spot_img
spot_imgspot_img
13.9 C
Vaslui
31-mai-2024

Persoanele cu depozite mari la bănci vor plăti contribuție la Sănătate

- Advertisement -

TAXAȚI… Începând de anul viitor, persoanele care vor obține cîștiguri din dobânzile bancare echivalentul a 6, 12, 24 salarii minime pe economie vor trebui să plătească la stat și contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS) de 10% din cîștig, asta pe lângă cei 10% impozit pe venitul din cîștig pe care îi achita deponenții pentru orice cîștig din depozite bancare.

Conform unei ordonanțe care a modificat Codul fiscal, din 2023, mai multe persoane cu venituri din investiții, chirii și din depozite bancare vor datora la stat și contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS). Această contribuție se adaugă deja la impozitul pe venitul din cîștig care se aplică de cîțiva ani și care este de 10%. Practic, începând de anul viitor, cine deține mai mulți bani în depozite bancare va datora statului 20% din cîștig, față de 10% cât era până acum. Există obligativitatea plății CASS până acum la cîștigurile din dobânzi, dar numai dacă acel cîștig depășea 24 de salarii minime pe an. Prevederea se aplica unui număr restrâns de persoane, care dețineau sume foarte, foarte mari sub forma depozitelor bancare. Noutatea din 2023 este aceea că se datorează CASS la depășirea a trei praguri de 6, 12 și 24 de salarii minime. Concret, a scăzut pragul de la care se datorează CASS la 6 salarii minime. Adică la cîștiguri de peste 18.000 de lei, aferent salariului minim brut de 3.000 de lei pe lună. De exemplu, cine deține un depozit bancar de 250.000 de lei, la o dobândă nominală de 8% pe an, ar însemna că anul viitor să aibă un cîștig brut de 20.000 de lei din dobândă. La acest cîștig brut se aplică 10% impozitul pe cîștig, deci deponentul ar rămâne cu 18.000 de lei. Dar cum de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe economie devine 3.000 de lei, deponentul dat ca exemplu depășește pragul de cîștig din dobânda de la bancă, de 18.000 de lei, echivalentul a 6 salarii minime pe economie. Ceea ce înseamnă că persoana care a constituit depozitul bancar va datora către stat și CASS din anul 2023. Concret, din cîștigul brut din dobânda de 20.000 de lei, mai datorează 10% la stat sub formă de CASS. Adică încă 1.800 de lei (se aplică 10% la nivelul celor 6 salarii minime).

Adăugând și impozitul pe venit de 2.000 de lei, practic, cîștigul net al deponentului din dobânda este de 16.200 de lei. Ceea ce înseamnă că, în realitate, cîștigul net/real procentual al proprietarului depozitului bancar este de 6,5% pe an. Acum, odată cu scăderea pragului de cîștig la 6 salarii, pot datora CASS și cei cu mai puțini bani în bănci decât în alți ani. Datorează CASS la stat si cei care au primit o moștenire sau au vândut o casă, un teren și și-au depus banii la bancă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Si cu inflația ajung la zero sau chiar trebuie mai pună, doar ca sa aibă cât au avut
    Pai nu mai bine la ciorapi în valuta, sau în tarii străine ? ba bine ca nu :)))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.