spot_imgspot_img
12.4 C
Vaslui
05-mai-2024

Sãrbãtoare adevãratã la Buda (foto)

- Advertisement -

Sãtenii din Buda au sãrbãtorit-o pe prima femeie primar din România

TRADITIE Din nevoi electorale, multi primari din judet îsi aleg o zi pentru a-si ferici votantii. Între atâtea sãrbãtori ale comunelor, existã în judetul Vaslui o sãrbãtoare adevãratã, pentru cã are un scop: este celebratã prima femeie primar din România, Luiza Zavloschi. Ieri, comunitatea satului Buda a fãcut ca amintirea celei care a schimbat o filã în istoria modernã a României sã fie pãstratã în memoria colectivã. Cei din Buda povestesc cu mândrie cã prima femeia primar din istoria României s-a nãscut pe aceleasi meleaguri cu ei.

Didi Alexandroaei, Aneta si Ion Petrisor, Vali si Dinu Irimia, Dãnut si Dorina Pântea sunt printre cei cei care au initiat Ziua satului Buda acum mai bine de 7 ani. Actualul primar, Grigore Lefter, a înteles dorinta si mândria „budenilor” si are si el meritul de a spijini aceastã traditie. „Este meritul unor tineri inimosi din Buda care, acum câtiva ani, au initiat aceastã actiune pe care am spijinit-o an de an, de când am fost ales în fruntea acestei comune”, a declarat acesta. Nu este vorba doar de o declaratie de circumstantã datã presei, ci de un aport care s-a vãzut cu ochiul liber. Dupã slujba tinutã în cimitirul satului, la mormântul Luizei Zavloschi, toti fiii satului s-au adunat în curtea scolii la un spectacol apreciat de toti spectatorii. Evident, capul de afis l-au tinut muzica popularã autenticã si micile formatii de dansatori care au fãcut deliciul publicului.

„Sunt mândru cã sunt urmasul Luizei Zavloschi”

„Nu vreau sã mã laud, dar mai multi au remarcat faptul cã în comuna Osesti nu exista nicio sãrbãtoare iar, acum, sunt douã în fiecare an: ziua comunei si ziua satului Buda. Nu este meritul meu ci meritul locuitorilor acestei comune. Suntem o comunã sãracã si bugetul nu ne permite sã cheltuim mai mult decât ne tine plapuma. Avem noroc, însã, de sponsori inimosi si nu numai atât. Vreau sã vã asigur cã la cele douã sãrbãtori contribuie foarte multã lume. Pentru mine ca primar este important sã vãd cã existã si momente în viata comunitãtii în care toti locuitorii unui sat lasã la o parte grijile si problemele si vin sã se distreze împreunã. Cel mai bun exemplu este ceea ce se întâmplã astãzi în Buda. Ca primar, sunt mândru cã sunt urmasul primei femei primar din România si încerc sã fac cel putin la fel de mult cât a fãcut Luiza Zavloschi pentru acest sat”, a declarat primarul Grigore Lefter.

„O femeie în fruntea obstei”

Cine este Luiza Zavloschi

Luiza Marinciu, viitoare Zavloschi, s-a nãscut pe data de 20 iulie 1883, în localitatea Buda-Rafaila, raionul Negresti-Vaslui, unde si-a petrecut si copilãria. A urmat cursurile Scolii Primare si cursurile Scolii Normale de învãtãtoare „Mihail Sturza” din Iasi, pe care le-a absolvit cu o medie foarte bunã, respectiv 9,06. În anul 1906, s-a cãsãtorit cu învãtãtorul Constantin Zavloschi, cãsnicie care a lãsat în urmã 7 copii. Munca imensã, aceea de a fi învãtãtoare si de a fi, în acelasi timp si o mamã bunã pentru 7 copii, niciodatã nu i s-a pãrut Luizei Zavloschi ca fiind una dificilã. A fost mamã si pentru familia ei si pentru copiii pe care îi initia în tainele cãrtilor si pe care îi implica în tot felul de activitãti extrascolare. În luna martie a anului 1930, un grup de sãteni fruntasi au venit la Luiza Zavlsochi si i-au propus sã candideze la functia de primar, la alegerile care urmau sã se desfãsoare, cu toate cã partidul aflat atunci la putere avea un alt candidat. Cum, de regulã, în special la sate, culoarea politicã aproape cã nu conteazã, în comparatie cu persoana care candideazã, asa s-a întâmplat si cu Luiza Zavloschi, care a devenit primar si care nu i-a dezamãgit niciodatã pe votanti. Astfel, dupã alegeri, primãrita s-a pus pe treabã. A gãsit imediat un local pentru primãrie, a adunat în consiliul comunal cei mai destoinici sãteni, a organizat evidente necesare în ceea ce priveste starea civilã si a bãtut la usile Prefecturii pânã ce a reusit sã instaleze un post telefonic la primãrie, desi pentru aceasta a fost necesarã construirea unei linii telefonice de o lungime de 6 km, realizându-se astfel o legãturã si cu comuna Osesti. Pentru grija deosebitã fatã de problemele satului si în special ale sãtenilor si pentru realizãrile obtinute, Luiza Zavloschi a fost aleasã primar si în a doua legislaturã, când comuna s-a rotunjit si cu satul Rafaila.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.