spot_img
spot_imgspot_img
19.5 C
Vaslui
21-mai-2024

Profesorul din Husi, anchetat de procurori dupã ce a pãlmuit doi elevi obraznici, a scãpat de pedeapsã!

- Advertisement -
foto cu rol ilustrativ

FINAL… Profesorul din Husi, care a ajuns pe usile instantelor de judecatã, ba chiar la un pas de închisoare pentru „purtare abuzivã”, dupã ce a reactionat fatã de doi elevi care îl sfidau si îl umileau în fata clasei, poate rãsufla usurat! Desi procurorii s-au înversunat si au atacat sentinta de la Husi, prin care dascãlul a primit doar un avertisment pentru „disputa” cu elevii obraznici, iatã cã instanta Curtii de Apel a considerat cã aceastã „sanctiune” a fost suficientã si, drept urmare, a respins Apelul Parchetului de la Husi. Ceea ce este însã de retinut din toatã aceastã situatie se referã la faptul cã profesorii, mai ales de liceu, vor lua situatia drept un precedent, care aratã cã autoritatea lor în fata elevilor este din ce în ce mai firavã, de vreme ce elevii care au batjocorit profesorul s-au ales doar cu o notã scãzutã la purtare, de care oricum nu erau prea interesati, iar dascãlul care, scos din fire, i-a pãlmuit, a fost purtat vreme de aproape doi ani de zile prin anchetã si prin instante de judecatã, cu riscul de a primi amendã penalã sau de a ajunge dupã gratii. „Copiii care nu au fost învãtati de mici în familii, de pãrintii lor, sã respecte cadrele didactice, sã stiti cã nu o vor face niciodatã. Nici la scoalã, nici în viata lor viitoare. Iar asta se vede din clasele primare, când deja copilul vine la scoalã cu tot cu cei 7 ani de acasã”, spune Sorin Rotaru, unul dintre dascãlii huseni, cu o vechime de aproape 40 de ani în învãtãmânt.

Faptul cã o problemã ce tinea strict de activitatea dintr-o scoalã localã (un profesor a fost mai vehement cu doi elevi obraznici si i-a pãlmuit, n.r.) a ajuns sã fie obiect de anchetã la Politie, la Parchet, iar apoi, vreme de un an de zile, a unui proces penal foarte serios, ridicã multe semne de întrebare asupra statutului cadrelor didactice si a autoritãtii acestora în sãlile de clasã. Profesorul în cauzã, asa cum au spus martorii, a fost sfidat de cei doi elevi, batjocorit si pus în situatii umilitoare în sala de clasã. Nu era lãsat sã îsi facã ora, sã predea copiilor care voiau sã îl asculte, cei doi elevi aruncând cu cascaval pe pereti, distrându-se si fãcând gesturi provocatoare. Scos din fire, dascãlul i-a pãlmuit pe cei doi, a strigat la ei si le-a cerut sã stea în bancã fãrã sã mai deranjeze clasa. De aici si pânã la o anchetã penalã nu a mai fost decât un pas, desi, în mod normal, era o situatia care ar fi putut fi rezolvatã simplu în cancelarie, cu pãrintii, cu directorul, cu Inspectoratul Scolar, nicidecum cu Politia sau cu Parchetul. S-a ajuns însã ca organele de cercetare penalã sã facã ordine în chestiunea aceasta, ceea ce i-a determinat pe multi dascãli sã se gândeascã bine dacã ei mai au sau nu vreo autoritate în fata elevilor obraznici si sfidãtori. Elevii care au fost „pãrti vãtãmate” în dosar s-a ales cu notele scãzute la purtare si atât. Profesorul însã, pe lângã umilinta de a se vedea desconsiderat de niste copii în fata unei clase întregi, a mai fost dus si aproape doi ani, prin anchete si procese penale, pentru sãvârsirea unei infractiuni ce îl putea duce dupã gratii.

Curtea de Apel a considerat cã solutia instantei de la Husi a fost corectã

Judecãtorii de la Husi însã au dat dovadã de întelepciune si i-au aplicat un „avertisment” profesorului, cu mentiunea cã dacã mai repetã vreodatã astfel de fapte, nu va mai putea beneficia de renuntarea la pedeapsã. Pãrea echitabil, pentru cã dascãlul avea sã îsi învete bine lectia rãbdãrii si a gestionãrii atitudinii în clasã, iar elevii s-au vãzut cu „dreptatea” recunoscutã. Numai cã procurorii au fãcut Apel, însã în primele zile din octombrie, instanta de la Iasi a decis respingerea „Apelului”, pe care l-a considerat nefondat. Profesorul poate rãsufla usurat acum, dupã atâta timp în care a fost purtat prin instantã de cei doi elevi obraznici.

„Copilul care nu e învãtat acasã sã respecte, în familie, care nu a vãzut respect la pãrintii si bunicii lui, acela nu va respecta pe nimeni, niciodatã”

Cadrele didactice cu experientã în învãtãmântul husean se uitã lung la asemenea situatii si spun cã totul porneste de la ideea de respect.

Sorin Rotaru

„Eu am 40 de ani de învãtãmânt si am spus mereu si voi mai spune: copilul care nu e învãtat acasã sã respecte, în familie, care nu a vãzut respect la pãrintii si bunicii lui, acela nu va respecta pe nimeni, niciodatã. Ce pot eu sã spun este îndeosebi pentru colegii mei educatori si învãtãtori, care sunt singurii ce mai pot face ceva pentru copiii din familiile unde respectul nu a fost cultivat: sã îi observe din timp pe acestia si sã lucreze cu ei mai mult. Sã corecteze greselile de educatie ale pãrintilor. Pãrintii nu au fost nici ei învãtati sã facã educatie, o fac dupã cum pot, dupã cum au auzit de la altii. Dar educatoarea si învãtãtorul sau învãtãtoarea sunt cei care mai pot face ceva si pot schimba în bine viitorul acestor copii. Dacã nu, ei ajung la liceu si sfideazã profesorii, vorbesc urât, batjocoresc scoala. Profesorul de la liceu nu îl mai poate schimba, cã el deja e format. Nu mai ascultã de nimeni. Si e pãcat. Doar educatia ne poate face viata mai bunã, mai frumoasã, dar unii copii, din pãcate îsi dau seama de asta prea târziu”, spune învãtãtorul Sorin Rotaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Sigur mamele copiilor sunt curve și tatii bețivi ca asemenea comportament este tolerat doar în familiile unde mamele in loc sa educe copilul educa bata lu’ vecinu! Probabil ca prostu’ era la munca în străinătate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.