spot_img
spot_imgspot_img
25.4 C
Vaslui
22-mai-2024

Proiect Constituţie: Preşedintele CSM, ales şi dintre reprezentanţii societăţii civile

- Advertisement -

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii va putea fi ales şi dintre reprezentanţii societăţii civile în CSM, nu doar dintre cei ai magistraţilor, rezultă din proiectul de revizuire a Constituţiei postat miercuri pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, informează Mediafax.

Legea fundamentală în vigoare prevede că preşedintele CSM este ales doar dintre cei 14 magistraţi mambri ai Consiliului.

Conform proiectului de modificare a Constituţiei, numărul reprezentanţilor magistraţilor scade de la 14 la 10, crescând în schimb cel al reprezentanţilor societăţii civile, de la 2 la 6 – 3 numiţi de Parlament, 3 de către preşedinte.

„Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, din care: a) 10 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Parlament; aceştia fac parte din două secţii, una pentru judecători şi una pentru procurori; prima secţie este compusă din 5 judecători, iar cea de-a doua din 5 procurori; b) 6 reprezentanţi ai societăţii civile, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală: 3 numiţi de Parlament şi 3 de către Preşedintele României; c) ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, prevede proiectul la articolul 133.

Conform acestuia, preşedintele CSM este ales dintre cei 10 magistraţi şi 6 reprezentanţi ai societăţii civile, pentru un mandat de un an, ce poate fi înnoit o singură dată, dar care nu poate fi prelungit.

„Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani şi nu poate fi prelungit sau înnoit”, mai stabileşte acelaşi articol.

De asemenea, acesta prevede că hotărârile CSM se iau prin „vot public şi se motivează”. Constituţia în vigoare stabileşte că votul este secret.

Totodată, în noua Constituţie este abrogat articolul care prevede că şeful statului prezidează şedinţele CSM la care participă.

romanialibera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.