spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
14.6 C
Vaslui
14-mai-2024

Profesorilor nu li s-au plãtit contributiile pe luna martie

- Advertisement -

„Ministerul Educației a încălcat legea când a recomandat plata salariile fără a se achita și contribuțiile cu reținere la sursă.”

PENAL…Situație incredibilă semnalată de conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Funcționarii din Ministerul Educației Naționale au recomandat unităților și instituțiilor de învățământ cărora nu le-au ajuns fondurile alocate pentru plata salariilor, să plătească salariile aferente lunii martie 2018, fără a se plăti contribuțiile cu reținere la sursă, adica CAS, CASS etc. Astfel, dacă un dascăl are nevoie, de exemplu, de îngrijiri medicale, acesta apare ca fiind „rău-platnic”, pentru că nu a plătit contribuțiile la sănătate integral, iar atunci nu beneficiază de asigurarea corespunzătoare. Au fost încălcate grav prevederile legale în peste 30 de județe din țară, însă în Vaslui, potrivit lui Sorin Țiplea, liderul US Didactica, nu s-au semnalat astfel de probleme.

Prin adresa semnată de Simion Hăncescu, liderul FSLI, sindicaliștii cer ministrului Educației „să dispuneți, în regim de urgență, măsurile necesare pentru a se asigura sumele pentru plata contribuțiilor datorate de angajații din sistemul de învățământ  prreuniversitar, aferente drepturilor salariale din luna martie 2018. Am fost sesizați, de organizațiile sindicale afiliate, că, încălcându-se prevederile legale, funcționarii din minister au recomandat unităților și instituțiilor de învățământ cărora nu le ajungeau fondurile alocate pentru plata salariilor, să plătească salariile aferente lunii martie 2018, fără a se plăti contribuțiile cu reținerela sursă. (…) Considerăm că este datoria Ministerului să rezolve această problemă, asigurând fondurile necesare sau solicitând Guvernului României suplimentarea bugetului educației, cu atât mai mult cu cât, nu peste mult timp, trebuie calculate și plătite salariile și contribuțiile aferente lunii aprilie”. Cele mai afectate județe sunt Vrancea, Argeș, Sălaj, Bacău, Dolj, dar pe listă apar și Mehedinți, Satu Mare, Neamț, Harghita, Timiș s.a.m.d.

Vasluiul, unul dintre județele în care nu s-au semnalat probleme

Până în acest moment, la nivelul județului Vaslui nu au fost semnalate probleme, însă la nivel național peste 30 de județe se confruntă cu această situație. „Când s-a fundamentat bugetul, le-au dat buget mai puțin. Vasluiul este unul dintre județele în care nu au fost probleme din acest punct de vedere, pentru că, se pare, a fost fundamentat mai bine bugetul.”, a declarat Sorin Țiplea, liderul US Didactica. Totuși, legea a fost grav încălcată. „Neplata cotribuțiilor este caz penal. Salariatul care se consideră nedreptățit se poate adresa instanței de judecată în penal. Ce se poate întâmpla? Dacă o persoană, de exemplu, are nevoie de o operație și i se cere adeverință corespunzătoare că și-a plătit contribuțiile la sănătate, se constată că nu are plătit integral. Si atunci, nu beneficiază de  asigurare de sănătate corespunzătoare. Din punctul meu de vedere, ceea ce a făcut Ministerul Educației este un abuz foarte mare. El gestionează sistemul de salarizare din toată țara. Dacă înainte, până în luna decembrie, chestiunea salarizării se făcea la nivelul fiecărui consiliu local, pentru că finanțarea pentru salariile cadrelor didactice venea prin consiliile locale, acum finanțarea vine de la Ministerul Educației. Prin urmare, mi se pare anormal ca Ministerul Educației să nu aibă sursa financiară  necesară să achite în integralitate tot ce înseamnă salarii nete, plus contribuțiile corespunzătoare. Mi se pare anormal tocmai datorită faptului că linia de legătură între Ministerul Educației și Ministerul de Finanțe este directă, pentru că sunt ministere din cadrul aceluiași Guvern”, a explicat Sorin Țiplea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.