmase din vechiul schit Vovidenia. Este semnul cã aceastã dorintã a multor localnici, de a se reface schitul ruinat de pe dealul Husilor, ce pãrea pânã acum sã nu treacã vreodatã dincolo de limitele unei sperante fãrã viitor, devine de la o lunã la alta un proiect tot mai clar conturat si gata sã se materializeze, prin eforturile Episcopiei Husilor si, implicit, ale preotului Ciprian Enea, încredintat cu misiunea coordonãrii lucrãrilor. Toate aceste vesti au fost transmise într-un comunicat de presã, publicat pe site-ul episcopiahusilor.ro, alãturi de mai multe fotografii de la slujirea de duminicã, 22 octombrie.

„Ziua de duminicã, 22 octombrie 2023, va rãmâne ca datã de reper în istoria Schitului Vovidenia din Husi, fiind momentul în care, dupã multi ani, s-a reluat slujirea liturgicã ce prefateazã readucerea la viatã a lãcasului de cult devenit simbol al Husului. Pãrintele protosinghel Ciprian Enea, cel cãruia Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie i-a încredintat redeschiderea așezãmântului monahal de la Vovidenia, a oficiat prima Sfântã Liturghie, într-un mic paraclis amenajat în apropierea ruinelor bisericutei de odinioarã a Schitului. Numerosi credinciosi s-au rugat împreunã, însufletind locul ce se va reînscrie pe harta spiritualitãtii husene. Ziua hramului, 21 noiembrie 2023, va fi momentul în care, oficial, prin Sfânta Liturghie arhiereascã, se va redeschide lãcasul monahal. Biserica Schitului Vovidenia, ce strãjuieste municipiul Husi, a fost ridicatã în timpul pãstoririi Episcopului Nifon Criveanu, pentru a deservi azilul de bãtrâni al Episcopiei Husilor, situat în acea zonã. A fost sfintitã la sfârsitul anului 1939, fiind, la acea vreme, în afara Catedralei Episcopale din Husi, singura așezare mãnãstireascã din judetul Fãlciu. Însã istoria unei asezãri monahale în acel loc este mult mai veche, cel mai probabil din secolul al XVI-lea. Ruinele unui schit mai vechi mai puteau fi zãrite în anii de dinaintea ctitoririi, de cãtre Episcopul Nifon, a noii asezãri monahale. Un parcurs istoric al schitului a fost alcãtuit, în anul 1998, de Arhimandritul Mina Dobzeu, care dupã venirea la Husi, a slujit periodic în aceastã bisericutã, având, dupã 1991 si initiativa reînfiintãrii asezãmântului monahal”, au precizat reprezentatii Episcopiei Husilor, în mesaj transmis pe site-ul oficial, episacopiahusilor.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.