spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
8.8 C
Vaslui
13-mai-2024

Sãrbãtoarea celor trei mari ierarhi: Vasile, Grigore si Ioan. Cine munceste în aceastã zi poate orbi!

- Advertisement -

PÃSTORII CRESTINÃTÃTII… Una dintre cele mai importante sãrbãtori ale Bisericii Ortodoxe este cea închinatã Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gurã de Aur sau Hrisostom, prãznuiti an de an, pe 30 ianuarie. Chiar dacã fiecare dintre acesti sfinti sunt prãznuiti si separat în cursul lunii ianuarie, sãrbãtorirea lor împreunã tripleazã în semnificatii si bucurie, momentul cinstirii acestor „Pãstori ai Crestinãtãtii”. Sfântul Vasile s-a distins prin organizarea asezãmintelor de binefacere, Sfântul Grigorie, prin stiinta si întelepciunea cu care si-a scris lucrãrile teologice, iar Sfântul Ioan Gurã de Aur, prin bogata sa lucrare de predicator si de tâlcuitor al Sfintei Scripturi. Sunt socotiti drept cele mai strãlucite modele de pãstori ai turmei lui Hristos si de propovãduitori ai cuvântului dumnezeiesc, adevãrati „ctitori” ai Ortodoxiei. Legat de aceastã zi sunt si o serie de credinte populare, cum ar fi, de pildã, cea care spune cã cine munceste în aceastã zi poate sã orbeascã.

Se spune cã prin veacul al XI-lea s-a produs o neîntelegere între crestinii din Constantinopol. Unii ziceau cã Sfântul Vasile, prin marile sale lucrãri de binefacere, ar fi cel mai însemnat dintre acesti trei sfinti, altii ziceau cã Sfântul Grigorie, prin bogãtia stiintei sale s-ar fi ridicat deasupra celorlalti si, în sfârsit, o a treia parte a credinciosilor socoteau cã de cea mai aleasã cinstire trebuie sã se bucure Sfântul Ioan Gurã de Aur, cãci nimeni nu l-a putut întrece în cuvântãrile sale. „Pentru cã aceastã neîntelegere între credinciosii din cetatea marelui împãrat Constantin era cu totul pãgubitoare Bisericii, un episcop din acea vreme, si anume Ioan cel din cetatea Evhaitelor, prin arãtare dumnezeiascã, s-a ridicat sã împace cele trei tabere de credinciosi. Anume, el a rânduit ca pe viitor, în ziua de 30 a lunii ianuarie, sã se prãznuiascã la un loc acesti trei sfinti, ca unii care sunt deopotrivã de bineplãcuti lui Dumnezeu si deopotrivã de vrednici sã fie cinstiti de credinciosi. El a înfrumusetat apoi slujba lor cu felurite tropare, canoane si cântãri de laudã, fãcând astfel pace în Bisericã”, a scris pentru a fi împãrtãsite Pr. Prof. Dr. Mircea Pãcurariu.

Sfintii Trei Ierarhi, traditii si superstitii

La sate se obisnuieste ca în aceastã zi de sãrbãtoare închinatã celor trei sfinti sã se facã praznice de pomenire a mortilor din familiile credinciosilor, iar fetele tinere se roagã si tin post pentru a avea o cãsnicie fericitã. Tot traditia popularã mai spune cã cine va lucra în aceastã zi, nu-i vã merge bine „în ale casei” si poate sã orbeascã. Se crede cã pe 30 ianuarie începe sã încolteascã grâul care nu a încoltit din toamnã. În traditia popularã se spune cã de astãzi se schimbã vremea. De-acum, se zice cã „se strâmbã pârtiile”, iar vremea dã spre primãvarã. Dacã stresinile curg, primãvara vã fi friguroasã, daca e ger, vara va fi cãlduroasã.

Sãrbãtoarea reconcilierii

Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sãrbãtoare dedicatã reconcilierii; acum se împacã rudele dupã lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în aceastã zi vor aduce prosperitate în cãminul acestora. Praznicul trebuie respectat cu sfintenie. În aceastã zi nu se fac treburi casnice, nu se spalã rufe si nu se mãturã în gospodãrie, pentru a evita pericolul de înec, de întâmplãri violente si de infirmitate. În ziua sãrbãtorii nu se înstrãineazã lucruri din casã. Potrivit traditiei, în ziua praznicului nu este bine sã împrumutãm lucruri din casã pentru a proteja cãminul de pagubã.

Ofrande pentru mortii neîmpãrtãsiti

POMANÃ SPECIALÃ…În numeroase zone din tara, se împart ofrande pentru mortii neîmpãrtãsiti. Gospodinele fac colivã, merg la bisericã s-o sfinteascã si apoi împart ofrande cu colivã, cu fructe si peste la trei bãrbati, în memoria rudelor decedate în familie. Mamele se roagã însã pentru norocul fetelor de mãritat. În ziua praznicului, fiecare mamã care are o fatã de mãritat respectã sãrbãtoarea: nu presteazã munci gospodãresti si se roagã la bisericã pentru norocul fiicei sale.

Sfântul Grigorie Teologul este apãrãtorul vãduvelor

SPRIJIN…Vãduvele care au probleme financiare, de sãnãtate sau sunt înconjurate de dusmani aprigi, trebuie sã se roage si sã cearã ajutor Sfântului Grigorie, cel care, de secole, este apãrãtorul lor dovedit. Gospodina care nu respectã sãrbãtoarea spalã rufe si aruncã lãturi în curtea casei, dupã ce a împãrtit ofrande pentru morti, rãmâne vãduvã.

Un praznic de iertare pentru pãcatul avortului

SFAT…În ziua praznicului, femeile care au pãcãtuit fãcând un avort, trebuie sã respecte sãrbãtoarea: sã facã pomeniri si sã împartã ofrande. Prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor pãcat. De asemenea, se fac pelerinaje în lãcasuri de hram, deoarece în ziua de prãznuire a celor Trei Ierarhi acestea sunt benefice în lãcasurile de cult, care poartã hramul Celor Trei Sfinti. Tot în aceastã zi, este bine sã fie ajutati copiii sãraci care doresc sã devinã preoti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.