spot_img
spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
30-mai-2024

O scoalã din judetul Vaslui, cu risc seismic I, inclusã în Programul national de investitii „Scoli sigure si sãnãtoase”

- Advertisement -

BANI… O singurã unitate de învãtãmânt din Vaslui va primi finantare prin Programul national de investitii „Scoli sigure si sãnãtoase. Este vorba despre Scoala primarã din satul Horga, comuna Epureni, încadratã în clasa I de risc seismic. Alãturi de aceastã unitate de învãtãmânt, vor mai fi consolidate seismic, reabilitate, modernizate si eficientizate energetic alte 30 de unitãti de învãtãmânt: 14 scoli, 14 licee si douã grãdinite încadrate în clasa de risc seismic I. Finantarea lucrãrilor este asiguratã de Ministerul Dezvoltãrii, iar unitãtile administrativ-teritoriale pe raza cãrora se aflã cele 31 de obiective rãspund de modul în care sunt realizate aceste lucrãri. „Pe perioada lucrãrilor, beneficiarii trebuie sã asigure spatii pentru relocarea activitãtilor sau alte modalitãti de desfãsurare a procesului educational, a mentionat ministrul dezvoltãrii, care a specificat cã nu trebuie întocmite documentatii tehnico-economice de tip DALI, ci doar proiectul tehnic. În urma acestuia, a expertizei si a costului standard pe metru pãtrat la consolidare, stabilit prin ordin de ministru, finantarea va fi acordatã urgent. Contractele de finantare se încheie pentru o perioadã de trei ani”, a transmis Ministerul Dezvoltãrii.

Introducerea scolilor în Programul „Scoli sigure si sãnãtoase” se face pe baza listelor transmise periodic de Ministerul Educatiei, cuprinzând clãdirile încadrate prin raport de expertizã tehnicã în clasa de risc seismic RsI, comunicate de UAT-uri. „Clãdirile sunt introduse în lista aprobatã prin ordinul ministrului dezvoltãrii, lucrãrilor publice si administratiei, urmând ca UAT-urile pe raza cãrora se aflã aceste scoli sã-si transmitã, în termen de 5 zile de la data aprobãrii acesteia, acordul pentru includerea în program. Netransmiterea acordului în termen de cinci zile de la aprobare (hotãrâre a consiliului local/judetean) atrage eliminarea beneficiarului din program, acesta urmând a fi reintrodus la momentul transmiterii avizului. Lista se va completa pe mãsura comunicãrii acesteia de Ministerul Educatiei si se va aproba prin ordin al ministrului dezvoltãrii, lucrãrilor publice si administratiei”, a mai transmis Ministerul Dezvoltãrii.

12 unitãti de învãtãmânt din judetul Vaslui, încadrate în clasa a II-a de risc seismic

Potrivit listei actualizate de Ministerul Educatiei pe 31 martie, în judetul Vaslui sunt 12 unitãti de învãtãmânt încadrate în clasa a II-a de risc seismic: Grãdinita cu Program Prelungit Nr. 2 din Bârlad, Grãdinita cu Program Normal din satul Popeni, Școala Gimnazialã din satul Oprisita, Grãdinita cu Program Prelungit „Norocel” din Negresti, Grãdinita cu Program Normal Nr. 4 din Husi, Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” din Husi, Școala Primarã din satul Bogdãnesti, Școala Gimnazialã „Prof. Ioan Dãnilã” din satul Ghermãnesti, Grãdinita cu Program Normal din satul Rîsesti, Școala Gimnazialã din satul Rîsesti, Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” din Bârlad si Liceul Tehnologic Puiesti (n.r. – un corp de clãdire). În municipiul Vaslui, liceele „Ștefan Procopiu”, „Ion Mincu” si „Emil Racovitã” functioneazã în clãdiri încadrate în clasa a III-a de risc seismic. Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”, Liceul cu Program Sportiv si Palatul Copiilor Vaslui nu au fost expertizate, iar în aceeasi situatie se aflã mai bine de trei sferturi din unitãtile de învãtãmânt din judet.

Legea nr. 212/2022 obligã institutiile publice sã dispunã începerea expertizelor tehnice pânã în anul 2025

Dacã în ceea ce priveste unitãtile de învãtãmânt existã o listã cu clãdirile expertizate la un moment dat, nu acelasi lucru îl putem spune despre blocurile si clãdirile în care functioneazã anumite institutii din judet. Vremea Nouã a atras atentia, în urmã cu douã luni, cã autoritãtile locale din judetul Vaslui nu au o evidentã a clãdirilor cu risc seismic. Asta desi anul trecut a fost o adoptatã Legea nr. 212 privind unele mãsuri pentru reducerea riscului seismic al clãdirilor, care spune clar cã primãriile municipiilor, oraselor si comunelor trebuie sã identifice si sã inventarieze clãdirile încadrate în clasele de risc seismic si sã publice listele pe site. Aceeasi lege stabileste, de asemenea, si termene pânã la care vor trebui realizate expertizele: „Pânã la data de 1 ianuarie 2025, conducãtorii institutiilor publice vor dispune începerea expertizãrii tehnice, realizatã de cãtre experti tehnici atestati pentru cerinta fundamentalã rezistentã mecanicã si stabilitate, în vederea încadrãrii acestora într-o clasã de risc seismic si a fundamentãrii mãsurilor de interventie, asupra constructiilor cu destinatia de unitãti sau institutii de învãtãmânt în care se desfãsoarã activitãti didactice care se aflã în patrimoniul institutiilor publice respective si care au fost construite înainte de anul 1978, pentru care evaluarea vizualã rapidã recomandã efectuarea expertizei tehnice pentru structura de rezistentã. Expertizele tehnice în vederea încadrãrii acestora într-o clasã de risc seismic si a fundamentãrii mãsurilor de interventie vor fi finalizate pânã la data de 1 iunie 2026”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.