spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
04-mai-2024

O mare aberatie: Romani ce invata sa vorbeasca romaneste alaturi de arabi, pe fonduri de la Guvern

- Advertisement -

Situatie incredibila la Iasi, la Facultatea de Stomatologie. Aici, citeva zeci de basarabeni sint obligati sa frecventeze timp de doi ani cursuri in care sa invete limba romana cot la cot cu arabii sau pakistanezii care abia stiu doua cuvinte. In inedita si absurda situatie se afla si o fosta olimpica internationala la Romana, acum studenta la Iasi. Culmea este ca, oricum, basarabenii au dat bacalaureatul in limba romana.

Studentii basarabeni admisi la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” sint obligati sa invete limba romana ca limba straina impreuna cu studentii de alte nationalitati, timp de doi ani.

In cadrul acestor cursuri, care au loc in fiecare saptamina, cursantii din Republica Moldova sint pusi sa formuleze si sa scrie pe tabla propozitii simple in limba romana, sa invete notiuni de gramatica si de vocabular, exersind sinonime si antonime.

Tinerii se pling ca profesorii au instituit o programa de prezenta obligatorie, care nu le ajuta la nimic, mai ales ca toti dintre acestia au sustinut inainte de admitere la facultate un Bacalaureat la proba de limba romana. De partea cealalta, profesorii spun ca lectiile sint intersante si mai ales utile studentilor.

„Aceste cursuri sint umilitoare”

Irina Raileanu este studenta in anul I la Facultatea de Stomatologie din Iasi. Desi a ales medicina, ea a povestit ca in liceu era cea mai buna la eseuri literare, participind de mai multe ori la Olimpiada Republicana de Limba Romana.

Acum este nevoita sa urmeze cursurile de limba romana impreuna cu arabi, greci, francezi si alte nationalitati. „Aceste cursuri sint umilitoare, si practic anuleaza limba mea materna”, a marturisit Irina. Ea a povestit ca profesorii le-au impus prezenta obligatorie si un examen la sfirsitul fiecarui semestru. „La primul curs m-a trecut la tabla si m-a pus sa scriu propozitii pe care le faceam in clasa a IV-a. Am citit texte despre materia vie impreuna cu arabii care nici macar nu stiu sa lege doua cuvinte” a mai adaugat Irina.

Din cauza ca invata limba romana ca limba straina, Irina si toti studentii basarabeni din anul I aflati in situatia ei nu pot studia limba franceza, engleza sau germana, asa cum fac colegii lor romani.

Ce spun profesorii

De partea cealalta sint profesorii care tin aceste cursuri, pe care le considera interesante si chiar utile pentru studenti. „Ei nu invata ABC-ul, le predam terminologie medicala avansata” a povestit prof.dr. Mariana Flaiser.

La intrebarea de ce studentii romani nu invata aceasta terminologie si cum se reuseste predarea acestor notiuni avansate, basarabenilor si arabilor, deopotriva, profesoara nu a stiut sa raspunda.

Conducerea Facultatii de Medicina Dentara a recunoscut ca exista o problema. „Intr-adevar, acest sistem nu este pus la punct suta la suta. Este un program care trebuie perfectionat. Oricum, aceste cursuri au un palier destul de avansat, unde se cizeleaza aspecte de gramatica si alte lucruri” a declarat prof.dr. Norina Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF.

La alte facultati sint scutiti de aceste cursuri

Paradoxal pentru studentii basarabeni este faptul ca aceste cursuri de limba romana sint obligatorii doar la Stomatologie. Tinerii moldoveni de la Medicina Generala, si chiar de la alte universitati, sint scutiti de la aceasta materie, studiind o limba straina, aleasa in functie de preferinta, alaturi de colegii lor.

Reprezentantii basarabenilor din Iasi au explicat ca aceste cursuri sint o greseala si ca studentii moldoveni nu trebuie sa invete limba romana alaturi de alte nationalitati, in contextul in care ei sint admisi la studii in Romania conform unei metodologii aparte. „Ei sint studenti straini, cetateni de etnie romana, de aceea nu trebuie bagati in aceeasi oala cu arabii. Basarabenii sint admisi dupa o metodologie de scolarizare diferita de alte nationalitati, tocmai pentru a le oferi un statut aparte etnicilor romani” a declarat Igor Rotaru, presedintele Asociatiei Tinerilor Romani din Afara Granitelor. El a mai precizat ca a inaintat deja o adresa oficiala conducerii UMF, prin care cere lamurirea acestor aspecte.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.