spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
20.4 C
Vaslui
10-mai-2024

Statisticienii vasluieni nu renuntã la protest: „munca noastrã a fost desconsideratã”

- Advertisement -

NEMULTUMIRI… Angajatii Directiei Judetene de Statisticã (DJS) Vaslui intrã astãzi în cea de-a opta zi de protest. Acestia îsi vor întrerupe, din nou, activitatea în intervalul orar 11:00-12:00 si atrag atentia cã dacã nemultumirile lor nu vor fi luate în considerare, vor intra în grevã generalã. „În caz cã revendicãrile noastre nu vor fi solutionate, vom proceda la întreruperea activitãtii pe termen nelimitat. Nu vom mai colecta si furniza date statistice din teritoriu si vom refuza participarea la organizarea alegerilor de anul viitor”, au transmis ieri angajatii DJS Vaslui. Acestia cer majorãri salariale, mai exact ca salariile lor sã fie la nivelul celor din administratia publicã centralã, precum si un spor de complexitate a muncii de 15%, aplicat la salariul de bazã.

Statisticienii vasluieni au explicat într-un comunicat de presã cã nemultumirile lor sunt de mai bine de un an de zile si cã sunt întemeiate, asa cum au fost si cele ale profesorilor, cadrelor medicale si angajatilor ANAF: „Când altii îndrãzneau, noi am tãcut! Când altii cereau, noi am înteles cã trebuie sã ne unim eforturile ca sã depãsim aceastã perioadã grea pentru tot poporul, dar atunci când am înteles cã altii sunt mai presus de lege, cã atunci când ai bun simt, esti considerat prost sau insignifiant, atunci am decis cã este timpul sã luãm exemplul altora. Mai mult decât altii, noi eram îndreptãtiti sã ne cerem drepturile, atât timp cât a fost depus si aprobat în sedinta de Guvern din data de 13 iulie 2022, un Memorandum cu tema: Solutionarea problemelor de salarizare existente la nivelul INS si al directiilor regionale si judetene de statisticã, memorandum care a fost uitat într-un sertar al vreunui birou. Începând cu anul 2018, salarizarea personalului s-a realizat conform Legii-cadru nr. 153/2017, care a produs o discriminare majorã si nejustificatã între personalul INS sediul central si cel al directiilor teritoriale de statisticã, prin încadrarea functiilor pe anexe si grile de salarizare diferite, respectiv centrale si teritoriale, în conditii în care directiile teritoriale de statisticã sunt cuprinse în organigrama INS. Asadar, noi, statisticienii de la nivel teritorial, am decis acum cã trebuie sã facem ceva ca sã ne facem auziti. Nu suntem nici profesori, nici cadre medicale, nici salariati ANAF, nici reprezentanti ai fortelor de apãrare, dar suntem functionari publici ca si altii, si noi trãim în România si rezultatele muncii noastre sunt utile tuturor celorlalte structuri bugetare, dar si mediului privat al societãtii civile. În ciuda importantei activitãtii desfãsurate de personalul statistic, acesta este mai slab remunerat decât personalul din alte autoritãti si institutii publice, desi îndeplineste sarcini similare si foarte complexe cum ar fi cercetãrile statistice de interes national de tipul Recensãmintelor populatiei si locuintelor, Recensãmintelor din agriculturã sau alt altor cercetãri statistici de mare volum. (…) Noi avem un aport în calculul indicatorilor pe baza cãrora se fundamenteazã legi, proiecte de buget, se actualizeazã contracte etc, dar, cu toate acestea, munca noastrã a fost desconsideratã!”, se aratã într-un comunicat de presã transmis de DJS Vaslui.

Statisticienii cer, de asemenea, excluderea institutiei centrale si a celor teritoriale de la procesul de desfiintare /reorganizare/ fuzionare

În acelasi document, angajatii DJS spun punctual de ceea ce au nevoie pentru „a beneficia de un trai decent”: „Si noi trãim în România, si noi avem familii, pãrinti în vârstã si bolnavi în îngrijire, copii la grãdinite, scoli, facultãti, credite si greutãti si încercãm sã supravietuim cu un salariu de mizerie. Noi nu beneficiem nici mãcar de indexarea salariului cu rata inflatiei si într-un stat în care „Legea salarizãrii unitare” este doar un mit, chiar si un mijloc de adâncire a discrepantelor salariale, am decis sã protestãm pentru a beneficia de un trai decent. Solicitãm respectarea prevederilor din Memorandumul depus la Guvern si aprobat încã din anul 2022, dar nepus în aplicare, respectiv: 1. Salariile de bazã ale functionarilor publici si personalului contractual din cadrul Directiilor Regionale si Judetene de Statisticã sã se stabileascã la nivelul corespunzãtor legii-cadru nr. 153/2017, cu modificãrile si completãrile ulterioare, pentru administratia publicã centralã; 2. Directorii executivi si directorii executivi adjuncti din cadrul Directiilor Regionale si Judetene de Statisticã sã fie salarizati la nivelul de salarizare corespunzãtor functiilor similare din cadru INS, în conditiile punctului 1; 3. Acordarea unei majorãri a salariului de bazã cu 15% pentru complexitatea muncii, pentru toti salariatii din cadrul INS si al structurilor subordonate acestuia. Solicitãm exceptarea Institutului National de Statisticã si a celor 42 de Directii Teritoriale de Statisticã, institutii publice cu personalitate juridicã, de la procesul de desfiintare/ reorganizare/ fuzionare sau transfer al activitãtii, în baza art. XXIX alin (8), alin (9) si alin. (10) din Legea nr. 296/2023. Solicitãm exceptarea de la desfiintare a posturilor vacante din cadrul Institutului National de Statisticã din cadrul celor 42 de Directii Teritoriale de Statisticã prin încadrarea în prevederile art. XVII alin. (5) lit. n) ale Legii nr. 296/2023. Solicitãm respect, echitate si platã egalã pentru muncã egalã!”, se aratã în comunicatul angajatiilor DJS Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.