spot_img
spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
30-mai-2024

Wikileaks: Ce condiţii pune SUA pentru ca românii să primească mai uşor vize

- Advertisement -

Într-o telegramă a ambasadei SUA din 2005, oficialii americani relatează eforturile adjunctei secretarului de stat, Maura Harty, aflată în vizită la Bucureşti, de a convinge România să rezolve cazurile de adopţii internaţionale aflate pe rol. Citiţi în continuare, în traducerea integrală a telegramei Wikileaks, preluată de la kamikazeonline.ro, cum Harty a transmis că nu se va schimba nimic în legătură cu Visa Waiver dacă nu se va schimba ceva în domeniul adopţiilor:

DECL: 05/16/2015
TAGURI: CASC, PREL, OVIP, RO, adopţie, repatriere
SUBIECT: Adjuncta secretarului de stat Harty – întâlniri în România pe subiectul adopţiilor
Clasificat de: Consulul general Bryan Dalton pentru motivele 1.5 B şi D
Sumar şi solicitare de acţiune

1. (C) În întâlnirile din 10 şi 11 mai cu preşedintele Băsescu, cu ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu şi cu alţi oficiali ai Guvernului României, adjuncta secretarului de stat Maura Harty nu a găsit nici o dovadă că Guvernul României ar avea vreun plan concret sau un angajament ferm pentru a rezolva cazurile ferme de adopţii internaţionale care se află pe rol, afectate de legea care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie care interzice adopţiile din România. Ea i-a informat pe interlocutorii săi că va trebui să le transmită această impresie şi familiilor americanilor ale căror petiţii în legătură cu adopţia unor copii români au fost afectate de această interdicţie. Ea i-a retransmis ministrului de Externe Ungureanu mesajul dat de Secretarul de stat în timpul întâlnirii cu ea la Washington, potrivit căreia stabilirea unei foi de parcurs pentru o eventuală includere a României în programul Visa Waiver (VWP) va depinde de progresul rezolvării cazurilor în curs.

2. (C) (Sumar). După întâlnirea sa cu adjuncta secretarului de stat, preşedintele Băsescu pare să se fi răzgândit şi vrea să ia măsuri favorabile în această problemă. Pe 12 mai, l-a informat pe Însărcinatul cu afaceri că a discutat problema adopţiei cu comisarul pentru extindere, Olli Rehn, pe 11 mai; îi va da instrucţiuni ministrului de Externe Răzvan Ungureanu pentru a-i scrie Comisiei Europene în care să-şi exprime dorinţa de a demara un proces pentru rezolvarea acestor cazuri; şi că România va prelua iniţiativa pentru a-i convinge pe nemţi, italieni, francezi şi pe alţii să-şi folosească influenţa pentru a grăbi Comisia Europeană pentru a vedea favorabil rezoluţia cazurilor. Sfârşitul sumarului.

3. Cerere de acţiune: pentru discuţiile din timpul vizitei adjunctei secretarului de stat, ambasada cere ca Departamentul să analizeze posibilitatea să ceară susţinerea Comsiei Europene pentru o rezoluţie umanitară legată de cazurile de adopţie internaţionale din România nerezolvate. Sfârşitul cererii.

Băsescu încăpăţânat în legătură cu adopţiile, deviază discuţia către nazişti

4. (C) Harty şi-a exprimat, la începutul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu, susţinerea pentru încercările României de a reuşi să îi elibereze pe jurnaliştii răpiţi în Irak. Ea i-a mulţumit lui Băsescu pentru angajamentele luate la Washington, pe 9 şi 10 martie, în faţa preşedintelui Bush şi familiilor americane care au depus petiţii pentru adoptarea unor copii români de a încerca să caute o rezolvare pentru cazurile internaţionale de adopţii legale, care sunt supendate în prezent, dar care au fost înregistrate înainte ca Guvernul să dea legea 272/2004 – cea care suspendă asemenea adopţii de la 1 ianuarie 2005. Ea a precizat că familiile şi Departamentul au respectat cererea lui Băsescu de a nu discuta această problemă în public până pe 25 aprilie, când România va semna tratatul de aderare la UE. Ea a regretat faptul că, de la acea dată, Guvernul României nu a luat nici o măsură pentru a găsi o rezolvare acestor cazuri. Ea a solicitat ca Guvernul României să determine în mod exact ce copii ar putea să nu mai fie eligibili pentru adopţie astfel încât familiile care îi aşteaptă să nu spere în van. Ea a recunoscut că sunt unii care se opun deschiderii adopţiilor în afara României, dar a notat că Parlamentul European şi raportorul UE pentru România au tolerat în mod public adopţiile în unele cazuri.

5. (C) Băsescu a spus că nu a uitat de conversaţiile pe care le-a avut la Washington, dar dacă va pune această problemă la Bruxelles ar fi ca şi cum ar declanşa o bombă. România are în prezent o mare problemă cu UE. Guvernul României are de rezolvat această problemă şi pentru Franţa şi Germania şi speră ca, în umătoarele luni, să găsească o oportunitate pentru a înainta o lege specială legată de adopţiile care erau în curs de rezolvare. Câţiva dintre copii sunt deja în Statele Unite fără ca adopţiile să fie finalizate. El speră ca cei de la Bruxelles să înţeleagă situaţia din România mai bine în următoarele luni, pentru a putea discuta aceste cazuri. El a afirmat că nu a abandonat această problemă şi că vrea să lămurească chestiunea mai ales în relaţiile României cu Franţa şi Germania. Acum este „o perioadă nesigură” din cauza politicienilor care sunt în campanie electorală în Germania şi care încearcă să pară duri cu ţările care vor să adere la UE.

romanialibera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.