spot_imgspot_img
10.1 C
Vaslui
09-mai-2024

Seceta prelungită pune frână agriculturii vasluiene

- Advertisement -

STATISTICI… Chiar dacă, în ultima perioadă, la nivelul județului Vaslui, au fost înregistrate precipitații, atât ploi cât și ninsori, seceta prelungită a făcut ca întreaga cantitate de apă să fie insuficientă pentru nevoile agriculturii. Astfel, până în prezent, din 250.000 de hectare de teren arabil, în județ au fost prelucrate și însămânțate puțin peste 100.000 de hectare, cu culturi de toamnă. De asemenea, fermierii pregătesc peste 150.000 de hectare pentru culturile de primăvară.

Seceta excesivă și persistentă în timp, înregistrată în ultimii ani și care s-a manifestat pe teritoriul județului Vaslui, în perioada august-noiembrie 2023, și-a spus cuvântul anul acesta. Astfel, producătorii agricoli au înființat o suprafață totală de 107.088 ha culturi de toamnă, din care 66.664 ha cu grâu, secară și triticale, 12.830 ha orz, 310 ha orzoaică de toamnă, 26.769 ha cu rapiță, 196 ha legume (ceapă și usturoi) și 319 ha plante furajere (lucernă, trifoi și altele). Din această suprafață de 107.088 ha culturi de toamnă, 95.110 ha (89%) sunt deținute de exploatațiile agricole comerciale, respectiv societăți comerciale, societăți agricole, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, unități de cercetare, iar 11.978 ha (11%) aparțin producătorilor agricoli individuali. Potrivit situației privind starea de vegetație a culturilor, în cadrul lucrării statistice privind Balanța suprafețelor arabile și inventarierea culturilor însămânțate în toamna anului 2023, pe baza informațiilor colectate de la un număr de 600 exploatații agricole comerciale, precum și de la nivelul unităților administrativ teritoriale pentru terenurile care aparțin gospodăriilor populației, la intrarea în iarnă pe 50% din suprafață, culturile erau răsărite, 30% parțial răsărite și 20% nerăsărite. În cursul lunii decembrie, pe teritoriul județului s-au înregistrat precipitații sub formă de ploaie și ninsoare însemnate cantitativ (30-50 l/mp) refăcându-se într-o oarecare măsură rezerva de umiditate din sol. În perioadele cu temperaturi ridicate din timpul iernii, culturile de cereale și-au continuat, în general, procesul de răsărire, astfel încât la această dată, starea de vegetație a culturilor s-a îmbunătățit în sensul că a crescut suprafața culturilor răsărite și parțial răsărite, față de situația întocmită la momentul inventarierii culturilor însămânțate în toamnă. „Subliniem faptul că, în prezent rezerva de umiditate a solului asigură pentru această perioadă condiții pentru continuarea proceselor de creștere și dezvoltare a plantelor la culturile înființate în toamnă. Potrivit Programului producției agricole pentru anul 2024, suprafața arabilă rămasă pentru însămânțări de primăvară este de 153.975 ha. Structura culturilor propuse spre a fi însămânțate este următoarea: porumb 77.520 ha, floarea soarelui 49.049 ha, orzoaică de primăvară 2.175 ha, ovăz 1.471 ha, soia 545 ha, sfeclă de zahăr 1412 ha, mazăre boabe furajeră 2.619 ha, cartofi 1.069 ha, legume în câmp și solarii 4.458 ha, diferența de suprafață fiind propusă pentru alte culturi. Datorită temperaturilor favorabile, fermierii deja au început acțiunea de semănat pentru culturile de primă urgență, precum mazărea, ovăzul sau orzoaica de primăvară”, au transmis specialiștii Direcției Agricole Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Atât ce se mai plâng fermierii de zici ca vine Sf lumii, dar an de an își mai iau jepanele de sute de mii de euro bucata ba un teren ba o vila un utilaj o vacanță exotică, opulenta extravagante arogante bășini nesimțire etc . Puneți mâna sa vă asociați sa invenți în irigații în agricultură nu în jepane sau alte kakturi . Ori nu vreți ca statul sa va ducă apa la picioare și eventual sa vă irige culturile?!? Aloo anaf apia itm politia autoritățile locale poate intram un pic și în agricultură. Este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru. Este inadmisibil ca o tara cu asa potențial agricol importăm mancare alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne etc. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care se asociază.

  2. De 30 de ani tot se plang agricultorii de seceta dar nu-si pun problema ca ar putea investi in sisteme de irigatie… dar stiu sa blocheze pe altii, sa-si ceara drepturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.