spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
21-mai-2024

Perseverența bunicuței Maria: sună mereu la ambulanță pentru a ajunge la spital, unde un medic neurolog „îi ia durerea de cap cu mâna”

- Advertisement -
INSISTENȚĂ… O bunicuță din satul Bosia, care a mai fost internată în spitalului Huși, vrea să ajungă cu orice preț să fie din nou internată la medicul Balan, chiar dacă, pentru afecțiunea sa, poate lua acasă medicația prescrisă.

PARADOX… O bătrânică din satul Bosia, comuna Tătărăni, este pe cale să bată recordul la numărul de prezențe la Camera de Primire Urgențe (CPU) a spitalului Huși, unde vine cât de des poate, de regulă, cu Ambulanța. Nu că nu ar avea afecțiuni medicale, inerente, de altfel, la vârsta de 80 de ani, însă celor apropiați bunicuța le-a dezvăluit de ce își dorește atât de mult să ajungă la spital. Este vorba despre faptul că vrea să fie internată în secția de Neurologie la medicul Liliana Balan, dar nu poate trece, spune ea, de „reduta” celor de la CPU. „Când sunt internată la doamna doctor Balan, îmi e bine. Se poartă foarte frumos, îmi ia durerea de cap cu mâna parcă. Dar doamnele de la CPU nu mă lasă, mă trimit acasă”, spune bunica Maria. Cadrele medicale de la CPU Huși însă s-au obișnuit cu vizitele dese ale bunicuței din Bosia, așa că, după ce vine, o preiau, îi mai fac niște analize, îi mai dau o rețetă și apoi o trimit acasă. Rudele femeii însă spun că nu va dura mult până când bătrâna va cere iar să fie dusă la spital.

Sunt și medici în spitalul Huși, care se poartă atât de frumos cu proprii pacienți, încât aceștia îi caută la spital… chiar și când nu au o urgență evidentă. Medicul neurolog Liliana Balan, de pildă, este unul dintre ei, iar o bunicuță din satul Bosia, comuna Tătărăni, care a mai fost internată în spitalului Huși, vrea să ajungă cu orice preț să fie din nou internată la medicul Balan, chiar dacă, pentru afecțiunea sa, poate lua acasă medicația prescrisă. Bătrâna însă le cere apropiaților tot mai des în ultima perioadă să sune la Ambulanța și să o ducă neapărat la spital, plângându-se de dureri de cap. Echipajul de pe Ambulanța vine de fiecare dată, o ia, o aduce la spitalul Huși, numai că nu direct în secția de Neurologie, ci, firesc, mai întâi la Compartimentul de Primire Urgențe. Cadrele medicale de la CPU însă s-au obișnuit deja cu bunicuța care este adusă des cu Salvarea, deși starea sa nu poate fi considerată o urgență reală. O primesc, îi mai fac analize, o mai țin cât se poate și apoi o trimit acasă. De aici și supărarea bunicii din Bosia.

Bătrânica vrea la medicul care îi vorbește frumos și care, atunci când e internată, îi ia orice durere

„Pentru durerile mele de cap trebuie să mă duc la doamna doctor Balan. Doamna doctor se poartă foarte frumos și dânsa știe ce să îmi dea, ce pastile. E un doctor bun și când sunt internată la ea, parcă îmi ia durerea cu mâna. Dar pe mine Salvarea mă duce jos, la CPU, și doamnele de acolo nu mă lasă să mă internez la doctorița Balan. Nu pot să ajung la ea. Mă țin la CPU cât mă țin, o noapte, nu mai mult, îmi dau o pastilă, două, după care mă dau acasă. Dar eu nu vreau acasă, eu vreau la doctorița Balan”, insistă bunicuța Maria. Dincolo însă de nunața cumva simpatică a încăpățânării pacientei să ajungă la medicul favorit, un asemenea comportament implică niște costuri, spun cadrele medicale.

Cadrele medicale: „Sunt foarte multe persoane care văd în ambulanță un mijloc de transport și atât, ceea ce e grav”

„E vorba despre costuri mari, risipite de toți cei care sună la 112, dar nu au nicio urgență medicală, care nu ar putea fi a doua zi văzută de medicul de familie. Bătrâna aceasta vine și de trei ori pe lună sau mai mult, vă închipuiți ce costuri înseamnă asta pentru Serviciul Județean de Ambulanță. SAJ este cel mai afectat, întrucât nu e singurul caz. Unde mai pui și că zona în care locuiește bătrâna este una dificilă, cu un drum de țară, cu gropi, cu noroi. Și așa se strică ambulanțele pe drumurile către cazuri grave, grele, păi dacă le mai stricăm și pentru că un pacient se comportă ca un copil și vrea la un anumit medic, iar pentru asta familia sună la 112, vă dați seama… Dar scoaterea în evidență a acestui caz să știți că e doar o picătură în ocean. Sunt foarte multe persoane care văd în ambulanță un mijloc de transport și atât, ceea ce e grav. Este un echipaj medical, sunt costuri, sunt intervenții, sunt mașini stricate, este carburant consumat. Și la CPU sunt costuri și acolo, se aglomerează inutil. Adică, urmările în aceste cazuri sunt destul de serioase. Aici, familia care are grijă de bunicuță ar trebui să fie cea care să știe când e caz de sunat la Salvare și când nu”, spun cadrele medicale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Dacă ambulantierul + medicul de gardă la CPU dau ambii semnătură că NU era urgență, să plătească costurile aferente. Simplu.
    Să vezi ce liniște se face.

    Eu îmi rup un picior la muncă, și vine ambulanța după o oră că nu erau disponibile, erau la cărat babe cu dureri închipuite de cap. (Să crăchi jin roș mai puțin, fmm….)

  2. Mai clar de atat nu se poate ….nu degeaba crede femeia ca d na Balan ii ia durerea cu mana . Altceva ce ar putea face . Cam la atat se rezuma totul . Pentru ceva mai complicat trebuie sa pleci mai departe . Si ne mai intrebam de ce suntem nevoiti sa mergem la spitale si doctori buni ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.