spot_img
spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-mai-2024

Serele de legume din Popeşti-Leordeni au înregistrat pagube pe 65 de hectare

- Advertisement -

Serele de legume Leoser din Popeşti Leordeni au înregistrat pagube pe 65 din totalul de 90 de hectare, atât din punct de vedere al infrastructurii cât şi al producţiei de legume, a declarat, joi, directorul tehnic al serelor Leoser, Robert Petrescu.

„Aici, la sere, am avut o dublă ecranare ca să supravieţuim şi să putem trece culturile peste iarnă, adică un solar în seră, dar şi o protecţie pentru plante pentru a ajunge căldura. Totuşi, din cauza zăpezii avem compromise 65 de hectare cu sere din cele 90 de ha, atât din punct de vedere al infrastructurii cât şi al producţiei de legume”, a spus Petrescu.

Potrivit directorului general al serelor Leoser, Cristian Rusu, societatea nu va primi despăgubiri pentru că nu a fost asigurată din cauza costurilor ridicate ale primelor de asigurare. „Nu ne-am asigurat pentru că firmele cer sume imense pe primele de asigurare pe care nu le putem suporta şi se feresc să facă asigurări pe astfel de structuri. Odată suportăm preţul gazului, care este extraordinar de mare, 75 de miliarde de lei vechi într-o lună, piaţa forţei de muncă este scumpă, la fel şi imputurile, ori la ora actuală nu avem legislaţie pentru a primi vreun sprijin. De asemenea, nu ne putem asigura dacă prima este de un milion de euro şi paguba de 800.000 de euro”, a explicat Rusu.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, consideră că în această situaţie societatea se putea asigura, dar a preferat să îşi asume riscurile. Vom vedea dimensiunea pagubelor, dar aici soluţia de spijin este aproape zero pentru că exista şansa de a se asigura, deşi pagubele sunt mai mici decât valoarea primelor de asigurare. Pe partea de subvenţii vedem dacă putem găsi o formă de susţinere. Din fericire, la Ieşalniţa serele au asigurare, dar pagubele vor fi evaluate până pe 15 martie”, a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

Acesta a precizat că în pofida distrugerilor din această iarnă, serele Leoser funcţionează şi au cantităţi semnificative care merg la export. „Chiar dacă au avut pagube în acest an ei merg cu legume pe piaţa europeană, iar la castraveţi suntem pe plus pentru că exportăm 13.000 de tone şi importăm doar 3.000 de tone”, a spus Fuia.

În privinţa modalităţilor de încălzire ale serelor, şeful MADR a precizat că în Olanda serele se susţin energetic şi produc energie. „Dacă vom continua să stăm doar pe gaze, care sunt în continuă creştere, ne va fi foarte greu”, a precizat Fuia.

Asociaţia Hortifruct deţine 180 de ha cu sere, din care 137 ha localizate în jurul Bucureştiului prin trei puncte, în Popeşti – Leordeni – 90 ha, 30 ha la Berceni şi 13,5 ha la Pipera. Alte 3,5 ha sunt la Ieşalniţa un de au fost compomise în totalitate cele 3,5 ha.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.