spot_imgspot_img
9.8 C
Vaslui
05-mai-2024

TUN DE 16 MILIOANE DE EURO

- Advertisement -

Un nou Tascochim, la Vaslui?

EVAZIUNE DE MILIOANE Abia ce s-a asternut praful peste o afacere rãsunãtoare de evaziune fiscalã, în care judecãtorii au dat o decizie uluitoare – cazul Tascochim, în care toti cei implicati au primit decizii prin care au fost absolviti de implicarea în fapte penale! – cã s-a stârnit un nou scandal. Mai multi “petrolisti” din Ialomita au pus pe picioare o afacere de proportii, dând un tun la bugetul de stat de peste 16 milioane de euro. Afaceristii au pregãtit o afacere similarã si la Vaslui, printr-o societate-fantomã, Blak Bitumen Factory SRL, însã declansarea anchetei de cãtre DNA a împiedicat dezvoltarea afacerilor în Moldova. Este cel putin curios modul în care Vasluiul este folosit drept tintã pentru afaceri petroliere de cãtre personaje dubioase, semn cã aici lucrurile sunt mai grave decât se bãnuieste. Conform unor informatii, reprezentantul legal al afacerii de la Vaslui este un personaj din Perieni, iar “investitorii” spuneau cã vor face o statie de produse petroliere în zona Industrialã, la Hitrom!

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat ieri începerea cercetãrilor penale fatã de mai multi inculpati, dupã cum urmeazã: Peter Attila Racz, în sarcina cãruia s-au retinut urmãtoarele infractiuni: constituire a unui grup infractional organizat, douã infractiuni de instigare la evaziune fiscalã, spãlare de bani si trafic de influentã; Ion Livadaru si Stelian Livadaru, în sarcina cãrora s-au retinut urmãtoarele infractiuni: constituire a unui grup infractional organizat, instigare la evaziune fiscalã si spãlare de bani; Costache Dumitru, în sarcina cãruia s-au retinut urmãtoarele infractiuni: constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscalã si spãlare de bani. Anchetatorii sustin cã Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian si Costache Dumitru au constituit un grup infractional organizat în vederea sãvârsirii de infractiuni de evaziune fiscalã în domeniul produselor petroliere ce au avut drept consecintã prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 16 milioane euro, întreaga activitate fiind realizatã prin persoane interpuse cu un nivel de scolarizare redus si fãrã pregãtire în elaborarea unor operatiuni comerciale în care sunt rulate sume de ordinul milioanelor de euro. Mecanismul viza, în esentã, comercializarea de motorinã tip Euro 5 fãrã plata accizelor. Concret, inculpatii au folosit, în perioada 2009 – 2010, antrepozitul fiscal al S.C. TEXAS GRUP OYL S.R.L. Slobozia si i-au instigat pe reprezentantii legali ai acestei firme sã nu evidentieze în documentele contabile operatiunile comerciale efectuate si veniturile realizate, coroborat cu înregistrarea unor operatiuni fictive. Astfel, sub pretextul fabricãrii unui produs finit (petrotex) pentru care acciza este mult mai micã, acestia au achizitionat în mod legal motorinã tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidentiat în contabilitatea firmei în mod fictiv achizitia de la firme „fantomã” a unei alte materii prime (pãcurã neconformã) necesare fabricãrii asa – zisului produs finit. În continuare, pe baza unor documente contabile false, în contabilitatea S.C. TEXAS GRUP OYL S.R.L. Slobozia au fost înregistrate vânzãri de petrotex cãtre firme „fantomã” însã, în realitate, motorina tip Euro 5 a fost comercializatã fãrã plata accizelor cãtre societãti comerciale care detin statii de distributie carburanti din judetele Sibiu, Botosani si Brãila, prin intermediul unor alte societãti „fantomã”. În majoritatea situatiilor, firmele „fantomã”, cu sedii în România, Bulgaria si Ungaria, au fost constituite în mod special pentru a crea aparenta de legalitate a acestui circuit infractional.

Era pregãtitã o evaziune fiscalã de proportii si la Vaslui

De asemenea, în mod similar, aceiasi inculpati au creat si un alt circuit evazionist la Vaslui, utilizând antrepozitul fiscal al SC BLAK BITUMEN FACTORY SRL Vaslui, societate comercialã ce detine în prezent calitatea de antrepozit propus pentru autorizare si care functioneazã în regim de probe tehnologice, sub supravegherea Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Vaslui. Ca urmare a efectuãrii cercetãrilor în prezentul dosar penal, mecanismul creat pentru zona Vaslui nu a mai fost pus în practicã, spun anchetatorii. Inculpatul Costache Dumitru, spre deosebire de ceilalti inculpati împreunã cu care a constituit grupul infractional organizat, a participat efectiv la derularea circuitului evazionist având rolul de persoanã de legãturã între palierele de comandã si cele de executie si a supravegheat activitatea de comercializare a produselor petroliere fãrã plata accizelor. Banii obtinuti în aceste modalitãti erau retrasi de cãtre membrii grupului infractional din unitãtile bancare prin intermediul unor firme „fantomã”, pe baza unor justificãri fictive cum ar fi achizitia de cereale sau fier vechi, sau în numele unor persoane fizice care nu aveau nicio legãturã cu aceste operatiuni. De asemenea, în cursul lunii octombrie 2008, inculpatul Racz Peter Attila i-a pretins reprezentantului unei societãti comerciale initial suma de 15.000 de euro lunar, pentru ca apoi sã pretindã 15% din beneficii sãptãmânal, pentru a interveni pe lângã functionari din cadrul Gãrzii Financiare si din cadrul Vãmii în vederea asigurãrii protectiei cu ocazia controalelor de specialitate ale institutiilor respective. Inculpatilor li s-au adus la cunostintã acuzatiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedurã penalã. La data de 25 iulie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioadã de 24 de ore, urmând ca în data de 26 iulie 2011 sã fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventivã pe o perioadã de 29 de zile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.