|

“Zmeurisul Coasta Neagului” are primul produs atestat traditional din Vaslui

BRAVO… În sfârsit, Vasluiul are primul produs atestat traditional de cãtre Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale. Este vorba despre dulceata de zmeurã produsã în satul Bãlesti, comuna Cozmesti, de familia Ciobanu, sub denumirea “Zmeurisul Coasta Neagului”. Anuntul a fost fãcut public pe pagina de Facebook a producãtorului: “Bucuria este nemãsuratã si vrem sã o împãrtim cu voi! Priviti ce cadou a primit Zmeurica la împlinirea celor 35 de ani: o hârtie! O hârtie care atestã cã dulceata noastrã din Zmeuris, de pe Coasta Neagului, este un produs traditional, autentic, preparat dupã retete vechi si metode traditionale, nu contine E-uri, arome, gelifianti sau câte si mai câte bazaconii si este 100% handmade! ”Hârtia” asta doveste cã tinem la încrederea pe care ne-o oferiti! Vã multumim! Este al 675-lea produs atestat traditional din România si primul produs atestat traditional din Vaslui: dulceatã de zmeurã Coasta Neagului!”.

Povestea acestei afaceri locale a început în urmã cu cinci ani. “Am pornit la drum cu mânecile suflecate si animati de acel „curaj nebun” pe care numai un visãtor îl are. Dorinta de schimbare, de a evada din zgomotul orasului si de a lãsa ceva în urmã, mocnea însã de mult în mine. Dragostea pentru dealurile si pãdurile verzi care ne înconjoarã, pentru traditie si pentru locurile natale mi-a fost sãditã în copilãrie. Nu a fost vacantã sau sfârsit de sãptãmânã în care sã nu mã aflu pe aceste meleaguri binecuvântate. Aici am învãtat de la pãrinti si de la bunici ce înseamnã munca, seriozitatea si respectul fatã de naturã. Aici am învãtat sã ascult glasul pãmântului care ne dãruieste hrana cea de toate zilele. De când mã stiu am iubit zmeura si murele. În fond, cine nu iubeste parfumatele fructe de pãdure? Niciodatã nu m-au multumit însã putinele tufe din spatele grãdinii, iar culesul fructelor, dimineata pe rãcoare, îmi era o adevãratã încântare. Urmãtorul pas a fost sã învãt tot ce s-a putut despre îngrijirea arbustilor fructiferi, urmând si cursuri de calificare în domeniul pomicol. Asa am ajuns sã plantãm prima bucatã din Zmeuris. Desi totul a pornit de la ipotetica întrebare „Oare cum ar fi dacã?”, cu rãbdare, multã muncã, pasiune si seriozitate am reusit „sã crestem mari”. În prezent detinem o suprafatã de 2.5 ha de zmeur si mur. Acum ne dãm seama cã investitiile si munca noastrã nu au fost în zadar, iar Zmeurisul ne rãsplãteste azi cu fructe aromate si sãnãtoase”, povesteste familia Ciobanu.