spot_imgspot_img
16.5 C
Vaslui
30-apr.-2024

Olimpicii la neogreacă: patre eleve pregătite de profesoara Afrodita Siriopol, calificate la etapa națională

- Advertisement -

Județul Vaslui va fi reprezentat la etapa națională a Olimpiadei de limbă neogreacă de patru eleve. Este vorba despre Alexia-Maria Coatu (clasa a VIII-a) de la Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad, Daria-Andreea Șerban (clasa a IX-a) de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, Elena-Gabriela Goraș (clasa a X-a) și Maria-Alexia Râpă (clasa a XI-a), ambele la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad. Toate cele patru eleve sunt pregătite de profesoara Afrodita Siriopol în cadrul Uniunii Elene Bârlad. „Îi felicităm pe toți participanții la această olimpiadă și pe profesorul îndrumător. Le dorim mult succes elevilor bârlădeni, care vor reprezenta județul Vaslui la etapa națională a acestei competiții! Totodată, le mulțumim gazdelor noastre, care an de an susțin organizarea acestei olimpiade!”, a transmis inspectorul școlar de Limba și literatura română, prof. Anița Avram-Rusu.

A devenit deja un element de tradiție ca Olimpiada națională de limbă neogreacă – faza județeană să se desfășoare la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad. Olimpiada este inițiată și organizată de Uniunea Elenă din România (UER) din anul 2002 și se încadrează, începând din anul școlar 2009-2010, în seria olimpiadelor și a concursurilor naționale școlare cuprinse în Calendarul olimpiadelor și concursurilor școlare naționale finanțate de Ministerul Educației. În cadrul acestei olimpiade se evaluează nivelul competențelor generale de comunicare, care vizează receptarea textelor scrise în diferite situații de comunicare, redactarea unui text simplu și coerent pe teme familiare sau de interes personal, descriind experiențe și impresii, elaborarea unui eseu pe o temă dată, transferul și medierea mesajelor în situații variate de comunicare.

Olimpiada Națională de Neogreacă, programată în perioada 26-28 aprilie, la Ploiești

Olimpiada de limba neogreacă se desfășoară pe nivel de competență lingvistică și pe categorii de vârstă, respectând standardele Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi: A1 – categoria începători, organizat pe două categorii: A1 (ciclul gimnazial) și A1 (ciclul liceal), A2; mediu: B1 – B2; avansați: C1 – C2. „Conform regulamentului, în urma evaluării lucrărilor, primii elevi din ierarhia la nivel județean, având punctajele cele mai mari, s-au calificat pentru participarea la faza națională a acestei competiții, care va avea loc în perioada 26-28 aprilie, la Ploiești, în județul Prahova. Toți elevii sunt îndrumați de doamna profesoară Afrodita Siriopol, recunoscută pentru rezultatele deosebite obținute alături de cei dornici să învețe limba neoelenă. Studiul intensiv al acestei limbi se realizează în cadrul Uniunii Elene Bârlad. Considerăm că, în cadrul etapei județene, a fost vizat principalul obiectiv al olimpiadei: identificarea și valorizarea elevilor cu un înalt nivel de competență în domeniul limbii, culturii și civilizației neoelene, precum și promovarea excelenței în acest domeniu, în vederea susținerii identității lingvistice și culturale a grecilor de pretutindeni”, a transmis inspectorul școlar de Limba și literatura română, prof. Anița Avram-Rusu

Prof. Afrodita Siriopol: „tinerii care se simt atrași de cultura și civilizația greacă sunt așteptați la sediul nostru pentru a desluși împreună câteva dintre misterele Elladei “

Alexia-Maria Râpă și Alexia-Maria Coatu au participat și anul trecut la Olimpiada Națională de Neogreacă, prima elevă obținând o Mențiune, iar cea de-a doua, un Premiu special. „Anul acesta, la etapa județeană au participat cinci elevi – Alexia-Maria Coatu, Elena Goraș, Maria-Alexia Râpă, Daria-Andreea Șerban și Daria-Ioana Smîntînă, calificându-se pentru etapa națională primele patru eleve. O parte dintre eleve sunt începătoare, studiind limba greacă de doi ani, iar celelalte studiază de cinci-șase ani. Cursurile de limba neogreacă se desfășoară pe grupe după nivelul de studiu și după vârstă. Orele se desfășoară la sediul comunității noastre, sâmbătă și duminică cu cei mai mulți dintre cursanți, dar și în cursul săptămânii cu cei avansați. Elevii care optează pentru cursurile noastre sunt îndrumați de profesorii sau directorii școlilor din cadrul cărora de-a lungul timpului cursanții noștri s-au facut remarcați, obținând rezultate bune sau foarte bune. Tinerii pasionați sau cei care se simt atrași de cultura și civilizația greacă sunt așteptați la sediul nostru pentru a desluși împreună cateva dintre misterele Elladei”, ne-a declarat prof. Afrodita Siriopol.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. In timp ce aromanii nostri din Grecia nu au voie sa vorbeasca limba lor romaneasca veche in public , frumos … ar trebui interzisa limba greaca in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.