spot_img
spot_imgspot_img
15.7 C
Vaslui
22-mai-2024

O învățătoare din Huși, ambasador inimos al locurilor natale, a dus cu mândrie tricolorul în cele patru zări

- Advertisement -

EXEMPLU… O învățătoare din Huși a reușit prin forțe proprii un lucru excepțional: a devenit pe cont propriu și printr-o voință admirabilă, un ambasador voluntar și inimos nu doar al locurilor sale natale, ci al imaginii unei țări întregi. Și dacă poate unii, chiar localnici fiind, nu au aflat încă acest lucru, este pentru că sunt unii oameni care aleg să abordeze cu modestie propriile izbânzi. Este vorba despre Corina Sujdea, cadru didactic al Școlii „Mihail Sadoveanu” Huși. După ce a coordonat trei proiecte europene Erasmus, a descoperit cât de important este ca deschiderea aceasta să fie făcută și spre țări îndepărtate, cu o cultură și tradiții complet diferite. A obținut în urmă cu 8 ani titlul internațional de „Profesor inovator al anului 2015”, oferit de Barthi Global, iar recent a inițiat un proiect internațional de care s-au arătat interesați profesori reputați din diferite țări, din Danemarca până în Egipt sau îndepărtata Indie. Proiectul se numește „Cercetare privind mediul înconjurător – activități de învățare, formare și de predare la nivel mondial” și a avut deja a doua mobilitate, în India. Și a fost emoționant să o vezi pe învățătoarea de la Huși, între ei, cu tricolorul în mână. „Cu mâna pe inimă vă spun că sunt mândră că sunt româncă! Nu mă interesează faima sau diplomele obținute, pentru că la noi acestea nu au valoare. Dar sunt fericită că pot face lucruri care contează, că învățăm împreună, iar străinii află despre România că e o țară cu adevărat minunată”, spune Corina Sujdea.

Corina Sujdea este unul dintre dascălii atipici ai Hușului. A venit din mediul rural să învețe copiii de la una din cele mai bune școli din oraș. Entuziasmul a făcut-o mereu să spere că poate face mai mult pentru profesia pe care a ales-o din pasiune. Așa s-a ambiționat într-o zi să se implice în proiectele Erasmus, deși nu știa Limba Engleză, dar atât de ambițioasă a fost că s-a apucat singură să o învețe, cu sârguința unui autodidact motivat. „Bineînțeles că începutul nu a fost ușor, deoarece mă îndreptam pe un drum total nou și necunoscut la acel moment, dar cu sprijinul conducerii școlii și al colegilor mei iată că, acum, putem spune cu mândrie ca Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Huși a implementat trei proiecte Erasmus și sperăm că nu ne vom opri aici! Astfel, am obținut fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană în valoare de 75 000 Euro, bani cu care am reușit să ofer șansa la aproximativ 50 elevi și 20 de cadre didactice de a călători în țări partenere și a interacționa cu colegii lor în diferite activități. De trei ori, școala noastră a fost gazda unor astfel de întâlniri, experiențe pe care nu cred că cineva le va uita prea ușor. Am depus și anul acesta câteva candidaturi, pentru a implica școala noastră (cadre didactice, elevi, părinți) în noi proiecte și sper să avem vești bune cât de curând”, spune Corina Sujdea.

Corina crede în mesajul său despre educație, despre metodele de lucru și despre importanța cooperării între țări

Pe oriunde merge, Corina Sujdea poartă cu ea tricolorul. Spune că, adesea, se întâlnește cu oameni de excepție, somități în țările lor și, deși se simte uneori mică, precum un copil între acești oameni mari, nu renunță și crede în mesajul său despre educație, despre metodele de lucru și despre importanța cooperării între țări. „Toate aceste experiențe au deschis un nou orizont în fața mea și consider că mi-am îmbogățit nu doar cultura generală, dar și modul de lucru și de gândire. Suntem oameni, iar greșelile fac parte din natura umană. Poate, uneori, am greșit, dar asta nu m-a făcut să renunț, ci, din contra, să încerc să mă autoperfecționez și să fiu așa cum am fost educată, respectând valorile de viață insuflate de părinții mei. Cum mă simt? Mă simt binecuvântată, cred că acesta este cel mai potrivit cuvânt. Îmi place să le spun străinilor că România este o bucățică de rai, unde întâlnești oameni frumoși la suflet, la port și la vorbă. Îi îndemn să ne viziteze țara, deoarece nu vor găsi în lume un loc mai feeric decât țara mea. Îi invit cu drag în „orășelul dintre vii”, unde oamenii trăiesc în armonie, ca o familie. Ei mă ascultă cu un vădit interes și sunt impresionați de „povestioarele” mele legate de locul natal. De aceea, după mobilitatea din Egipt, mă gândesc să fac una și în România, anul viitor, pentru a le arăta străinilor că realitatea este mult mai frumoasă decât ceea ce pot eu împărtăși în cuvinte”, spune învățătoarea merituoasă de la Huși.

Mărturisiri de suflet: „Iubesc casa părintească, toate locurile vizitate în țara mea. Iubesc România!”

MESAJ… «Cred că cel mai mult iubesc oamenii din jurul meu, pornind de la familia cu care Dumnezeu m-a binecuvântat, generațiile de elevi cu care am lucrat, părinții acestora, colegii și prietenii. Iubesc sentimentul că aparțin unei comunități și societăți sănătoase, din care am de învățat zi de zi lucruri noi, de unde îmi iau energia de a merge mai departe. Iubesc școala, pentru că este locul unde pot călători printre povești alături de elevii mei. Iubesc casa părintească, toate locurile pe care le-am vizitat în țara mea. Într-un cuvânt, iubesc România! În primul rând, am un respect profund pentru oamenii care au făcut cinste țării noastre, de-a lungul anilor. România este recunoscută ca fiind una dintre țările de unde s-au ridicat mulți oameni de cultură și sportivi celebri, elevi cu rezultate deosebite la olimpiadele internaționale, oameni de afaceri de succes în lume, care ne-au dus faima peste hotarele țării. Aș putea menționa aici pe Ecaterina Teodoroiu, Nadia Comaneci, Nicolae Păulescu, Mariea Crașmaru, originară din Vetrișoaia, care a intrat în Cartea Recordurilor pentru „cea mai lungă călătorie efectuată vreodată de o femeie”. Nu pot să nu menționez nume celebre 1ale locurilor, ca Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir, Alexandru Giugaru și mulți alții. Mă simt mândră că sunt româncă atunci când văd tricolorul nostru peste hotare, purtat cu dragoste de oamenii frumoși ai acestor locuri. Aș încheia cu următoarele versuri care îmi vin acum în minte: „Aicea este țara mea/Și neamul meu cel românesc/Aicea eu să mor aș vrea/Aicea vreau eu să trăiesc!”. Și cu vorbele lui Lucian Blaga „Trăiască România dodoloață!” La mulți ani, România! La mulți ani, români!», a fost mesajul învățătoarei Corina Sujdea de la Huși.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.