spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
20-mai-2024

Sfântul Andrei – Ocrotitorul României

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE Ziua de 30 noiembrie este sãrbãtoarea Sfântului Apostol Andrei. Ea are o semnificatie aparte pentru poporul român. Sfântul Andrei este cel care a botezat primii crestini pe teritoriul tãrii noastre, fiind considerat patronul spiritual al românilor. Conform datelor furnizate de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, peste 322.000 de bãrbati, precum si peste 322.000 de femei îsi serbeazã, miercuri, onomastica – de Sf. Andrei. Majoritatea româncelor sãrbãtorite mâine poartã numele de Andreea (271.875 de persoane), peste 23.000 sunt Andra, iar 20.090 se numesc Andrea. Totodatã, aproape 7.000 de femei poartã numele Andreia, iar alte 89 Andruta sau Andrusa. În noaptea premergãtoare sãrbãtorii Sfântului Andrei ( la noapte – 29/30 noiembrie), în special la sate, se practicã încã ritualuri ciudate, din credinta cã astfel se pot gãsi mai usor protectia de toate relele, bunãstarea si chiar dragostea.

Sfântul Andrei, originar din Betsaide, înainte de a fi Apostol al Domnului, era ucenic al Sfântului Ioan Botezãtorul. El s-a hotãrât sã-l urmeze pe Iisus Hristos si a devenit “cel întâi chemat” dupã cum aflãm din scripturile bisericesti. Dupã învierea lui Iisus si coborârea Spiritului Sfânt (Rusaliile), apostolii s-au întâlnit si au tras la sorti care unde se va duce pentru propãvãduirea credintei crestine.Tinutul Scytia, adicã Dobrogea , i-a revenit Sfântului Andrei. Dupã multe peregrinãri, el se stabileste în Peloponzul grecesc, în orasul Petras, lângã Corint în judetul Constanta, unde moare pe 30 noiembrie în anul 60 în timpul împãratului Nero. Sursele bisericești vorbesc despre faptul cã Sfântul Andrei a fost rãstignit în formã de X, cu capul în jos, cãreia i s-a spus “Crucea Sfântului Andrei” si care se regãseste pe steagul Scotiei.

Vrãji de dragoste

În noaptea de Sf. Andrei se fac diferite ritualuri si existã numeroase traditii românesti. Cele mai multe ritualuri sunt dedicate atragerii iubirii. De pildã, prin ascunderea sub pernã a unui fir de busuioc sfintit, se crede cã se obtine în vis imaginea “ursitului”. Pentru “atragerea” acestuia este mult folositã si metoda “fãcutului cu ulcica”. La miezul noptii, singurã la gura sobei, tânãra întoarce cu gura în jos o ulcicã nouã de lut, iar pe dosul vasului lasã sã pâlpâie trei cãrbuni. În timp ce roteste ulcica usor, rosteste o incantatie menitã a suscita o atractie irezistibilã pentru cel iubit. O altã metodã folositã pentru cunoasterea viitorului constã în a privi, la miezul noptii, între douã lumânãri aprinse, într-un pahar cu apã neînceputã, asezat pe cenusã. În centrul paharului este lãsatã sã cadã o verighetã care a fost deja sfintitã de preot prin cununie religioasã si se crede cã în verighetã apare chipul ursitului, dacã este privitã intens câteva minute. Unele tinere mai încearcã sã îsi vadã viitorul sot la miez de noapte. Asezate complet dezbrãcate între douã oglinzi, în camerã întunecoasã, cu câte o lumânare în fiecare mânã, încearcã sã priveascã în oglinda din fatã pentru a vedea imagini reflectate din oglinda din spate. Se crede, si unele persoane chiar au avut aceastã iluzie, cã prin fata ochilor încep sã se perinde scene de viatã, cã tânãra îsi vede viitorul sot sau, în unele cazuri, cã i se dezvãluie scene din viitor.

Mistere lãmurite

Oricât de periculoase li se par unora spiritele care, zice-se, bântuie în aceastã noapte, mesterele în ale magiei spun cã tocmai mesagerii întunericului pot fi pusi la treabã pentru a dezlega secretele. Existã credinta cã, în asemenea noapte magicã, se pot afla autorii unor crime sau furturi ori unde se aflã persoane ori bunuri dispãrute fãrã urmã sau de unde a pornit o nenorocire abãtutã asupra unei case. Toatã magia se desfãsoarã în cimitir, în miez de noapte, asa cã putini au nervii suficient de tari pentru a experimenta asa ceva. Ingredientele sunt lumânãri, apã sfintitã, un vas nou cu gura largã si câteva monede de argint, care sunt asezate deasupra unui mormânt vechi si pãrãsit. Practicantul ritualului trebuie sã fi postit trei zile si se crede cã, în lumina lumânãrilor, dupã ce a rostit anumite rugãciuni, poate vedea în apa turnatã în vas filmul evenimentelor enigmatice pe care le dorea dezvãluite.

Obiceiuri pentru protectie

Prin unele sate existã si acum credinta cã în aceastã noapte bântuie strigoii si lupii sunt mai fiorosi ca oricând. Despre lupi se crede cã pot, în aceastã noapte, sã vorbeascã si sã-si miste gâturile întepenite. Despre cei ce vor sã audã vorbele lor se spune cã aflã taine teribile, dar cã vor muri repede, iar omul sau animalul atacat de lup în noaptea cu pricina se va transforma în vârcolac. Pentru ca spiritele rele sã nu se cuibãreascã în case, femeile întorc seara toate oalele si cãnile cu gura în jos. Scot din sobã cenusa caldã de peste zi, pentru ca spiritele nelinistite sã nu-si gãseascã adãpost la cãldurã. Alteori, împrãstie resturi de pâine prin curte, pentru ca spiritele flãmânde sã nu caute prin cãmãri de-ale gurii. Împotriva vârcolacilor, gospodinele folosesc cununile de usturoi agãtate la intrare si lasã aprinsã candela de lângã icoane. Pentru protectia vitelor, cu o searã înainte li se amestecã animalelor în hranã busuioc sfintit sau li se toarnã câteva picãturi de agheasmã în apã. Dupã miezul noptii sau în dimineata de Sf. Andrei, exista în trecut obiceiul “descântecului sãrii”. Un drob de sare, descântat si îngropat sub pragul grajdului, era dezgropat în primãvarã, de Sf. Gheorghe, când sarea era amestecatã în hrana vitelor pentru a le feri de farmece, boli si de vrãjile pentru “luarea laptelui”.

Prognoza meteo popularã

Tot în noaptea de Sf. Andrei sunt practicate si predictii meteorologice populare pentru anul urmãtor. De obicei, în podul casei sunt urcate 12 cepe sãnãtoase, la fel de mari, care sunt lãsate acolo pânã în seara de Crãciun, când se aflã rezultatul. Fiecãrei cepe îi este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au stricat indicã luni ploioase sau cu grindinã, iar cele care au încoltit – luni favorabile recoltei. O predictie asemãnãtoare, legatã de soarta recoltei, se realizeazã cu ajutorul unor boabe de grâu. Pentru fiecare tip de culturã pe care intentioneazã sã o semene în grãdinã, gospodina casei “boteazã” câte un bob si îl pune la încoltit în bucãtãrie. Peste 7 zile, boabele sunt analizate: cele care au încoltit aratã soarta favorabilã a culturii, iar celelalte, pagubã. Dacã noaptea de Sf. Andrei este senin si cald, se crede cã iarna nu va fi geroasã. Dacã este frig si ninsoare, se crede cã aceasta e doar începutul troienelor pe care le va aduce o iarnã grea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

44 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.