spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
16.5 C
Vaslui
10-mai-2024

SALVARE ÎN MUNTI

- Advertisement -

• Ambulanta si salvamontistii au luptat cîteva ore pentru preluarea unui pacient de la lăcasul de cult • schitul Cerebuc este izolat de lume, zăpada blocînd calea de acces • salvarea n-a putut ajunge la bolnav, echipajul mergînd pe jos cîtiva kilometri • s-a cerut apoi ajutorul salvamontistilor care au ajuns doar cu un snow mobil • si voleibalistii de la VCM au trăit clipe grele în drum spre casă, după meciul de la Constanta •

Serviciul de Ambulantă si salvamontistii au avut joi, 26 ianuarie, cea mai dificilă interventie a acestei ierni, poate una dintre cele mai grele din ultimii ani. Medicii au fost nevoiti să facă eforturi supraomenesti si au avut nevoie de ajutorul salvamontistilor si al drumarilor pentru a ajunge la un bolnav, care se afla într-o zonă greu accesibilă în această perioadă. La ora 9.30, prin apelul unic de urgentă 112 s-a făcut o solicitare pentru un pacient care acuza dureri în zona lombară si care nu-si putea misca picioarele. Bolnavul se afla la schitul Cerebuc, situat la cîtiva kilometri de cabana Izvorul Muntelui, într-o zonă izolată, undeva în masivul Ceahlău. Pacientul, de 64 de ani, nu era monah, dînd o mînă de ajutor treburilor curente de la asezămînt. Ambulanta a pornit către locul solicitării numai că, în momentul în care au ajuns la cabana Izvorul Muntelui, cadrele medicale au constatat că nu mai pot înainta, calea de acces fiind înfundată cu zăpadă. Pînă la bolnav, ambulanta trebuia să mai parcurgă circa 7 kilometri, plus alti doi din axial pe un drum forestier. Axialul era însă blocat, iar autosanitara a fost nevoită să se oprească, desi era 4×4. S-a cerut ajutorul unui utilaj de la deszăpezire, iar pînă la venirea acestuia cadrele medicale si-au luat echipamentul în spate si au pornit-o pe jos către schit. Au reusit să străbată o distantă apreciabilă pe drumul axial după care, cînd să urce spre schit au constat că nu mai pot înainta, moment în care au cerut ajutorul salvamontistilor. Acestia, stiind că nu pot ajunge în zonă nici cu un autoturism de teren, stratul de zăpadă fiind foarte mare, au apelat la snowmobilul din dotare. În numai 30 de minute, salvamontistii au reusit să ajungă la schit de unde au preluat pacientul care acuza puternice dureri de spate.

„Sper să nu mai trecem prea curînd prin ce-am trecut“

„În jurul orei 11 am fost anuntati de personalul de la Ambulanta Neamt că, din cauza drumului înzăpezit nu pot ajunge in zona Cerebuc, situată în Parcul National Ceahlău, de unde urma să preia un bolnav. Deoarece si dinspre Durău situatia era aceeasi, ne-am deplasat cu ajutorul unui snowmobil spre Cerebuc. Am ajuns în jurul orei 11,45 la schit, de unde l-am preluat pe Vasile Dorut, domiciliat în Ceahlău, care acuza o impotentă functională totală si dureri mari în zona lombară. A fost pregătit pentru transport, izolat termic, după care imobilizat pe o targă pe care am tractat-o pînă la masina ambulantei care ne astepta“, a declarat Raul Papalicef, seful Salvamont Neamt. Salvatorii montani au dus pacientul pe targă pe o distantă de circa 2 kilometri după care s-au întîlnit cu personalul medical de pe autosanitară care, la rîndul lor, nu a stat cu mîinile în sîn si au venit în urma plugului care a curătat drumul de zăpadă. La ora 12.30 pacientul a fost transferat în autosanitară si după o oră si jumătate pe drumuri grele si desfundate, a fost predat la UPU Neamt. Toată interventia a durat mai bine de 4 ore, medici si salvamontisti luptînd cot la cot pentru salvarea unei vieti. „A fost o interventie foarte dificilă, fiind o adevărată luptă cu nămetii si un test de rezistentă pentru colegii mei. Din fericire, cu ajutorul colegilor de la Salvamont am reusit să o scoatem la capăt si sper să nu mai trecem prea curînd prin ce-am trecut. Starea pacientului este stabilă, el fiind diagnosticat cu lombosciatică acută, rămînînd internat la Spitalul Judetean“, a declarat medicul Letitia Damoc.

VCM-LPS Piatra Neamt, noapte de cosmar

Volei Club Municipal-LPS Piatra Neamt a trecut prin momente foarte grele după meciul disputat miercuri după amiază la Tomis Constanta, în cadrul etapei a XIV-a a Diviziei A1 de volei masculin. Drumul spre casă a fost de cosmar pentru delegatia pietreană, care a trebuit să înfrunte nămetii de pe drumurile patriei. Autocarul a plecat de la Constanta miercuri, la ora 19:10 si a ajuns în orasul de la poalele Pietricicăi abia joi dimineată în jurul orei 6:00. „Au fost momente foarte urîte petrecute în masină. Am circulat pe distante mari cu maxim 40 kilometri pe oră si am crezut că nu mai ajungem acasă. Nu o dată am zis că rămînem înzăpeziti. A bătut un vînt de te speriai si a nins încontinuu“, a precizat Constantin Nită, directorul VCM-LPS Piatra Neamt. Distanta cel mai greu de parcurs a fost în sudul tării, de la Constanta la Hîrsova si de la Brăila la Focsani. „De la Focsani s-a circulat mult mai bine“, a completat Nită. Meciul de la Constanta s-a terminat cu succesul clar al gazdelor: 3-0 (25-20, 25-21, 25-18). Pietrenii s-au prezentat fără Ionut Harbuz, rămas la Piatra Neamt pentru cîteva probleme legate de serviciu, dar partida a avut un ritm bun. Totusi, dobrogenii au avut nevoie de concentrare maximă si de o abordare foarte serioasă pentru a lua toate punctele. Asta după ce în tur au învins la Piatra Neamt cu dificultate (3-2). „Am apreciat faptul că echipa a avut o prestatie bună la Constanta. A fost un joc dificil cu o echipă ce se bate cu reale sanse la cîstigarea campionatului si consider că am dat o replică bună“, a mai afirmat directorul Nită.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.