spot_imgspot_img
10.1 C
Vaslui
09-mai-2024

Școala din comuna Coroiești, renovată de Asociația Bookland (FOTO)

- Advertisement -

„ÎMPREUNĂ CONSTRUIM OAMENI”… Asociația Bookland, avându-l ca model pe reformatorul învățământului românesc Spiru Haret, vizionarul care a construit 2.500 școli în 10 ani, și-a dovedit respectul față de locuitorii din mediul rural făcându-le educația accesibilă, fără să dispună de vreo linie de finanțare. Doar coalizând în această inițiativa altruistă zeci de companii, Asociația BookLand și-a asumat renovarea cât mai multor școli din mediul rural. De ce? Fiindcă rezultatele școlare ale copiilor din România sunt în scădere și din cauza situației deplorabile în care se află instituțiile de învățământ. Pe 9 noiembrie, Asociația Bookland, un ONG cultural condus de Mihaela Petrovan, a finalizat proiectul, care a fost renovarea Școlii Gimnaziale “George C.Dragu” din comuna Coroiești, județul Vaslui!

Investiția Asociației, prin banii care i-a obținut de la donatorul Maxbet, a fost de 250.000 de Euro. „Eu am aplicat proiectul pentru a primi ajutor să renovăm școala noastră în anul 2021 și am fost selectată în decembrie 2022 iar lucrările au început în februarie 2023”, a precizat Elda Filimon, directorul Școlii gimnaziale din comuna Coroiești. Pe 9 noiembrie, conform deciziei Asociației Bookland, după ce se renovează o școală, ei aleg o personalitate locală care să inaugureze renovarea școlii, numit „Ambasador Bookland”.

„Noi am avut plăcerea să o avem ca «Ambasador Bookland» pe Andreea Răducan. La deschidere am avut invitați, pe lângă Andreea Răducan , pe reprezentanții Maxbet, sponsorul proiectului, reprezentanții Inspectoratului Școlar, și anume pe inspectorul general adjunct Cătănescu Elisabeta, pe inspectorul general adjunct Huiban Andrei, pe inspectorul pentru management Todireasa Adrian, pe primarul comunei Coroiesti Cristian Lungu, precum și pe directorii de la alte unități școlare. A fost o festivitate amplă și frumoasă, iar copiii au prezentat și un program artistic deosebit”, a precizat prof. Elda Filimon.

Lucrările au durat câteva luni, dar s-a meritat!

Când a fost începută lucrarea de reparație, s-a cerut în proiect doar înlocuirea acoperișului, pentru că ploua în toate sălile de clasă, dar după ce a văzut școala din Coroiești, Mihaela Petrovan și-a dorit mai mult pentru copii și atunci a stabilit împreună cu directoarea Filimon, care a făcut proiectul, cam care ar fi nevoile.

„Lucrările de renovare au cuprins tot ce se putea, cele mai mari fiind un teren pentru sport, un teren sintetic cu tot ce presupune acesta, lucrări de la zero și făcut după standardele actuale, inclusiv nocturnă, precum și amenajarea toaletelor în interiorul școlii. A fost transformat spațiul de la secretariat și contabilitate în toalete. Acoperișul era din carton și acum avem Lindab, izolație termică în interior exterior, curte pavată, garduri împrejmuitoare înlocuite, instalație de iluminat, uși, parchet, gresie, jaluzele verticale, decorativă la exterior și zugrăvit la interior….adică tot ce se putea. Am revenit de mai multe ori asupra a ceea ce să facem. Inițial, am zis că modernizăm toaletele din exterior, apoi am făcut în interior, am zis că înlocuim cartonul de pe școală cu altul, dar am pus până la urmă tablă, am zis că amenajăm un mic teren de sport, dar am făcut unul care respectă standardele.  Lucrările au durat câteva luni, dar a meritat. Și domnul primar Cristian Lungu a fost alături de mine, m-a ajutat cu tot ce i-am cerut, el a asigurat masa muncitorilor pentru aceste luni, a cumpărat și el diverse materiale necesare pentru muncitori și cel mai important, că a fost mereu disponibil să mă asculte și să mă ajute cu ce am avut nevoie”, a precizat Elda Filimon.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.